Hangi Hayvanlar Kış Uykusuna Yatar Listesi? Neden Yatar?

Hangi hayvanlar kış uykusuna yatar listesi, ayılar kış uykusunda ne kadar kalır, kış uykusuna yatan hayvanlar neden yaşamını yitirmez

Hangi Hayvanlar Kış Uykusuna Yatar Listesi? Neden Yatar?

Hangi hayvanlar kış uykusuna yatar sorusu insanların çok fazla merak ettiği soruların başında yer alır. Sizde bu konuda bilgi arayışındaysanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Hayvanların bir kısmı hayatlarını daha iyi bir şekilde ve sağlıklı olarak sürdürmek için, kış mevsiminde kış uykusuna yatarlar. Kış uykusuna yatan hayvanların yaşam fonksiyonları en alt düzeye ulaşır. İzin verirseniz şimdi sizlere kış uykusuna yatan hayvanların listesini verelim. İşte kış uykusuna yatan hayvanların türleri şu şekildedir.

Ayılar

Ayılar kış mevsiminin gelmesi ile beraber kış uykusuna ilk geçiş yapan canlılardır. Birçok ayı türü mevcuttur. Ancak hepsi mutlaka kış uykusuna yatar.

Genel olarak ayılar ortalama gün içerisinde 30.000 kalori alırlar. Yaz ayı bitince ise reçineli bitkileri tercih ederler. Yaz aylarında çok fazla kalorisi olan besinleri tüketirler ancak kış mevsiminde ve uykuda yağları eritir eriterek, vücutlarındaki yağı proteini dönüştürürler.

Ayılar Kış Uykusunda Ne Kadar Kalır

Ayıların birçok çeşidi vardır. Bu nedenle çeşidine göre kış uykusunda kalma süreleri de değişir. Ortalama ayılar 5-7 Ay kış uykusunda kalırlar.

Kurbağalar

Kurbağaların kış uykusuna yaptığını biliyor muydunuz? Birçok kişi tarafından kurbağaların kış uykusuna yattığı bilinmez. Fakat iklimi soğuk olan yerlerde bulunan kurbağalar kış ayında kış uykusuna yatmaktadır.

Köpek Balıkları 

Köpek balıkları genel olarak okyanuslarda bulunur. Kış mevsiminde okyanus soğuduğu için yiyecek bulmakta zorluk çekerler. Bu nedenden dolayı da kış mevsiminde okyanusun alt bölgelerine inerler ve belirli bir müddet orada uyurlar.

Böcekler 

Sizin de bildiğiniz gibi yaz aylarının gelmesi ile beraber böcek oranlarında da artış meydana gelir. Peki, neden yazın böcekler daha çok olmaktadır. Çünkü kış mevsiminde böcekler kış uykusuna yatmaktadır. Elbette ki böcek türlerinin hepsi kış uykusuna yatmaz. Sadece bazı böcek türlerinin kış uykusuna yattığı söylenmektedir.

Yarasalar

Yarasalar serin bölgelerle karanlık yerleri severler. Bu sebeple de soğuk harabeleri ve mağaralara çok fazla giderler. Kış mevsiminde ise kış uykusuna geçiş yaparlar.

Yılanlar

Ormanlık alanlarda yaz mevsiminin gelmesi ile beraber yılanlar artış gösterir. Çünkü kış mevsimini yılanlar çok fazla sevmez.

Bu nedenden dolayı kış mevsimi geldiğinde yılanlar toprağın altına girerek kış uykusuna geçiş yaparlar.

Kemirgenler

Günümüzde birçok kemirgen hayvan vardır. Bazı kemirgen hayvanlar ise soğuk ortamları sevmediği için kışın kış uykusuna yatar.

Kaplumbağalar

Kaplumbağalar günümüzde evde beslenebilen canlılardır. Birçok kaplumbağa türü kış mevsimi geldiğinde kış uykusuna yatmaktadır. Evde beslenilen kaplumbağalar da kış uykusuna yatar. Hatta bunu bilmeyen insanlar kaplumbağaların hayatını kaybetmiş olduğunu bile düşünebilirler.

Kış Uykusuna Geçiş Yapan Hayvanlar Neden Yaşamını Yitirmez?

Neden kış uykusuna yatan hayvanlar ölmüyor? Bu hayvanlar besin ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor? Kış uykusuna geçen canlılar yapısı gereği kış uykusuna geçmeye elverişlidir. Yaz ayında yenilen besinler kış uykusunda bu canlıların beslenmesi için yeterli olmaktadır.

Kış Uykusuna Hayvanlar Nasıl Yatar

Bir çok insan hayvanların kış uykusuna nasıl yaptığını merak etmektedir. Eğer siz de bu konuya dair bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Biliyorsunuz ki kış mevsiminin gelmesi ile beraber birçok hayvan kış uykusuna yatar. Kış uykusuna yatmayı tercih eden hayvanlar sonbahar mevsiminin geçmesi ile beraber kış uykusuna yatmaya başlarlar. Kış uykusuna geçmeden evvel hayvanların vücut sıcaklığında düşüşler meydana gelir. Bu canlılardan bazıları besin ihtiyaçlarını gidermek için uyanıp tekrardan uykuya geçiş yaparlar. Fakat bazı hayvanlar ise hiçbir şekilde yaz mevsimi gelene kadar uyanmaz ve yazın tükettiği besinlerden ihtiyaçlarını karşılarlar

 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar