Kaplanlar Nerede Yaşar? Kaplan Nerede Yaşar Ne İle Beslenir?



Kaplanlar genellikle sarı siyah çizgileri sahiptir. Asya kıtasının ormanlık alanlarında yaşamlarını sürdürürler. Ayrıca Bali, Sumatra, Bengal, Sibirya, Sında, Hazar kıyıları ve Çin’de de yaşamaktadırlar.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kaplanlar Nerede Yaşar? Kaplan Nerede Yaşar Ne İle Beslenir?

Kaplanların en bilinen ve en popüler çeşidi Bengal kaplanlarıdır. Hayvan bilimciler tarafından
belgesellerde sıklıkla tanıtılır. Sarı siyah çizgili kaplanların yanı sıra siyah beyaz çizgili kaplan türü de vardır. Siyah beyaz renklere sahip olan kaplanların %99’u Sibirya’da yaşamlarını sürdürürler. Öte yandan Sibirya kaplanları diğer kaplan türlerine göre soğuğa 4 kat daha fazla dayanıklı kaplanlardır.
Kaplanlar su tüketimini çok sever. Bu nedenle suya yakın ve sulak bölgelerde yaşamayı tercih ederler. Kaplanların en çok dikkat çeken özellikleri dev cüsselerine rağmen kulaklarının küçücük olmasıdır. Kuyrukları ise orta derecede olan canlılardır. Kaplan avı pek çok ülkede kesinlikle yasaktır.

Kaplanların Özellikleri Nelerdir?

Kaplanlar fiziksel görünümleri itibari ile akrabaları olan kedilerin büyük halidir. Kaplanlar 2 ile 3 metre boylarına ulaşabilirler ve ağırlıkları ise 250 kilogram civarındadır. Kaplanlar sarı ve küçük gözlere sahiptirler. Kulak arkalarında bulunan beyaz noktalar ise türlerinin arasındaki iletişim özelliğini belirtir. Bu hayvanlara sosyal hayvanlardır ve yaşamlarını tek başlarına sürdürmeyi tercih ederler. Bir kaplanın ortalama ömrü 25 yıldır. Kaplanlar 1 yıl içerisinde 2 ile 4 yavru dünyaya getirirler. Gebelik dönemleri ortalama olarak 98 ila 109 gün aralığındadır. Yeni doğan bir yavru kaplan bir buçuk kilo ağırlığındadır. Bebeklik ve çocukluk dönemleri ise kendi kendilerine avlanmayı öğrendikleri zaman biter. Bu süreç genellikle 4 yıl kadar sürer.

Kaplanlar günde yaklaşık 20 kilo et tüketebilirler. Geyik domuz gergedan ve fil etini çok severler. Bunun yanı sıra tavşan kuş kirpi köpek balık leopar maymun piton timsah ve ayı gibi hayvanların da kolay bir şekilde avlayarak yerler. Kaplanlar çok güçlü dişlere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde başta küçük hayvanlar olmak üzere hepsini kısa süre içerisinde
avlama ve öldürme yetisine sahiptirler. Bununla birlikte çok büyük türlerin genellikle yavru olanlarını avlarlar.

Güçlü ve uzun boynuzlara sahip olan hayvanların onlara zarar vereceğini bilen Kaplanlar bu nedenle büyük boynuzlu hayvanlara yaklaşmaz ve bu hayvanların yalnızca yavrularını avlarlar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar