Kablosuz Kulaklık Sağlığa Zararlı Mı? Bluetooth Kulaklık Sağlığa Zararlı Mı?
Kablosuz kulaklık sağlığa zararlı mı? Uzmanlar kablosuz kulaklık ve bunun gibi giyilebilir teknolojik ürünlerin uzun sürede kullanım sonucu yaymış olduğu radyasyondan dolayı pek çok hastalığa yol açabileceğini söylüyor. Herkesin de bildiği gibi başta kablosuz kulaklıklar olmak üzere tüm giyilebilir teknoloji ürünleri özellikle son yıllarda oldukça yoğun rağbet görüyor. Bunun nedeni ise kullanıcıların daha pratik bir deneyim yaşamak istemesi. Bununla birlikte özellikle kablosuz kulaklık satışlarındaki artışa bakılınca bu oran daha da artmaya devam ediyor.
Kablosuz Kulaklık Sağlığa Zararları?
Uzun süreli kullanım kansere yol açıyor. Bununla beraber yüksek seste dinlemek işitme kaybına yol açıyor. Kalıcı olarak işitme kaybına uğramak istemiyorsanız kablosuz kulaklığı daha dikkatli kullanmalısınız. Ayrıca kişinin hücre DNA’sını bozuyor.
2015 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanların kablosuz cihazların yaymış olduğu elektronik manyetik dalgaları uzun süre maruz kalmaları sonucu kanser öğrenme güçlüğü genetik bozukluk nörolojik sorunlar üreme ve hafıza sorunları gibi pek çok hastalığa yol açabileceği öngörülüyor. Yapılan bu araştırmayı 42 ülkeden 247 bilim insanı katılmıştır. Kablosuz kulaklıkların uzun süreli kullanımı sonucunda yayılan elektromanyetik dalgalara maruz kalınma sonucunda insan sağlığı riske atılmış oluyor. Dolayısıyla kablosuz kulaklık sağlığa zararlıdır.
Kablosuz Kulaklık Kullanırken Nasıl Önlemler Alınabilir?
Kablosuz kulaklıkları uzun süre kullananlar için bazı tedbirler vardır. Elbette kablosuz kulaklıkların kullanımı konusunda çok fazla araştırma yapılmalıdır. Öncelikle uzun süreli telefon görüşmeleri yapılıyorsa bunu Bluetooth kulaklığı ile değil de cep telefonu hoparlörü ile yapılması tavsiye ediliyor. Bu durum müzik dinleme ya da podcast dinlemek için de geçerli. En önemlisi de henüz gelişimini tamamlamamış olan çocuklar için bu tarz giyilebilir teknoloji ürünleri oldukça zararlı nokta çünkü çocukların kafatasları yetişkin bir bireye göre çok daha küçüktür. Bu nedenle daha fazla radyasyona maruz kalırlar.
Kablosuz kulaklık satın alırken ürünün batarya türüne malzeme yapısı gibi faktörlere dikkat etmekte fayda var. Bununla birlikte orijinal ve kaliteli bir ürün satın almak da sağlığı korumak açısından oldukça önemli. Piyasada çok sayıda farklı modelde ve çeşitli kablosuz kulaklık satışı yapılıyor. Kalitesiz olan ve herhangi bir markanın satışa sunmuş olduğu kablosuz kulaklıklar daha fazla radyasyon yayarak insan sağlığını riske atıyor. Bu nedenle kablosuz kulaklık satın almadan önce iyi bir şekilde araştırma yapmalı kaliteli bir ürün satın alınmalıdır. Satın aldıktan sonra da kablosuz kulaklık kullanırken çok fazla kulaklık ile vakit geçirmemeye dikkat etmek sağlık açısından oldukça önemli bir unsur.