Yöresel Yemeklerimiz Nelerdir? Bölgelere Göre Yöresel Yemekler?

Anadolu Mutfağının yapı taşları oluşturan yemekler nelerdir hangi bölgenin hangi yemekleri meşhurdur hangi yemekleri yöresel yemek ve tat olmuştur. Anadolu Mutfağının Yöresel Yemekleri? Anadolu Yöresel Yemekleri?

Yöresel Yemeklerimiz Nelerdir? Bölgelere Göre Yöresel Yemekler?

ANADOLU MUTFAĞININ YAPITAŞLARI

Binlerce yıllık bir geçmişi olan Anadolu’da yemek çok önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki Anadolu’nun yedi farklı bölgesinde her şehrin kendisine ait bir yemeğini bulmak mümkün.

Zeytinyağlılardan kızartmaya, dolmadan köfteye kadar çeşitli yemekler Türkiye’nin birçok bölgesinde farklı şekillerde yapılarak kendisine has adlar alıyor.

İstanbul’da Hamburger Tekirdağ’da Hayrabolu

Marmara Bölgesi’nin en önemli özelliği metropol bir şehir olan İstanbul’u içinde barındırmasıdır. İstanbul’un en önemli lezzetleri arasında ıslak hamburger, kokoreç ve balık ekmek geniş bir yer tutar. Özellikle gece eğlencesinin yoğun olduğu İstanbul’da bu tarz hazır yiyecekler İstanbul’u simgeleyen parçalardan birisidir.

İstanbul’u simgeleyen başka sokak lezzetleri olarak kestane, köfte ekmek, haşlanmış veya közlenmiş mısır söylenebilir.  Bursa’nın yoğurtla servis edilen iskenderi, Tekirdağ’ın köftesi ve peynirle yapılan Hayrabolu tatlısı, Edirne’nin ince şekilde doğranıp çeşitli baharatlarla harmanlanan tava ciğeri de Marmara Bölgesinin önemli yemekleri arasındadır.

Zeytinyağlının Anavatanı Ege

Zeytinyağlı yemeklerin geçmişi Osmanlı’ya dayanır. Zeytinyağı dendiğinde akla hemen Ege Bölgesi gelir. Çünkü Ege Bölgesi zeytinyağlı birçok yemeğiyle meşhur bir bölgedir. Hem Ege hem Yunan Kültüründe önemli bir yer tutan zeytinyağlı fava genellikle meze olarak tüketilir.

Aynı zamanda zeytinyağlı dolma, enginar gibi zeytinyağlı yemekler Ege Bölgesinin vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Zeytinyağlı yemekler dışında İzmir’de İzmir köfte, Bodrum’da Çökertme kebabı, Şirince ve Alaçatı gibi tatil beldelerinde otlu börek ve Ege Bölgesinin her yerinde sıklıkla tercih edilen keşkek, bölgenin önde gelen lezzetleridir.

Mantısıyla, Çiğ Böreğiyle İç Anadolu

İç Anadolu, Türkiye’nin yemek kültürüne fazlasıyla katkı sağlayan bir bölgedir. Öyle ki, Türk mutfağının yapıtaşlarından olan mantı ve pastırma Kayseri’ye aittir. Dana kuyruğundan yapılan pöç yemeği de Kayseri mutfağının mihenk taşlarından birisidir. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir’de ise çiğ börek en meşhur yemektir. Bunların dışında Sivas’ta Sivas ketesi ve Sivas köftesi, Kırşehir’de ayran çorbası ve çullama İç Anadolu mutfağını oluşturan yemeklerdir.

Trabzon’da Hamsi Bol

Karadeniz mutfağı özellikle Trabzon’da balıkçılığın da gelişmiş olmasıyla hamsili yemekleriyle tanınır. Trabzon’da hamsiyle yapılan yemekler arasında: hamsi tava, hamsili pilav, hamsi köftesi, hamsiyle yapılan ekmek olan hamsikoli bulunur.

Tatlı bir börek olan Laz böreği de Trabzon mutfağının lezzetine lezzet katar. Karadeniz’in bir başka güzide ili olan Rize’de mıhlama, mısır ekmeği ve Hamsiköy sütlacı ve pepeçura, Rize için önemli lezzetler arasındadır. Bunun dışında Ordu’da karalahana dolmasına da benzeyen mısır yarmalı aş sarması, Giresun’da karalahana sarması ve Samsun’da da şehrin adını alan Samsun pidesi Karadeniz mutfağı için önemli yer tutmaktadır.

Erzurum Ve Cağ Kebabı

Doğu Anadolu denildiğinde akla gelen ilk yemek, Erzurum’un meşhur cağ kebabıdır. Cağ kebabının yapılışında kullanılan et, oğlak veya kuzu etidir. Et önceden terbiye edilir ve yatık bir şekilde şişe geçirilerek ocağın üstünde pişirilir. Et pişmeye devam ederken servis yapmak için yeteri kadar alınır, ardından ızgaranın üstüne konularak burada biraz daha pişirilir. En sonunda iyice piştiğinden emin olunan kebap, soğan, domates, sivri biber, lavaş veya tandır ekmeği ile servis edilir. Doğu Anadolu Bölgesine ait başka yiyecekler ise şunlardır: Bitlis’in büryan kebabı, Malatya’nın kayısılı kavurması ve Kars’ın hangel’idir.

Etli Yemeklerin Anavatanı Güneydoğu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, sıcaklık bakımından en sıcak bölge olmasının yanında etli ve acılı yemekleri epey meşhur olan bir bölgedir. Bu bölgede yapılan yemeklerin içeriği şehirlere göre farklılık gösterir. Örneğin lahmacunun, Şanlıurfa ve Gaziantep yöresine ait olduğu bilinir. Ama her iki şehrinde lahmacun yaparken kullandığı malzemeler arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklardan bir tanesi şöyledir: Şanlıurfa lahmacununda soğan konurken, Gaziantep lahmacununda sarımsak konur. Güneydoğu mutfağının vazgeçilmez bir diğer yemeği de çiğ köftedir. Çiğ köftenin mazisi Hz. İbrahim zamanına dayanmaktadır.

Şanlıurfa yöresinde etli ve baharatı az olarak yoğurulan bu yiyecek, Adıyaman yöresinde haşlanmış patates ve fazla baharatlı olarak yoğurulur. Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait diğer yemekler ise şunlardır: Gaziantep’te içli köfte ve baklava, Şanlıurfa’da Urfa kebap, söğürme ve ciğer kebabı, Mardin’de işkembe dolması, Diyarbakır’da ise saç tava ve burma kadayıftır.

Adana Sıcağının Acılı Adana'yla Buluşması

Akdeniz Bölgesinde yer alan Adana ili, yakıcı sıcağı ile meşhurdur. Şehirde kebap çok önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki şehirde sabah saat 6’da kebapçıların mesaisi başlar. Çünkü bu şehirde insanlar, sabah kahvaltısını ciğer kebabıyla yapar. Adana’nın en meşhur yemeği ise Adana kebabıdır. Acılı olması nedeniyle sürekli insanların Urfa kebapla karıştırdığı bu yemek genellikle kuzu etiyle yapılır.

Gerekli baharatlar konularak yoğurulan et, dinlendirilmeye bırakılır ve ardından şişe geçirilerek pişirilir. Pişen kebap, sumaklı soğan ve közlenmiş biber ile servis edilir. Akdeniz Bölgesi’ne ait diğer lezzetler ise şunlardır: Antalya yöresine ait yemeklere eşlik edecek tahinli piyaz, Kahramanmaraş’ın en gözde yemeği olan eli böğründe ve Hatay’ın meşhur künefesidir. 

Türk mutfağı sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada önemli bir yer tutar. Bazı yabancı Youtube kanallarının Türk mutfağı hakkında çektiği videolar, yurtdışındaki Türk restoranlarına o ülkenin vatandaşlarının fazlaca ilgi göstermesi bunun en büyük kanıtları arasındadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar