Safran Nasıl Kullanılır? Safran Nasıl Yetiştirilir?



Safran, aktarda satılan bir baharat çeşididir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Safran Nasıl Kullanılır? Safran Nasıl Yetiştirilir?

Safran kullanımı Türk ve İran mutfağında oldukça yaygındır. Öncelikle safran bir baharattır. Tel safran hem kolay hem de pratiktir. Tel safranı birkaç damla suyun içerisinde eritin. Ardından yemeğe ekleyin. Bununla beraber pilav ve çorba gibi yemeklere ekleyerek kullanabilirsiniz.

Safran Nasıl Yetiştirilir?

Safran, mor renkli çiçeklere sahip ve sarı iç kısımları ile ayırt edici bir görüntüsü olan bir kültür bitkisidir. Triploit olduğundan dolayı soğanla üretilen safranın bitkisi de safran olarak adlandırılıyor. Ülkemizde Safranbolu’ya da adını veren bitki acımsı bir lezzete sahip. Kuvvetle Özgün Kokusu ile nam salmış olan bitkinin kullanım alanları arasında uçucu ya endüstrisi sabit yağ endüstrisi yiyecek sektörü ve ilaç piyasası mevcut.com safran uyarıcı iştah açıcı ve renk verici olarak da kullanılabiliyor. Fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ulaşılması oldukça zor olan safran aktar ürünleri arasında yerini almıştır. Safran genellikle 1 yıl öncesinden nadasa bırakılan topraklarda yetiştiriliyor. Ekim yılı pulluk, Toprak, kazayağı ya da tırmık kullanılarak Toprak dökümü hazırlanıyor. Daha sonra yabancı otlardan arındırılan havalandırılan ve tohumlardan temizlenen Toprak safran dikimi için hazır hale getiriliyor.

Safran Nasıl Ekilir?

Safran ekimi genellikle Ağustos ayında ya da Eylül ayının ilk haftasında yapılıyor. Safran ekiminden ilk yıl yüksek verim almak için çiftçiler safran soğanlarının çaplarının en az 15 ila 20 mm arasında olmasına dikkat ediyor. Safran ekilecek olan arazide Toprak hazırlığı yapıldıktan sonra sıra arası 30 ile 45 santimetre Aralık belirleniyor. Yaklaşık olarak 10 ile 12 santimetre derinliği açılan çizilere safran soğanları titiz bir şekilde yerleştiriliyor. Daha sonra yanmış sığır gübresi uygulanıyor. Yaklaşık olarak 8 ila 10 santimetre arasında yapılan örtme işleminden sonra gübrenin üzeri birkaç santimetre toprak ile kapatılıyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra safran ekimi tamamlanıyor. Dekar başına ortalama 150 ile 600 kilogram arasında safran soğanı ekiliyor. Öte yandan dikilen safran soğanlarından en az 3 ila 4 yıl sökülmeye gerek kalmadan ürün temin etmek mümkün. Bununla birlikte bitkilerin sıklık durumuna bağlı olarak birkaç yıl daha verim alınıyor.

Safran soğanlarının sökümü için yaprakların tamamen kuruması beklenmeli. Bu süre genellikle temmuz ayı başlarında oluyor. Safran soğanları nemsiz ve serin alanlarda muhafaza edilmeli. Soğanlar ağustos ayı itibari ile Yeni tarlaya ekilebiliyor. Safran dikim işleminden sonra fazla su verilmemesi tavsiye ediliyor. Fakat çiçeklenme öncesinde sulama gerekiyor. Çiçeklenme döneminde sulama yapılması bitkiye zarar veriyor. İhtiyaç duyulması halinde çiçeklenme bittikten sonra soğanların büyümesi için sulama yapılabiliyor. Bu durum genellikle kurak geçen bahar aylarında oluyor. 2. yıldan itibaren organik madde için İyi almış sığır gübresi kullanılıyor ve safran bitkisi için verimi destekleniyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar