Kereviz Ne Zaman Ekilir Nasıl Ekilir? Kereviz Hangi Ayda Ekilir?



Kereviz ekilirken fidelerin arasında 50 ile 60 cm olmalıdır.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kereviz Ne Zaman Ekilir Nasıl Ekilir? Kereviz Hangi Ayda Ekilir?

Yağışlı iklimlerde kereviz yetiştiriciliğinde fideler 50 ile 60 santimetre sıra arası ve 30 ile 40 santimetre sıra üzeri mesafe ile dikilmelidir. Kereviz dikimi, mesafesi kerevizin türüne bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Bitkinin yatağı ya da dikey gelişme sürecine göre bu mesafeleri daha geniş tutmak da mümkün. Dikim işleminden hemen sonra yağmurlama sulama yapılarak nem sağlanmalıdır. Öte yandan dikim işlemi sırasında kereviz fidelerinin büyüme ucunun toprak altında kalmamasına dikkat etmek çok önemlidir.

Yağış almayan kurak bölgelerde kereviz fideleri tavalara dikilebilir. Ancak rutubet köklerde çürüme yapabileceğinden dolayı yapraklarda mantar hastalıklarına yol açabilir ve bu nedenle fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Kereviz yetiştiriciliğinde en fazla dar masura ya da çift sıralı dikim yöntemi uygulanıyor. Uygulanan dar masura sisteminde 70 ila 80 santimetre şeklinde masura açılıyor. Bu uygulamada sıra üzeri mesafe 30 ila 40 santimetre oluyor.

Dikim büyüklüğüne ulaşan kereviz fideleri sökülerek masuralara su veriliyor. Daha sonra masuraların boyun kısmı fidenin büyüme ucu seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim işlemine geçiliyor. El ile yapılan kereviz dikim işlemi geniş arazilerde makineli bir şekilde yapılıyor. Dekar başına ortalama olarak 4.000 ile 6000 adet kereviz fidesi ekiliyor. Sap kereviz yetiştiriciliği yapan çiftçilerde de kök kereviz sisteminden farklı olmayarak kereviz dikimi yapılıyor. Ancak sap kereviz yetiştiriciliği yapan çiftçiler 40 ila 50 santimetre sıra arası 20 ile 30 santimetrede sıra üzeri mesafe uyguluyor.

Kereviz Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 tane havuç
  • 1 tane soğan
  • 1 tane patates
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 kereviz yaprağı
  • ½ limon suyu
  • ½ çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

İlk olarak soğanları küp küp doğrayarak üzerine zeytinyağını ilave edelim. Ardından havuç ve patatesi küp küp doğrayalım. Kerevizleri de soyarak orta büyüklükte küp küp doğrayalım ve tencereye ilave edelim. 2 dakika sebzeleri karıştırdıktan sonra üzerine limon suyunu ve toz şekeri ekleyelim. İsteğe bağlı olarak portakal suyu ile pişirebilirsiniz. Dilerseniz portakal suyu yerine su ile pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kereviz Nasıl Yetiştirilir?

Kereviz kış sebzeleri arasında yer alan kökleri ve yaprakları ile kullanılan bir bitkidir. Eğer kereviz tohum için üretiliyorsa 2 yıllık tüketim için üretiliyorsa tek yıllık bitki şeklinde kategorize ediliyor. Kereviz karbonhidrat ve protein bakımından zengin bir bitki olmasa da vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Ayrıca kereviz insan sağlığı bakımından oldukça yararlı bir sebze olarak karşımıza çıkıyor. Kerevizin ana vatanı Amerika Avrupa Avustralya ve Hindistan olarak biliniyor. Ülkemizde de bol bol yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Özellikle Akdeniz bölgesinde akarsu vadilerinde çukur ve bataklık alanlarda yabani türleri görülüyor.

Ülkemizde kültür yetiştiriciliği bakımından kereviz oldukça ağırlık kazanmış durumda. Kereviz tohumları çok küçük olan bir sebze türüdür. Kerevizin çimlenme özelliği 4 ile 6 yıl arasında muhafaza edilen tohumlar 20 ila 30 derecede ortalama olarak 14 ila 15 gün içerisinde gerçekleşiyor. Kereviz yetiştirmek için seçilen kereviz tohumları kadar toprağın hazırlanması da oldukça önemli bir detay nokta Bu nedenle toprağın birkaç kez derin bir şekilde sürülmesi gerekiyor. Öte yandan kereviz ekimi öncesinde d toprağa fosfor azot ve potasyumlu gübre uygulaması yapılmalıdır. Fakat ülkemizde tohum yerine fide kullanılarak kereviz yetiştiriciliği yapılıyor.

Vegetasyon dönemi uzun olan ve sonbahar ayları ılık geçen iklimlerde tohumdan yetiştirme tercih edilse de daha kısa süreli ve zahmetsiz olmasından dolayı çiftçiler genellikle fide ile yetiştirmeye tercih ediyorlar. Kasaya da viyollere ekimi yapılan kereviz tohumları daha sonra ılık yastıklara şaşırtma yapılıyor ve fide haline getiriliyor. Ekilen fidelerin boyları 10 ila 15 santimetre olduğunda ve 4-5 yaprağa ulaştığında esas yetiştirilecek olan yerlere alınıyor. Bu dönemde bolca saçak kök meydanına gelen kereviz fideleri dikim işleminden Bir iki gün önce sulanıyor. Daha sonra hazırlanan toprakta yerine alıyor ve yetiştirilme süreci başlıyor. Düzenli olarak yağış alan yerlerde düze kurak olan yerlerde ise tavaya dikim işlemi yapılıyor.

Kereviz Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalı?

Kereviz yetiştiriciliğinde ılık fakat yaz aylarında Fazla sıcak ve kurak olmayan alanlar tercih ediliyor. Kerevizin yetiştirilme sürecinde ideal sıcaklık isteği 15 ile 20 derece arasında olmalıdır. Fakat kerevizler çok düşük ve çok yüksek sıcaklıkları sevmiyor. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda bitkinin verimi düşüyor. 4 derecenin altında ise çimlenme imkansız hali geliyor.

Kereviz yetiştiriciliğinde -1 derece dayanıklılık sınırı olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte bitkinin ilkbahar don olaylarının karşı hassas olduğunu da unutmamak gerekir. Kereviz bitkisigelişimi için sıcaklık değerlerinin korunması çok önemli bir detaylıdır. Aksi halde -2 derecenin altında kök yumrular zarar görür. 10 derecenin altında ise erken çiçeklenme meydana gelir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar