Enginar Nasıl Soyulur Temizlenir? Taze Enginar Nasıl Temizlenir?

Ege Bölgesi'nde yetiştirilen enginar, Girit mutfağı'nın olmazsa olmazıdır.

Enginar Nasıl Soyulur Temizlenir? Taze Enginar Nasıl Temizlenir?

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yetişen bir sebzedir. Peki, enginar nasıl soyulur? İlk olarak enginarı soğuk suda iyice yıkayın. Yaprak aralarını dikkatli temizleyin. Çanak haline getirilecek enginarın üstten iki parmak kadarını bıçak ile kesin. Geri kalan yaprakların ise sert olan uçların mutfak makası ile kesin. Yaprakları temizledikten sonra enginarın içinde tüylü bir kısma ulaşacaksınız. Daha sonra kaşık ile tüyleri kazıyarak çıkarın. Hava ile temas eden enginar kararmaya başlayacağı için limon ile ovun ve limonu suyun içinde bekletin. Daha sonra halka halka keserek yemek yapmaya hazır hale getirebilirsiniz.

Enginar Nasıl Yapılır?

Enginar nasıl yapılır? Enginar ile birbirinden lezzetli yemekler yapılabilmektedir. Özellikle de enginar dolması, zeytinyağlı enginar ve etli enginar yemekleri sıkça tercih edilmektedir. Genellikle Girit mutfağında tercih edilen bir yemektir. Üzeri garnitürlü olan sebzeli enginar sıkça tercih ediliyor.

Enginar Nasıl Yetiştirilir?

Halk arasında deve dikeni adı ile bilinen enginar kırlarda kendiliğinden yetişen bir seleksiyonun sonucunda günümüzdeki halini almıştır. Enginar günümüzde kültürü yapılarak üretilen bir bitkidir. Ülkemizde en fazla yetiştirilen enginar çeşidi ise sakız ve Bayrampaşa adı verilen türlerdir. Günümüzde Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olarak yetişmesi de bu bölgedeki mikroklima alanlarda enginar yetiştiriciliğinin oldukça verimli olacağı öngörülüyor.

Toprak altı gövdesi çok yıllık bir bitki olan enginarların toprak üstündeki kısmı ise tek yıllık özelliğe sahip. Enginar ılık iklim bitkileri arasında gösteriliyor soğuk ve sıcağı pek sevmiyor. Enginarın dayanıklılığı için sınır ise -5 derece olarak biliniyor. Enginar çok sıcaklarda ne kadar sürünürse sulansın çabuk kartlaşıyor. Enginar tohumu ya da enginar fidesi iyi drene edilmiş hafif nemli humuslu tınlı ve kirli topraklarda rahat bir şekilde yetiştirilebiliyor. Hafif killi topraklarda ise daha hızlı hasat alınabiliyor. Ancak hafif kolunu topraklarda yetiştirilen enginarların başları daha küçük oluyor.

Nem çok fazla olduğunda kirli topraklarda kök çürüklüğü enginar bitkisine zarar verebiliyor. Enginar bitkisi bulunduğu yerde 3 ile 10 yılı ürün verebiliyor. Fakat ekonomik verimin yüksek kalması adına 5 ile 6 yılda plantasyon yenileniyor. Yaklaşık olarak 3 ila 8 yıl aynı bölgeden hasat alınmasının ardından plantasyon tesisi öncesinde 50 santimetre derinlikte dip kazan ve krizma yapımı ile sürüm yapılması gerekiyor.

Enginar Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Enginar fidesini tarlanıza ağustos ayının sonunda ve eylül ayının başında dikmelisiniz. Her bitki için ortalama olarak 1 metre karelik bir alan ayırmalı ve dekar başına 1000 adet enginar dikimi yapmalısınız. Enginar tohumu kullanarak Ekim yapacağınız zaman sıra arası mesafe 1.40 metre sıra üzeri mesafe ise 1.20 metre olmalıdır. Tohumlu üretim yapılacaksa bu durumda fideler önceden yetiştiriliyor. Fide ekimi için Mart ve Nisan aylarında tohumlar saksılara ve tüplere ekilerek çimlendiriliyor daha sonra fide haline geliyor. Bu işlemde her saksıya 3 ya da 4 tohum ekimi yapılıyor. Yıl boyunca büyüyen enginar fideleri ertesi sene Mart ve Nisan aylarında saksılarından çıkarılıyor ve tarlaya ekiliyor.

Enginar Ne Zaman Sulanır Ve Gübrelenir?

Enginar gelişme döneminde çok fazla suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Yetiştirilmiş olduğu arazide Ağustos ayından itibaren verilen uyandırma suyundan sonra kış aylarına kadar periyodik olarak sulama yapılmalıdır. Kış aylarında ise enginarın nemli kalması yağışlar ile sağlanır ve sulamaya gerek kalmaz. Ancak kış aylarında kuraklık mevcutsa ve sulamaya ihtiyaç duyuluyorsa muhakkak destek verilmelidir. Enginarları sulamak için karıklama salma ya da damlama sulama yöntemleri kullanılıyor. Enginar çok yıllık bir bitki olduğundan dolayı plantasyondan önce gübreleme işlemi yapılması tavsiye ediliyor. Gübreleme işleminde dekar başına 4 ile 5 ton yanlış Çiftlik gübresi atılıyor. Atılan gübre 30 ila 40 santimetre derine karıştırarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte dekar başına 15 ila 20 kilogram civarında azotlu gübre ve 30 ile 40 kilogram fosforlu gübre veriliyor. Bununla birlikte yine de kar başına 15 ile 20 kilogram potasyumlu gübre kullanılıyor. Enginarın bulunduğu arazinin Toprak analizini göre seçilmiş olan gübre türleri her yıl uygulanmaktadır. Ortalama her sene dekar başına 15 kilogram azotlu gübre kullanımı önerilmektedir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler uyandırma suyundan sonra uygulanmalıdır. Azotlu gübreler ise uyandırma suyu baş oluşma süreci ve hasat döneminde verilmelidir.

Enginar Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Enginar yetiştiriciliğinde enginarın toplanma zamanı toprağa ve ekilen ekinin türüne bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Genellikle kış ve ilkbahar aylarında enginar toplanabiliyor. Enginarın olgunluğu ise büyümeden anlaşılıyor. Fakat kartlaşmaması için sapın tam sertleşmemiş olmasına dikkat etmek önem taşıyor. Ege Bölgesi'ndeki sakız enginarı türünün genellikle Aralık ve Ocak aylarında enginar hasadı yapılıyor. Marmara'da yetiştirilen Bayrampaşa cinsi enginar ise Nisan ve Mayıs aylarında hasat yapılıyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar