Çay Nasıl Bulundu? Çay Nasıl İcat Edildi? Siyah Çayı Kim Buldu?
Çay hem ülkemizde hem de dünyada severek tüketilen içecekler arasında bulunuyor. Günümüzde başka bir değere sahip olan ve severek tüketilen çayın nasıl bulunduğu ise sıklıkla araştırılıyor. Peki, çay nasıl bulundu? Bu yazımızda size çayın nasıl bulunduğunu, ülkemize nasıl geldiğini ve daha fazlasını sizler için bahsedeceğiz. İşte dünyada çayın ilginç bulunma hikayesi…
Çayın Bulunma Hikayesi
Çay aslında bilinen bir bitkiydi. Ancak çayı ilk dönemlerde medikal amaçlı kullanılıyorlardı. Yani günümüzdeki çay gibi demlemiyorlardı. Özellikle Çin’de hastalıklara şifa olarak bilinen ve kullanılan çayın birçok faydası olduğuna inanılıyordu. Peki, çay nasıl fark edildi?
Aslında çayın fark edilme hikayesi, milattan öncesine kadar dayanır. Milattan önce 2730’lu yıllara dayanan çayın bulunması, Çin imparatoru tarafından rastgele yapılmıştır. Shen Nung tarafından bulunan çay, tamamen bir tesadüf eseridir. Shen Nung’un çayı bulma hikayesi ise şöyledir:
Bir gün çay ağaçlarının altında Shen Nung gezinmeye başlar. Elinde sıcak bir su bulunan Shen Nung, bir çay ağacının altında oturur ve dinlenmeye başlar. Kısa bir süre sonra ise Shen Nung’un bardağının içerisine bir çay yaprağı düşer. Çayın yaprağının renk bıraktığını fark eden Shen Nung, hemen emirler verir ve bu şekilde hastaların iyileşeceğini söyler. Daha sonrasında ise çay zamanla bir gelenek haline gelir. Peki, Türkler çayla ne zaman tanıştı?
Türkler Çayla Ne Zaman Tanıştı?
Türklerin çayla tanışma hikayesi Osmanlıya dayanır. Ancak Osmanlı’da kahve kültürü olduğu için çay ilk getirildiği zamanlarda benimsenmemiştir. Osmanlı döneminde birkaç dükkanda satılan çay, istenilen ilgiyi görmemiştir. Bu nedenle Osmanlıda belli bir zaman çay satılmamıştır. Çayı ilk içen Türk’ün ise Hoca Ahmet Yesevi olduğu söylenir. Hatta Yesevi çayın hastalara şifa olacağını söyleyerek, herkesin tüketmesini istemiştir.