Salatalık Nasıl Yetiştirilir Kısaca? Saksıda Salatalık Yetiştirmenin Püf Noktaları?



Salatalık yetiştirirken hava koşulları oldukça önemlidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Salatalık Nasıl Yetiştirilir Kısaca? Saksıda Salatalık Yetiştirmenin Püf Noktaları?

Bu yazımızda salatalık nasıl yetiştirilir? ve saklanır? gibi sorulara yanıt vereceğiz. Kabakgiller familyasından olan salatalık ılık iklim sebzesidir. Bu nedenle salatalık soğuk iklimlere karşı son derece hassastır noktası sıcaklık derecesi sıfırın altına düştüğünde sebze olumsuz yönde etkileniyor. Salatalık tohumlarının ekildiği arazide çimlenmesi için toprak ısısının en az 11 derece sıcaklıkta olması gereklidir. Salatalığın çimlenmesi için en verimli ve elverişli Toprak ısısı 11 ile 18 derece arasındadır.

Sıcaklık derecesi arttıkça buna paralel çimlenme hızı da artar. Bununla birlikte Yaz mevsiminde sıcak ve kuru havadan dolayı da salatalık bitkisi olumsuz yönde etkilenir. Bu dönemlerde salatalık su düzeni normal sınırlar içerisinde olmamalıdır. Sulama periyodik ve belirlenen sınırlarda yapılmadığı takdirde salatalığın gelişimi yavaşlar ve bu durumda meyveler acılaşır. Bu nedenle ilkbaharda soğuk hava şartları geçtiğinde Ekim işlemi yapılmalıdır.

Ekme işlemi geç döneme bırakıldığı zaman sıcak ve kuru mevsime denk geleceğinden dolayı iyi bir sonuç almak mümkün olmaz. Salatalık bitkisi birçok Toprak tipinde yetiştirilebilir. Fakat derin su tutma özelliğine sahip olan organik ve diğer besin maddeleri bakımından zengin kumlu ve tınlı toprak salatalığın en sevdiği toprak çeşididir. Bununla birlikte salatalık bitkisi yüksek tuz seviyesine karşı da hassastır. Bu nedenle toprağın iyi bir şekilde direne edilmesi ve eriyebilir tuz seviyesinin düşürülmesi gereklidir.

Salatalık Yetiştirme Teknikleri Hangileridir?

Salatalık açık alanda veya seralarda yetiştirilebilen bir bitkidir. Salatalık bu alanlarda 3 farklı teknik ile yetiştirilebilir.

  1. Teknik

Bu teknikte salatalık tohumları yastık saksı veya kasaları ekilir nokta ekilen bu alanda salatalık fideleri yetiştirilir ve sonrasında fideler asıl yerlerine dikilerek salatalık yetiştirme işlemine başlanılır.

  1. Teknik

Bu yöntemde ise salatalık tohumları doğrudan açık yerlere ekilir ve yetiştirme işlemi yapılır.

  1. Teknik

Bu yöntemde ise salatalık seralarda yetiştirilir.

Salatalık Ekimi İçin Toprak Nasıl Hazırlanır?

Salatalık ekimi yapılacak olan toprağın hazırlanması en önemli hususlardan biridir. Toprağı hazırlamak için toprağın karakteri, yapısı, uygulanacak olan sulama tekniği, yetiştirme metotları gibi hususların dikkate alınması gereklidir. Ekilecek olan salatalık köklerinin rahat bir şekilde gelişme gösterebilmesi için toprağın havalandırılması önemlidir. Salatalık ekilecek olan arazi önceden sulanmalı ve bundan sonra Toprak tava geldiği gibi fazla zaman kaybetmeden sürülmesi ve toprağın işlenmesi gereklidir. Öte yandan Toprak yüzeyindeki çeşitli bitki ve artıklar temizlenmeli ve sonrasında tırmıklanma işlemi yapılmalıdır. Tüm bu işlemlerin sonunda Toprak salatalık Ekim ve dikimi için hazır hale gelir.

Salatalık Ekim ve Dikimi Nasıl Yapılır?

Salatalıklar tohumdan fide olarak yetiştirilmek isteniyorsa Bu yöntem daha fazla masraflıdır. Bununla birlikte fide yetiştirme çok fazla emek ister ve daha erken verim alınır. Uygun fide harcı, kaliteli fide iyi bir bakım ve yetiştirme ortamı çok önemlidir. Harç kullanmadan önce dezenfekte işlemi yapılmalıdır. Harcın hazırlanmasının ardından salatalık tohumları ekilebilir. Açık alanda salatalık yetiştirmek için soğuk hava şartları bittikten hemen sonra yastık ve tüplerde yetişen salatalık fideleri daha önceden işlenmiş ve hazırlanmış toprağa ekilir.

Salatalık Gübreleme ve Sulama Nasıl Yapılır?

Salatalık gübre seven bir bitkidir. Çiftlik gübresi atılacaksa eğer toprağa 3 ile 6 ton verilmesi toprağın verimliliğini artırır. Bununla birlikte gübreleme işlemi toprağın organik madde bakımından da zenginleşmesini sağlar. İlk meyvenin görünmesinin ardında azotlu gübreler veya çiftlik gübresinden elde edilmiş olan şerbetten bir veya iki kez verilmesi salatalık bitkisi için oldukça faydalıdır. Salatalık bitkisinin sulanması çok önemlidir. Bu bitkinin toprağının hep nemli olması gereklidir.

Bitkinin iyi bir şekilde gelişim göstermesi ve meyvelerin acı olmaması açısından sulama büyük önem taşıyan bir husustur salatalıkları ıslamak için sabahın erken saatlerini veya akşamüstünü seçmeniz gereklidir. Salatalık bakımında ise Toprak çapalama yapılarak gevşetilmeli havalandırılmalı yabancı otlardan arındırılıp temizlenmelidir. Bu sayede toprağın nemine korunması sağlanır. Salatalık bitkisinin boyu 8 ile 10 santim olduğunda ilk çapa işlemi yapılmalıdır. Bitkinin gelişimine bağlı olarak iki ya da 3 hafta ara ile birkaç kez çapa yapılması gereklidir.

Salatalık Nasıl Saklanır?

Öncelikle salatalıkları yıkayın. Ardından nemi gidecek şekilde mutfak bezi veya kağıt peçete yardımı ile kurulayın. Buzdolabına koymadan önce hava geçirmeyen bir kabın ya da poşetin içerisine koymalısınız. Bu sayede daha taze ve bozulmadan uzun süre tüketebileceksiniz. Salatalık saklama yöntemi ile beraber diğer meyve ve sebzeleri de saklayabilirsiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar