Kimler Yönetmelik Çıkarabilir? Kanun ve Yönetmelik Farkı?
Yürürlükte olan veya yeni çıkarılan kanunların işleyişini kolaylaştırmak için çıkartılan yönetmelikler, son zamanlarda araştırılan konular arasında yerini alıyor. Yönetmeliğin ne olduğu, yönetmeliklerin kimleri çıkardığı gibi konuların araştırıldığı şu günlerde bizde sizler için yazımızda bu soruların cevaplarını verdik. Peki, yönetmelik nedir?
Yönetmelik Nedir?
Yönetmelik birçok kanunun sorun olmadan ve düzenli bir biçimde yürümesi için çıkartılmaktadır. Halk arasında yazılı hukuk kuralı olarak bilinen yönetmelikleri bazı kişiler ve kurumlar çıkartabilmektedir. Sizlere bu yazımızda yönetmeliği kimlerin çıkardığını ayrıntılı olarak anlatacağız. Peki, yönetmelikleri kimler çıkarabilir?
Yönetmelikleri Kimler Çıkarabilir?
Yönetmelik çıkarma yetkisini elinde bulunduran bazı kişiler ve kurumlar bulunmaktadır. Yönetmelik çıkarma yetkisine sahip olan kişiler veya kurumlar herhangi bir engele takılmadan rahatlıkla yönetmelik çıkartabilirler. Peki, yönetmelikleri kimler çıkarabilir? İşte sizler için madde madde düzenledik.
- Cumhurbaşkanı
- Kamu Tüzel Kişiler
- Bakanlıklar
- Belediye ve Köy Yönetimleri
- İl özel İdaresi
Yönetmelikler Kaç Gün İçinde Yürürlüğe Girer?
Yönetmelikler Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girer. Tabii ki bazı istisnaları bulunmaktadır. Örneğin bakanlıkların çıkarmış olduğu yönetmelikler cumhurbaşkanının onayından geçmesi gerekmektedir. Yani cumhurbaşkanı imza atmadığı sürece yönetmelikler yayımlanmaz ve yürürlüğe de girmez.
Başka bir durum ise mahalli idarelerin iş ve işleyişiyle alakalı yönetmeliklerdir. Bu yönetmelikler resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girmektedir. Eğer yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için bir tarih belirtildiyse, yönetmelik o tarihte yürürlüğe girer.
Mali durumlar için çıkartılan yönetmeliklerde ise Sayıştay’ın onayının alınması zorunludur. Sayıştay’ın onayı alındığı takdirde mali durumlardaki yönetmelikler yürürlüğe girer. Aksi takdirde yani Sayıştay onaylamadığı durumda yönetmelik asla yürürlüğe girmez.
Yönetmelik İptal Edilir mi?
Yönetmelik tabii ki iptal edilebilir. Çıkarılan yönetmelikler eğer ki kanuna uymuyorsa veya bulunan bir kanunla ilgili zıtlık oluşturuyorsa, yönetmelikler Danıştay’ın kararıyla iptal edilebilir.