Karnabahar Yetiştirme Koşulları Nelerdir? Evde Karnabahar Yetiştirme?
Karnabahar yetiştiriciliği, vejetatif büyüme ve vejetatif gelişme arasında denge kurulması oldukça önemli bir husus. Bundan dolayı bilinçli gübreleme yapılması önem taşıyor. Ayrıca Toprak analizinin ardından gübreleme işlemi yapılması tavsiye ediliyor. Organik madde bakımından zengin olan toprakları seven karnabahar bitkisinin yetiştiriciliğinde toprak fakir olduğu zaman arazide dekar başına 4 ila 6 ton yanlış Çiftlik gübresi ile besleme yapılması gerekli. Bakanlığa göre karnabahar yetiştiriciliğinde ticari gübre kullanılacak ise 40 ile 50 kilogram amonyum sülfat gübresi yine 40 ile 50 kilogram süper fosfat ve 20 ila 30 kilogram potasyum sülfat verilmesi gerekiyor. Bu oranlar çiftçiye genel bilgi vermek bakımından paylaşılıyor. Fakat gübreleme gübreleme işleminin arazide yapılan toprak analizinden sonra programlanması tavsiye ediliyor.
Çiftlik gübresi fosforlu gübre miktarının tamamı azotlu gübre ve potansiyeli gübrelerin ise yarısı karnabahar ekimi için toprak hazırlığında uygulanıyor. Potasyum içeren gübrelerin ikinci kısmı taçların oluşmasının hemen öncesinde veriliyor. Azotlu besinlerin diğer kısmı ise dikim işleminden sonraki 20 ila 25 günü içerisinde ve taçların oluşumundan hemen önce iki parça şeklinde uygulanıyor. Tarlada karnabahar yetiştiriciliği yapan çiftçiler fide ile yetiştirme işlemi yapıyor. Yastıklama ile tohumdan yetiştirilen karnabahar fideleri geliştikten sonra araziye dikiliyor.
Karnabahar Yetiştirme?
Karnabahar tohumları ilkbahar ve yaz aylarında sıra ya da serpme olarak ılık ve soğuk bir şekilde yastıklara ekliyor. Çiftçiler en fazla 10 santimetre sıra arası ile sıra şeklinde Ekim işlemini tercih ediyor. Karnabaharların çimlenmesi genel olarak 8 ile 15 gün arasında oluyor. Çimlenen karnabahar tohumlarının ardından sıra üzerindeki ekinler 3 ile 5 santimetre aralıklar ile seyreltiliyor. Karnabahar fidesi iyi bir şekilde yetiştirildiğinde mahsulün kalitesi de aynı oranda daha iyi oluyor. Bundan dolayı çiftçiler fide yetiştiriciliğinde büyük hassasiyet gösteriyor. Bu evrede sıcaklık seviyesinde çok fazla düşme ya da yükselme karnabahar fidelerine zarar verebiliyor. Aynı şekilde dikim olgunluğuna ulaşan fidelerin yastıklarda olması gerekenden fazla bekletilmesi yine fidelere zarar veriyor.
Karnabahar fidelerinin 7-8 yaprak olması gövdesinin düzgün olması artık dikime hazır olduğu anlamına geliyor. Tohumların fide boyutuna ulaşması genellikle 5 ile 7 hafta sürüyor. Karnabahar ekilecek olan arazide dikim öncesinde bir iki kez sürme işlemi yapılıyor ve sonrasında sıra arasına göre masuralar açılıyor ve fide dikim işlemine geçiliyor. Dikim işleminde sıra arası 50 ila 80 santimetre olarak belirleniyor. Sıra üzeri mesafe ise 30 ila 40 santimetre olmak üzere ayarlanıyor. Yastıklardan dikkatli bir şekilde çıkarılan karnabahar fideleri hemen tarlaya ekiliyor. Bununla birlikte fide dikim işlemi sırasında çepin ya da dikim kazağı kullanılabiliyor.