İncir Nerede Yetişir? İncir Nerede Bulunur?
Geçmiş yıllardan günümüze yazarlarının en çok tüketilen meyveleri arasında yer alan incir neredeyse her evin bahçesinde bulunan bir ağaçtır. Oldukça yaygın olan incir yetiştiriciliği ile yaz aylarında yüksek gelir elde edilebiliyor. En kaliteli incirleri yetiştirmek ve bu incirlerin çok fazla kişiye ulaşmasını istiyorsunuz öncelikle planlı bir iş yapmanız gereklidir. Çünkü incir yetişme şartları ve daha pek çok detay bu süreçte incirin yetişmesindeki başarıya önemli ölçüde etki eder. Açık arazilerde yetiştirilen incir aynı zamanda sera gibi izole yerlerde de yetiştirilebiliyor. Bundan dolayı yetiştiğini sürecine girmeden önce incirin nasıl yetiştirileceğini bilmenizde fayda var.
İncir yetiştiriciliğine başlamadan önce pek çok sorunun cevabını bilmeniz gereklidir. İstenilen iklim şartları ağacın bitimi gübrelenmesi bakımı ve daha pek çok konuda incir yetişme koşullarını bilmek önem taşıyan hususlar arasında yer alır. İncir ağaçlarının büyümesi ve meyve verebilmesi için çok iyi bir şekilde beslenmesi şartı vardır. Hem potasyum hem de kalsiyum açısından oldukça zengin olan bu meyve yetişme dönemine özen gösterilmesi gereken meyveler arasında yer alır. Eğlenceli yetiştirme işine amatör olarak değil de profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız ağaçların dikim şeklinden tutunda incirin nasıl verimli yetişeceği ne kadar her detayı ayrıntılı bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Gerekmesi halinde incir yetiştiriciliği yapan ve bu konuda başarılı olmuş kişilerin fikrini de alabilirsiniz.
İncir Nerede Bulunur?
İncir en çok Aydın’ın İncirliova ve Germencik semtlerinde yetişir. Aynı zamanda İzmir, Afyon ve Denizli’de yetişir. Kısacası en çok İzmir ve Aydın da yetiştiğini söyleyebiliriz.
İncir Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
İncir yetiştirmenin baş koşulu öncelikle sabırlı olmaktır. Bu ağaçlar hem büyüme hem de meyve verme döneminde pek çok mineral ve vitamine ihtiyaç duyarlar. Ağacın ihtiyaç duyduğu besin maddeleri ancak gübre ve materyal açısından zengin olan toprak ile sağlanabilir. İncir yetiştiriciliği yapmak için öncelikle bu ağaçların karakteristik yapısının çok iyi bilinmesi gerekiyor. İncir ağacı ile ilgili bilinmesi gereken noktalar şunlardır:
- İncir Ağacı kış aylarında yaprak döken ağaç türleri arasında yer alır
- Bu ağaç türünün ihtiyaç duyduğu en önemli besin maddeleri arasında potasyum fosfor azot ve nitrat yer alır.
- İncir ağacının büyümesi için azot alması son derece önemlidir. Bununla birlikte meyve ve çiçeklerin oluşabilmesi için de muhakkak fosfora ihtiyacı vardır
- İncir ağaçlarının genel olarak sağlıklı ve kaliteli olabilmesi için potasyum ihtiyacı duyar
- Bununla birlikte bakır magnezyum ve demir gibi besin maddeleri de incir ağacının ihtiyaç duyduğu maddelerdir
- İncir Ağacı için gübre kullanımında farklı alternatifler tercih edilebilir. Organik ya da yapay gübre tercih edilebileceği gibi önerilen gübre türü her zaman organik gübre türüdür.
İncir ağacı için gübre seçimi yaparken özellikle organik gübreden yana seçim yapmak minerallere doğal yoldan ulaşmak açısından önemlidir. Çünkü yapay gübreler doğal büyümeyi etkilemediğinden dolayı incirin kalitesini olumsuz yönde etkiler. Öte yandan yapay gübreler toprağın sağlığı açısından da riski taşır. Bundan dolayı lezzetli ve doğal incirler yetiştirmek için organik gübreden yana tercih yapılması gereklidir.
İncir Bakımı Nasıl Yapılır?
İncir bahçesi yaparak tarım sektöründe kendinize bir yer edinmek istiyorsanız bu ağaçların yetiştirilmesi hakkında detayları bilmeniz önem taşıyan bir husustur. İncir ekimi ve dikimi konusunda gerekli teknik bilgilere sahip olmadığınız takdirde ağaçlardan yeteri kadar verim alamazsınız. Bundan dolayı bu süreçte hangi incir ağacını yetiştirmek istediğinizde karar vermeniz gerekiyor. Ayrıca ağaçlarınızı nasıl çoğaltacağınız ve dikeceğiniz konusunda da dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. İncir ağacını yetiştirirken katmanlama basit bir yöntem olduğundan dolayı en fazla tercih edilen seçenektir. Bu yöntem çok fazla denetim gerektirmiyor ve üreticiler için de kolaylıklar sunuyor. Katmanlama yönteminde kökten dal alınarak üretim yapılıyor. Sürgün alındıktan sonra yakın kısmına 20 ila 30 santimetre derinliğinde bir hendek kazılıyor ve dibine gübre konuluyor. Daha sonra toprak sulanıyor ve ardından sürgünün toprağa kök salması beklenmeye başlanıyor. Verdiğimiz bu bilgi incir bakımını kolaylaştıracaktır.