Aile Hekimi Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir?



Sadece ülkemizde ve günümüzde değil dünya var olduğundan bu yana her coğrafyada büyük bir saygı gören doktorlar, insan hayatını kurtararak kutsal bir görevi yerine getirirler.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Aile Hekimi Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir? Aile Hekiminin Görevleri?

İçinde bulunduğumuz gezegen sürekli olarak değişen ve kendisini yenileyen bir yerdir. Akla gelebilecek hemen her alanda yüzyıllar boyunca sürekli bir değişim olmuş ve olmaya da devam ediyor. Bu değişimden doğrudan etkilenen tıp sektörünün önemiyse hiç eksilmediği gibi gün geçtikçe artmaktadır. Üniversite tercihinde bulunma aşamasında olan birçok genç, tıp bölümünü seçerek insanlık için son derece kutsal bir görev olan doktorluk mesleğine adım atmanın hayallerini kuruyor.

Doktorlar, branşlarına göre bazı kategorilere ayrılıyor olsa da her branş insanlık için önemlidir. Bu önemden dolayı doktor olmak için gereken eğitim süresi diğer bölümlerden farklı olarak tam 6 yıldır.

Aile Hekimi Olmak İçin Ne Yapılmalı

Aile hekimi olmak için her şeyden önce üniversitelerin tıp eğitimi veren bölümlerinden birisinden mezun olmanız gerekir. 6 sene boyunca insanların vücutlarında ortaya çıkabilecek virüsler ve hastalıklar hakkında detaylı bir öğrenme süreci geçirirsiniz. Tıp fakültesinden mezun olmayan hiç kimse aile hekimliği başvurusu yapamaz.

Tıp fakültesinden mezun olan kişiler aile hekimliği için Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimleri tamamladıktan sonra eğer girdikleri sınavlarda başarılı olurlarsa, aile hekimi olabilirler. Aile Hekimliği Sınavı olarak da adlandırılan bu imtihandan başarılı olmak, TUS sınavında başarılı olma ihtimalinden fazladır.

Aile Hekimi Nedir?

Türkiye’de 2005 senesinde Düzce şehrinde pilot uygulama ile başlatılmış olan aile hekimliği uygulamasının ana amacı her aile için hizmet veren bir doktorun ihtiyaç duyulduğunda hazır olmasıdır. Her ne kadar 1985 senesinden bu yana Aile Hekimliği Uzmanı adı altında böyle bir sistem var olsa da mevcut düzenin, insanların ihtiyaçlarını gidermede yetersiz kalmasından dolayı bu uygulama rotasyona uğramıştır. Getirilen yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimliği uzmanlık eğitimi 1,5 sene yani 18 aydır.

Aile Hekimi Ne Demek?

İnsanların sağlık durumlarını inceleyerek onları tedavi eden ve hastalıkların insan vücuduna gelişmesinin önüne geçmek için belirli aralıklarla sağlık taraması yapan kişilere aile hekimi denilir. Bu kişiler, aslında bir nevi “yönlendirici” konumundadır.

Tıp ile ilgili şeyler genellikle bir uzmanlık bilgisi gerektiren ve her insanın görür görmez anlayamadığı ancak bir bilene danışması gereken şeylerdir. Bu yüzden insanların “bir bilen” tarafından yönlendirilerek hangi doktora ne için gitmesi gerektiği konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Aile hekimleri belirli belirsiz bir şikayetle kendisinden randevu alan insanların sorunlarının teşhis ederek onları alanında uzman olan doktorlara yönlendirir. Böylece insanların hızlı bir şekilde tedavi olması sağlanırken, konuyla hiç ilgisi olmayan doktorlara da zaman kazandırılır.

Aile hekimi ne iş yapar sorusuna kısaca bireylerin oluşturduğu ailelerin sağlıklarını korur diye cevap verirsek yeterli olacaktır.

Aile Hekiminin Görevleri

Tıbbi bakıma muhtaç olan her insana tedavi sürecinde ilk tanıyı koymakla görevli olan aile hekimleri, bu kişilerin, hastalıklarıyla ilgili uzmanlık yapmış kişilere yönlendirir. Bunun yanı sıra aile hekiminin sorumlulukları hakkında daha geniş bir bilgi vermek gerekirse, bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Hastaları dinleyerek onlara bazı tanı testleri yapmak ya da bunları yapmasını talep etmek
  • Hastalığın ne olduğunu belirleyerek tanı koymak
  • Çalıştığı aile sağlık merkezine kayıtlı olan insanlara belirli aralıklarla sağlık muayenesi yapmak
  • Engelli, yaşlı ya da yatalak gibi durumlardaki insanların bizzat evlerine giderek onlara sağlık hizmeti vermek
  • Hastalıkların meydana gelmeden önce engellenmesi için hastalara gerekli bilgileri vermek
  • Gebe kadınlara doğumdan önce ve sonra gereken bakımı sağlamak
  • Doğum anından itibaren hastaların kayıtlarını tutarak bunları muntazaman takip etmek
  • Sağlık bakanlığı tarafından açılan hizmet içi eğitimlere katılmak
Aile Hekimi Maaşları

Aile hekimlerinin maaşları verilen hizmetin süresine ve görev yapılan yere göre değişkenlik göstermektedir. Aile hekimi maaşları 2021 yılı içerisinde ortalama olarak 10 bin lira civarındadır. Fakat yeni başlayan bir aile hekimi maaşı asgari olarak 5500 lira civarında maaş alır. Verilen hizmetin süresi arttıkça bu rakam 20 bin liraya ve hatta daha üst seviyelere çıkabilmektedir.

Ayrıca bir aile hekiminin çalıştığı aile sağlığı merkezine kayıtlı insan sayısı ne kadar fazlaysa, hekimin alacağı maaş da o kadar yüksek olacaktır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar