Psikolog Olmak İçin Gerekenler? Psikolog Kaç Yıl Okur?

İnsanların düşünce ve duygularını analiz ederek onların içinde bulundukları durumları gözlemleyen kişilere psikolog denilir.

Psikolog Olmak İçin Gerekenler? Psikolog Kaç Yıl Okur?

Kelime manası “ruh bilimci” olan psikologların bir diğer ismi “ruh doktoru” olarak bilinir. Bireylerin ve grupların hareket etme biçimlerini ve davranışlarını inceleyen psikologlar, bu davranışlardaki bozuklukları tespit ederek tedavi etmektedir. Her meslekte olduğu gibi psikolog olmak için gereken şartlar bulunur.

Psikolog Ne İş Yapar?

Sanılanın aksine psikolog olarak görev yapan kişiler, kendilerine danışanları sadece dinlemezler. Dinlediklerin yola çıkarak danışanda bulunan ruhsal bozuklukları teşhis ederek tedavi etmeye çalışan psikologlar, bunu “psikoterapi” yöntemiyle yaparlar.

Psikolog olarak çalışabilmek için bir klinikte ya da hastanede sabah 9 akşam 5 bulunmak şart değildir. Hiçbir danışanı olmadan, ruh bilimi alanında araştırma yapan psikologlar, bu bilime yeni bilgiler kazandırabilir. Bunun yanı sıra psikologların görevleri hakkında tam bir bilgi verecek olursak bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Sertifikasını ve eğitimi almış olduğu testleri yapmak
  • Yaptıkları bu testlerin sonuçlarını uzman psikiyatr, psikolog, hekim veya testi isteyen kuruluşlarla paylaşmak
  • Görev yaptığı alanda psikolojik olarak destek vermek
  • İnsanların psikolojik açıdan analizini yapmak
  • Bu sorunlar hakkında sebep ve sonuç ilişkisi kurmak
  • Davranışları, güdüleri ve dürtüleri incelemek

Psikolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Psikolog olmak isteyen birisi, liseden mezun olduktan sonra tercih döneminde üniversitelerin psikoloji eğitimi veren bölümünden mezun olmalıdır. Uzman psikolog nasıl olunur sorusuna yanıt verecek olursak, psikolojiyle ilgili bir ana bilim dalı üzerinde yüksek lisans yapan bir kişi uzman psikolog olabilir.

Psikologlar Nerede Çalışır?

Psikologların iş olanakları son derece geniştir. Uzmanlık alanlarına göre hastane, klinik, okul veya ordu gibi oldukça farklı yerlerde çalışabilen psikologlar, isterlerse kendi özel kliniklerini de açabilir ve hastalarını tedavi edebilirler.

Psikologlarda Olması Gereken Özellikler

Bir psikologda olması gereken özellikler listesinin başında yüksek gözlem yeteneğine sahip olmak gelir. Bunun haricindeki diğer özellikleri sırlayacak olursak psikolog olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • İnsanları küçük düşürmemek veya yargılamamak
  • İnsanlar ile olan ilişkiyi iş dışına çıkarmamak
  • Sürekli olarak kendini yenilemek ve geliştirmek
  • Psikoloji ile ilgili çıkan yayınları her zaman takip etmek
  • İnsanların dillerini uyum sağlayarak onların anlattıklarını anlamak
  • Yüksek bir konsantrasyon yeteneğine sahip olmak
  • Psikolojinin dışında antropoloji, felsefe, sosyoloji gibi alanlarda da araştırmalar yapmak
  • Yeni geliştirilmiş olan teknikleri ve testleri takip etmek
 Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir 

Çoğu insan psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark hakkında tam bir bilgi sahibi değildir. İlk bakışta aynı meslek mensubu gibi görünüyor olsalar da ikisi de birbirinden farklı işler yaparlar.

Psikologlar 4 yıllık lisans eğitiminden sonra herhangi bir psikoloji ana bilim dalında yüksek lisans yaptıktan sonra uzman unvanını alırlar. Psikiyatrist ise tıp fakültesinden mezun olan uzman doktorlara verilen bir unvandır. Tıp fakültesinden mezun olmaları nedeniyle psikiyatristlerin ilaç yazma yetkileri bulunur. Tedavi sürecinde hastalar için gerekli gördükleri ilaçları yazabilirler. Psikologlar, herhangi bir tıbbi eğitim görmedikleri için ilaç tedavisi uygulamamaktadır.

Psikologlar tedavi şekli olarak bir disiplin bağlamında psikoterapi yöntemini kullanırken psikiyatristler ilaç tedavisi doğrultusunda ilerlerler.

Psikiyatristler Terapi Yapar Mı?

Terapi yöntemiyle tedavi şekli genellikle psikologlar tarafından kullanılıyor olsa da gerekli eğitimi almaları durumunda psikiyatristler de terapi yapabilirler. Psikoterapi eğitimini alan ruh sağlığı uzmanları, hastalarının şikayetlerine göre bazı testler kullanabilir. Bu testlerden yola çıkarak bir tanı koyan terapist, eğer bir psikiyatrist ise hastasına ilaç tedavisi uygulayabilir.

Psikiyatrist olmak için gereken özellikler psikolog olmak için gerekenlerle aşağı yukarı aynıdır.

Psikolog Maaşları

Özelde ve devlette çalışma imkanları bulunan psikologların aldığı maaş, görev yaptıkları kurumun niteliğine göre değişkenlik göstermektedir. Devlette psikolog maaşları ortalama olarak 7000 ile 7500 lira arasındayken özel sektörde psikolog maaşları 6000 lira civarından başlamaktadır.

Bir psikolog gerekli şartları sağladığı taktirde kendi özel kliniğini açabilir. Bu durumda kazanacağı miktar da daha farklı olmaktadır. Alanında isim yapmış ve insanlar tarafından tavsiye edilen bir psikolog, bunlardan çok daha yüksek rakamlar kazanabilmektedir. O yüzden işinizi ne kadar iyi yaparsanız, bu meslekte ilerleme şansınız o kadar yüksek olacaktır. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar