Pırasa Nasıl Yapılır Kolay? Değişik Pırasa Yemeği Tarifleri?

Pırasa seçerken yumuşak ve taze olmasına dkkat edin. Aynı zamanda sebzeleri mevsiminde tüketin.

Pırasa Nasıl Yapılır Kolay? Değişik Pırasa Yemeği Tarifleri?

Sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekir. Peki, pırasa nasıl yapılır? Bunun için ilk önce pırasaları bol sirkeli suda güzelce yıkayın. Daha sonra parça parça keserek soğan ile kavurun. Dilerseniz içine patates veya havuç dilimi ekleyebilirsiniz. Pırasa hem tohumdan hem de fideden yetiştirilen bir bitkidir. Pırasanın beyaz kısmını uzun olmasını istiyorsanız bu durumda fide ile yetiştirme yapmalısınız. Ayrıca derin dikim yapmaya da özen göstermeniz gereklidir. Pırasayı tohumdan ekmeği planlıyorsunuz bu durumda sonbahar ayında tarlayı sürmeniz gereklidir. Dekar başına 40 kilo pırasa tohumu atmalısınız.

Pırasayı ekecek olduğunuz toprağın yaş olmamasına dikkat etmeniz çok önemlidir. Çünkü bu durum tohumun çürümesine neden olur. Pırasa senin iklimi seven bir sebzedir. Pırasanın yetişme sıcaklığı 15 ila 20 derece arasındadır. 2 3 derece sıcaklığa kadar gelişimini devam ettiren pırasa sıcaklığın sıfırın altına düşmesi durumunda gelişmeye devam etmez. İdeal sıcaklıkta pırasa tohumları 12 ile 15 gün içerisinde çimlenmeye başlar. Pırasanın senin iklim şartlarında yetiştirilmesi tavsiye edilir.

Pırasa Nasıl Pişirilir?

Pırasa hızlı pişen bir yemektir. 25 dakika da pişerek servis yapabileceğiniz yemek türüdür. Pırasa seçerken sert olmamasına dikkat edin. İsterseniz patates ve havuç ekleyerek yemeği lezzetlendirebilirsiniz. Pırasa, soğangillerden olduğu için pişirirken kuru soğan kullanmanıza gerek yoktur. Ancak isterseniz kullanabilirsiniz. Malzemeleri tencereye aldıktan sonra üzerine geçecek şekilde su ilave ederek tuzunu ekleyin.

Pırasa Fidesi Nasıl Ekilir?

Pırasa fidesi bitki satışı yapan yerlerden ya da seralardan temin etmeniz mümkün. Bazen pazarlarda da kök şeklinde pırasa bulabilirsiniz. Pırasa tohumlarının Ekim işlemi genellikle ilkbahar sonbahar ve yaz aylarında olmak üzere üç farklı dönemde yapılır. Pırasa tohumunun kaliteli olması hasadın verimli olması açısından çok önemlidir. Pırasa hasadı ise geniş alanlarda 1-2 defa ufak alanlarda ise 5 ile 6 kez yapılır.

Pırasa Çeşitleri Nelerdir?

Pırasa çeşitleri yazlık ve kışlık pırasalar olmak üzere ikiye ayrılır. Yazlık pırasalar açık yeşil renginde yapraklara sahiptir. Bu pırasa bitkisinin dokusu yumuşaktır ve kısa ömürlüdür. Soğuğa karşı hassas olan yazlık pırasaların yaprakları daha dik bir duruşa sahiptir. Yazlık pırasalar kışlık pırasa türlerine göre 2-3 kat daha uzundur ve iklim koşullarına bağlı olarak 80 santimetreye kadar uzayabilir. Kışlık pırasa çeşidinin ise yaprakları yazlık pırasalara göre koyu yeşil renktedir. Kışlık pırasaların yaprakları daha geniştir. Yazlık pırasaları kıyasla gövdesi daha kısa ve kalın olur. Bu pırasa türleri 40 ila 45 santimetreye kadar uzayabilir. Kışlık pırasa çeşitlerinde gövdenin birleştiği yerde hafif soğan oluşur ve kışlık pırasalar oldukça dayanıklıdır. Pırasa bitkisinden uygun koşullarda kaliteli pırasa tohum ekilmesi sonucu verimli bir hasat almak mümkündür.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar