Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir? Bal Kabağı Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Tohumlu bitkiler bölümünde yer alan bal kabağı bol miktarda Demir fosfor sodyum potasyum ve kalsiyum içeren bir meyvedir.

Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir? Bal Kabağı Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bal kabağı nasıl yazılır? Bu makalemizde bal kabağı ile ilgili kısa ve önemli bilgilere yer vereceğiz. Öncelikle bal kabağı’nın ayrı yazıldığını belirtmek isteriz. Günümüzde çoğu kişi ‘’balkabağı’’ şeklinde yazsa da bu yazım yanlışıdır. TDK tarafından yapılan açıklamaya göre ‘’Bal Kabağı’’ şeklinde yazılmaktadır.

Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?

Tohumlu bitkiler bölümünde yer alan bal kabağı bol miktarda Demir fosfor sodyum potasyum ve kalsiyum içeren bir meyvedir. Bal kabağı Avrupa ülkelerinde Avustralya’da ve Amerika’da cadılar Bayramı sembolü olarak kabul edilir. Ülkemizde ise genellikle kabak tatlısı olarak biliniyor. Yetiştirilmiş olduğu bölgedeki toprağın yapısı ağır ve kumlu bir yapıya sahipse bu durumda yetiştirilmesi zor olur. Bal kabağını kumlu topraklarda yetiştiriyorsanız gübrelenmesi şarttır.

Bal kabağının toprak isteği Ph derecesi 6 ila 7 olan su tutma kabiliyeti yüksek derin geçirgen organik ve mineraller bakımından zengin Toprak olmalıdır. Bal kabağı organik besinlerin yoğun olduğu toprağı sever. Dekar başına 3 ila 4 ton Çiftlik gübresi kullanarak en iyi kalitede bal kabağı hasadı yapmak mümkün. Bal kabağı çiçekleri erkek ve dişi olmak üzere ikiye ayrılır. Döllenme arılar Rüzgar tozlaşma ve kelebekler ile gerçekleşir. Ancak bal kabağı yetiştiriciliğinde en Garanti yöntem suni yollar ile uğraşan çiftçinin çiçekleri kendi eli ile döllemesidir. Erkek ve dişi çiçeklerin ayrımı oldukça kolaydır. Bal kabağının sarı renkli ve düz kapalı çiçekleri erkek çiçeklerdir. Dişi bal kabağının çiçekleri ise karanfile benzer.

Bal Kabağı Tohum Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Bal kabağı tohumu ekimini iç mekanlarda yapmayı planlıyorsanız Mart ve Haziran ayları arasında yapmanız gereklidir. Eğer dış mekanda Ekim yapılacaksa Mayıs ve Haziran ayları arasında yapmalısınız. Bal kabağı tohumlarını perlit ve toz karışımlı toprağa 7 santimetre derinliğe ekmelisiniz. Çimlenme ise ekme işleminin ardından şaşırtma yapılarak 12 santimetre derine alınması gereklidir. 15 santimetre boyuna gelen bal kabağı fideleri bol suya ihtiyaç duyar ve düzenli aralıklar ile sık sık sulanması gereklidir. Dış mekandaki bal kabağı ekinleri sırasında tohumlar arası 25 ile 30 santimetre mesafe olmalı ve her aralığa yaklaşık olarak 3 tohum ekimi yapılmalıdır. Fideler 45 gün içerisinde yaklaşık 15 santimetreye ulaşacaktır. Fide haline gelmemiş ve yeni filizlenmiş olan balkabakları çok sulandığı zaman köklerinde çürüme meydana gelir. Tohum ayırma işleminde ise çekirdek çıkartma makineleri kullanılmalı veya el ile ayırma yöntemleri uygulanmalıdır. Ayrılan bal kabağı çekirdekleri beton kurutma alanlarında 15 gün bekletilmesi gereklidir. Kurutulan çekirdekler çuvala doldurulup nem almayan kuru ambarlarda ekin zamanına kadar muhafaza edilir.

Bal Kabağı Ne Zaman Çapalanır?

Bitkiler 4 yapraklı döneme girdikleri zaman kaymak tabakasını kırmak yabancı otları arındırmak amacı ile çapalama işlemi yapılmalıdır. İlk çapalama işleminden 3 hafta sonrasında ikinci çapalama işlemi yapılır. İşlemlerden sonra bal kabağı tekrar çapalamaya ihtiyaç duymaz. Bal kabağı bitkisi yetiştirilme sürecinde önemli olan bir diğer husus ise bal kabağı hastalıklarını iyi biliyor olmaktır. Bal kabağı yetiştiriciliğinde en sık karşılaşılan hastalıklar mildiyo, külleme, kabak mozaik virüsü ve fosaryum hastalıklarıdır.

Bal Kabağı Faydaları Nelerdir?

Bal kabağı a c ve e vitaminleri bakımından zengin bir meyvedir. Bal kabağı vücuttaki enfeksiyonlarla savaşır ve bağışıklığı korumada etkilidir. Göz ve cilt sağlığını da olumlu yönde etkiler. Bal kabağı kansere karşı koruma görevi üstlenir. İçeriğindeki yüksek seviyelerde bulunan Beta karoten gibi antioksidanlar akciğer ya da prostat kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı vücudu korur. Doğru tüketildiği takdirde bal kabağı kansere karşı vücudu korumada önemli rol oynar nokta tüketildiği zaman a vitaminine dönüşen Beta karoten maddesi bağışıklık fonksiyonunu geliştirmede önemli bir görev üstlenir. Bal kabağı cilt sağlığını geliştirir ve cildin yenilenmesinde önemli bir rol oynar. Kolajen oluşumunda önemli rol oynayan bal kabağı cildi sıkılaşmasında oldukça etkilidir. Bununla birlikte yaraları hızlı bir şekilde iyileştirme yönü vardır. İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sindirim açısından ve kilo vermek açısından oldukça etkilidir. Bal kabağı kabızlığı önler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar