Kakule Nasıl Kullanılır Neye İyi Gelir? Kakule Nasıl Yetiştirilir?

Kakule, çay ve kahve gibi içecekler de aroma vermesi için kullanılan muhteşem bir bitkidir.

Kakule Nasıl Kullanılır Neye İyi Gelir? Kakule Nasıl Yetiştirilir?

Kakule nasıl kullanılır? Öncelikle kakule, zencefilgiller familyasına ait olan iri ve yeşil yapraklı bir bitkidir. Genellikle içeceklerde, çay veya kahveler de aroma vermesi için kullanılır. Eğer çay olarak kullanılacak ise kakule tohum şeklinde kullanılmalıdır. Bu bitki yıl boyunca yeşil kalabilir. Kalule’nin anavatanı Hindistan’dır. Kakule genellikle tropikal iklim bitkisidir. Bu bitkinin tohumları yemeklerde kullanılır.

Kakulenin tohumları yemeklere lezzet verdiğinden dolayı pek çok yiyecek ve içeceğin yapımında kullanılır. Kakulenin tohumları baharat olarak sıklıkla tercih edilir. Kakule ağacı uygun ortam sağlandığı zaman kolay bir şekilde yetişebilir. Bu ağacın tohumları ve baş ağrısına iyi gelir iştah açar sindirimi kolaylaştırır ağız kokusunu giderir mide ağrılarına azaltarak şişkinliğe de iyi gelir. Ayrıca kakuleli astım ve bronşit gibi hastalıkları tedavi etme özelliği de vardır. Bu nedenle kakule oldukça rağbet gören bir bitkidir.

Kakule Tohumu Nasıl Ekilir?

Kakule tohumları mercimeğe benzer ve oldukça Keskin bir kokuya sahiptir. Bu tohumlar bol güneş alan yerlere ve toprağın yüzeye yakın bir kısmına ekilmelidir. Tohum ekme işlemi yapıldıktan sonra sıcaklık muhafaza edildiği sürece 15 gün sonrasında çimlenme görülür. Öte yandan gerekli koşullar sağlanmadığı takdirde kakule tohumları fazla dayanamaz ve çürür. Bundan dolayı kakule ağacı yetiştirilmek isteniyorsa muhakkak doğru koşulların sağlanması gereklidir. Bu sayede çimlenme ihtimali yüksek olur. Kakule ağacını yetiştirilebilmesi için toprağın mineral bakımından zengin olması gereklidir. Ayrıca en iyi sonucu alabilmek için toprağı belirli aralıklarla gübrelemek ya da potasyum ve fosfor ile toprağı ıslah etmek gerekir.

Kakule Hasadı Ne Zaman Yapılır?

En iyi verimi almak için dikkatli bir şekilde yetiştirilen kakule ağacının hasat zamanı ise tohum Ekim işleminden 3 yıl sonra yapılır. Kakule ağacı ilkbahardan yaza kadar sarı renkli küçük çiçekler açar. Bu çiçekler zaman içerisinde kapsül ve biçimine gelir ve bir iki santim uzunluğunda kabuklu meyvelere dönüşür. Meyvelerin rengi ise koyu kırmızı ve kahverengidir. Eğer olgunlaşmaya başladıklarında renkleri yeşile dönmeye başlar. Bundan sonra artık kakuleler toplanabilir. Kakule kapsüllerinin içerisinde 5 ile 7 adet kakule tohumu vardır. Bu kurallarına uygun bir şekilde yetiştirildiği takdirde kakule ağacından en iyi verimi almak mümkündür. Önemli olan püf noktalara dikkat etmek ve gübreleme işlemini en iyi şekilde yapmaktır.  Böylece kolaylıkla kakule hasadı yapılmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar