Yoğun Bakım Tedavisi Nedir? Yoğun Bakım Rehabilitasyonu Nedir?
Yoğun Bakım Nedir?
Yoğun bakım tıbbın uzmanlık alanlarından birisidir. Yoğun bakımın var olma amacı kişiye yeniden hayat vermektir. Uyulması gereken kurallara uyulan her yoğun bakım yatağı başında solunum desteği cihazı olup, tüm hastalar ileri tekniklerle monitörize edilmektedir. Yoğun bakım hastalarına gerek olabileceği için, ünitelerinde 7/24 hemodiyaliz hizmeti eğitimli ve işini bilen personeller tarafından etkili bir biçimde verilebilmektedir.
Yoğun bakım tedavisinde iki hedef vardır.
İlk olarak hastayı yoğun bakıma düşüren faktörden kurtulmak ikinci olarak ise yoğun bakımda geçirdiği vaktin hastaya zarar vermesini önlemek.
Yoğun Bakımda Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon
Yoğun bakımda uygulanan rehabilitasyon ve fizyoterapi hastaların sağlıkları için çok önemlidir. Solunum problemleri yoğun bakımdaki kişilerde en çok görülen problemlerden biridir. Bunun sebebi ise gaz değişimi ve ventilasyon anormellikleridir.
Kronik hastalıklar, hem hasta ve hem de çevrelerindeki insanlar için sonuçların olumsuz bir biçimde etkilenmesine sebep olur. Psikolojik problemler, fiziksel semptomları daha da kötü ve dayanılmaz hala getirir. Yoğun bakımda çalışan görevlinin, birey ve çevresindeki insanlara kronik bir hastalığın sonuçları ile baş etmede yardımcı olabilmesi için, hastalığın psikolojik ve fiziksel stresörlerle ilişkisini yorumlayabilme becerisine sahip olması gereklidir çünkü kişinin çevresine bilgi vermelidir. Ayrıca, yoğun bakımda görevli kişi işini olması gerektiği gibi yaparsa, ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik yanıtlara yönelik hemşirelik yönetimi ile olumlu fiziksel iyileşmeye de katkısı olabilir.
Yoğun bakımdaki kişi sürekli aynı tarafa yatarsa kişinin vücudunda yatak yaraları oluşur, kasları iyice iç içe girer ve bunların da etkisi ile hastanın psikolojisi iyice kötüleşir. Yoğun bakım rehabilitasyonu ve fizyoterapinin amacı ise bu durumun önüne geçmektir. Hastanın fiziksel ve psikolojik olarak kötü hissetmesini önlemek.
COVID-19 Sürecinde Yoğun Bakım Tedavisi
Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde COVID-19 hastalarının nefes alamaması ve vücutlarının hastalık yüzünden güç kaybetmesi nedeni ile her zamankinden daha yoğun bir yaşam savaşı veriliyor. Bu hastaların sn büyük yardımcıları içtikleri ilaçlar, nefes almalarına yardım eden makineler ve tabi ki sağlık çalışanları. Henüz COVID-19'un bilinen bir tedavisi olmadığı için yoğun bakımlarda asıl amaç hastaların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve ciğerlerine yeterli miktarda oksijen gittiğinden emin olmak. Fakat uzmanlar bunun asıl tedavi olmadığını, sadece başlangıcı olduğunu söylüyor.
Yoğun bakım tedavisine olumlu yanıt veren COVID-19 hastalarının iyileşme süreci karışık ve uzun. Bazı durumlarda ise olumsuz psikolojik sonuçlar da doğurabiliyor.
Yoğun bakım psikozu ve deliryum de oldukça yaygın durumda. Bu durumun yoğun bakım hastalarının %25-33 arasını etkilediği tahmin ediliyor. Bazı hastalar kendilerini denek sanıyor, bazıları ise zombi. Fakat çoğu hasta deli damgası yemekten korktuğu için bu konuda bir şey söylemiyor. Eğer her yoğun bakım psikozu yaşayan hasta tecrübelerini anlatsaydı oldukça renkli şeyler ortaya çıkardı. Fakat bu tecrübelerin yoğun bakım hastaları için ne kadar korkutucu olabileceğini unutmayın. Ve eğer birisi sizinle bu tarz tecrübelerini paylaşırsa anlayışlı olun. Yoğun bakım sırasında yaşadıkları olayların derinliğini bir tek onlar bilebilir.