Özellikle dijitalleşme ve yeni teknolojilerle birlikte ihtiyaçlarımızın değişmesi, bazı meslekleri tarihin tozlu rafları arasına kaldırırken yeni sektörlerin doğmasına neden oluyor. Örneğin bundan elli yıl öncesine kadar, sırtlarındaki güğümle birlikte kapı kapı dolaşan süt satıcıları insanların hayatında çok önemli bir yer tutuyordu. Her ne kadar küçük bölgelerde varlıklarını sürdürüyor olsalar da gelişen hayat standartlarıyla birlikte paralel olarak her ilçeye hatta her mahalleye bir süper marketin açılmasıyla birlikte bu kişilere artık ihtiyaç kalmadı. Bu sadece bizim ülkemiz için değil tüm dünyada geçerli olan bir durumdur. Bu yok olan mesleklerin küllerinden ise geleceğin meslekleri olarak adlandırılan bazı yeni fırsatlar doğmuştur.
Veri Analisti ve Veri Bilimci
Bir firma, kuruluş, şirket ya da şahsa ait olan verileri yazılımsal, matematiksel ve istatiksel yöntemleri kullanarak anlamlı bir hale getiren veri analistliği mesleğinin yıldızı gün geçtikçe parlıyor. Veri analistleriyle paralel bir şekilde çalışan veri bilimciliği alanında ise bazı kaynaklardan bilgi toplanarak verilerin yapıları çözümlenmektedir. Temeli teknoloji ve istatistik bilimine dayanan bu iki meslek gurubuna duyulan ihtiyaç gelişen teknolojiyle birlikte artmaya devam ediyor. Özellikle piyasanın git gide dijital ortama kayması ve verilen, sıradan insanların anlayamayacağı kadar çeşitlenmesi nedeniyle veri analisti ve veri bilimci olan kişileri güzel bir gelecek bekliyor.
Yapay Zekâ Uzmanı
Yapay zekâ uzmanı bu mesleği yapmak için nerelerde okunmalı gibi sorular özellikle son yıllarda pek çok insanın aklında yer alıyor. Çok değil bundan sadece elli sene öncesine kadar insanlar birbirlerine telefon etmek için saatlerce kuyrukta bekliyorlardı. Bugün ise cep telefonlarımızdan yazdığımız bir mesaj, yazılır yazılmaz karşıdaki tarafından okunuyor. Son elli yıllık bu sürece baktığımız zaman teknolojinin ne kadar geliştiğini daha rahat görebiliriz. Buna bağlı olarak elli yıl sonra, bugünün insanları için imkânsız olan pek çok yeni teknoloji de ortaya çıkacaktır. İşte bu teknolojilere öncülük edecek olan yapay zekâ mühendisliği bölümü mezunları olacaktır.
IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanı
Özellikle son beş yıl içerisinde gerçekleşen en büyük teknolojik gelişmelerin başında gelen nesnelerin interneti şehircilikten tarıma, lojistikten sağlık hizmetlerine kadar pek çok sektörde Iot ürünlerini geliştirme amacıyla ortaya çıkmıştır. Iot ürünleri sadece internete bağlı araçlar değil aynı zamanda internet üzerinden birbiriyle bağlantı içerisinde olan ve sürekli olarak bilgi alışverişlerinde bulunan aletlerdir. Çok yakında yaşamımızın bir parçası haline gelecek olan bu nesneleri üretmek ve kullanmak için Iot uzmanı olan kişilere ihtiyaç duyacağız.
Alternatif Enerji Uzmanı
Dünyamızda petrol, kömür ve doğalgaz gibi çok önemli fosil yakıtlarının sınırlı bir sayıda olması ve her geçtiğimiz yıl bu fosillerin azalması nedeniyle gelecekte yenilikçi enerji kaynaklarına daha çok ihtiyaç duyulacaktır. Tam olarak burada sahneye çıkan alternatif enerji uzmanı verimli ve yenilikçi enerji kaynaklarını belirler. Belirlediği bu kaynakların nasıl kullanılacağıyla ilgili projeler tasarlar.
Risk Yönetimi Uzmanı
Özellikle kurumsal şirketlerde analiz araçlarının ortaya çıkardığı riskleri değerliden ve bunları azaltarak yok etmeye çalışan kimselere risk yönetimi uzmanı denir. Gün geçtikçe artan rekabet piyasasında, firmaların rakiplerini geçmesi için gereken riskleri belirleyen bu kişiler aynı zamanda bu risklerin nasıl giderileceği ile ilgili bazı tavsiyeler verir.
3D Üretim Mühendisliği
Şu an için yalnızca sağlık sektöründe faaliyet gösteren 3D üretim mühendisliği alanı çok yakın zamanda gıdadan giyime, turizmden mimariye pek çok alanda tasarım sürecinde yer alacak gibi duyuyor. 3D üretim mühendisi olan bir kişi, 3D yazıcıların kurulum, işleme ve denetim süreçlerini takip eder. Aynı zamanda bir strateji uzmanı ve dijital pazarlamacı olarak çalışan bu kişiler firmaların çevrimiçi pazardaki hedeflerini de belirler. Markanın tanınırlığını arttırmak ve kitle ile kurulan iletişimi güçlendirmek gibi önemli alanlarda görev alırlar.
Yazılım ve Uygulama Geliştirme Uzmanı
Günümüz dünyasında son derece popüler olan meslekler arasında ilk sıralarda gelen yazılım ve uygulama geliştirme uzmanlığı gelecekte daha çok ön plana çıkacaktır. Bir yazılım geliştirme uzmanı kurum, firma ya da şahısların ihtiyacı olan uygulamaları ve programlar için gereken kodları tasarlayarak yazar veya iyileştirir.