Yumuşayan Turşu Nasıl Kurtarılır? Turşu Neden Yumuşar?

Sofraların baş köşesinde yer alan turşular bozulmadıkları sürece oldukça lezzetli yiyeceklerdir. hava alan turşu nasıl kurtarılır. Köpüren Turşu Nasıl Kurtarılır?

Yumuşayan Turşu Nasıl Kurtarılır? Turşu Neden Yumuşar? Hava Alan Turşu Nasıl Kurtarılır? Köpüren Turşu Nasıl Kurtarılır?

Mevsimi geldiği zaman bütün yıl afiyet ile yemek için manavlardan ve bahçelerden toplanan turşu hazırlama süreci özellikle sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte hızlanır. Bin bir emek verilerek hazırlanmış olan turşular gerekli önlemler alınmadığı taktirde çok kolay bozulabilir.

Pek çok insan emeklerinin çöpe gitmesini istemediği için turşunun bozulmaması için ne yapmalıyız sorusuna yanıt aramaktadır. Bu soruya cevap vermek amacıyla hazırlamış olduğumuz bu yazıda aklınızda yer alan tüm soruların cevaplarını alabilirsiniz.

Turşu Nasıl Yapılır

Adile Naşit ve Münir Özkul gibi iki büyük ustanın başrolünü oynadığı Neşeli Günler filminin ana konusunu oluşturan turşu ülkemizde çok fazla tüketiliyor.

Bu filmde sorulan turşu limon mu sirke mi kullanarak yapılır sorusuna hala bir cevap verilmiş değildir. Her insanın ağız lezzeti ve damak tadı farklı olduğu için turşu yaparken kullanılacak olan ürünler kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Bu durum turşu nasıl yapılır sorusuna cevap verirken de aynıdır. Hangi turşuyu yapmak istiyorsanız izlemeniz gereken yol ona göre değişkenlik gösterecektir.

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır

Salatalık turşusu turşu denildiği zaman akla ilk gelen turşu çeşididir. Oldukça küçük boyutlarda olan salatalar kavanozun içerisinde yerleştirilerek üzerine limon sıkılır ve bir parça limon kavanozun içerisinde bırakılır.

Turşu Çeşitleri

Her ne kadar görünüm olarak salatalığa benziyor olsa da acur turşusu kabakgiller ailesine aittir. En yaygın olarak kullanılan turşu çeşitlerinden birisi olan bu turşuyu hazırlamak yalnızca 10 dakika sürer. Tirozi ismiyle de bilinen acur turşusu ocakta pişirildikten sonra turşu kıvamını almaktadır.

Kırmızı lahana turşusu da en çok tüketilen turşuların başında gelir. Özellikle et yemeklerinin yanında kullanılan bu turşunun hazırlanma süresi diğerlerine nazaran daha uzundur. Lahanayı ince bir şekilde doğradıktan sonra bir kavanozun içerisinde yaklaşık iki hafta yani 14 gün beklettikten sonra turşu olarak sofralarınızda kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra lezzetiyle oldukça sevilen pancar turşusu da hazırlaması kolay olan turşuların arasında yer alır. Bu turşuyu hazırlarken yalnızca pancar değil aynı zamanda sarımsak da kullanılır. Sarımsağın kokusunu bastırabilmek için kavanozun içerisinde defne yaprağı koyabilirsiniz.

Turşu Kaç Günde Olur

Her turşunun olgunlaşması süresi farklıdır. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi bir acur turşusunun olgunlaşması için sadece on dakika yeterliyken lahana turşusunda bu süre daha da uzamaktadır. Fakat genel olarak 2 hafta boyunca ağzı kapalı bir şekilde tutulan turşular en lezzetli kıvamlarını alırlar.

Aslında turşu en az kaç günde olur sorusu “Bir turşu en az kaç günde en lezzetli kıvamına gelir” sorusuyla aynı anlamı taşır. Her ne kadar kısa süreler için de hazırlanıyor olsalar da turşular ne kadar çok beklerlerse o kadar lezzetli olurlar. Ancak bu bekleme süresi içerisinde bazı şartlar sağlanamazsa turşu bozulması sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Turşu Bozulma Belirtileri
  • Erimeye başlayan turşu nasıl kurtarılır
  • Eriyen turşu nasıl kurtarılır
  • Turşuya sonradan su eklenir mi

Turşu bozulma belirtileri arasında ilk sırada turşu yumuşaması gelmektedir. Turşular aslında oldukça hassas dengeler üzerinde kurulan yiyeceklerdir. Yani bir turşunun istenildiği gibi yetişmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. 

Örneğin oda sıcaklığı bir turşunun sağlıklı bir şekilde olgunlaşabilmesi için en önemli etkendir. Ayrıca kavanozun içerisindeki tuz seviyesi de turşunun olgunlaşması için son derece önemlidir.

Bozulan Turşu Nasıl Kurtarılır

Turşuları elde edebilmek için yoğun bir emek ve çaba göstermek gerekir. Her ne kadar zahmetli bir süreç olmasa da turşu yapmak sabır isteyen bir iştir. Pek çok insan bilgisizlikten dolayı turşuları yanlış bir şekilde olgunlaşmaya bıraktığı için turşu yumuşaması gibi sorunlarla karşılaşırlar.

Bozulan bir turşuyu kurutabilmek için ilk olarak kavanozun içerisinde oluşmaya başlayan beyazlıkları almanız gerekir. Eğer turşunun kokusu burnunuzu yakmıyorsa yani çok keskin değilse ve sebzeler henüz çürümemişse kurtarma şansınız yüksektir.

Kavanozun içerisindeki beyazlığı aldıktan sonra sebzelerin yumuşak olduğunu fark ederseniz hemen kavanoza bir miktar tuz ekleyin. Güzel bir şekilde kavanozun kapağını kapattıktan sonra tuzun, turşunun her yerine dağılabilmesi için kavanozu çalkalayın. Yumuşayan turşuların yanına elma ve nohut da ilave ederek bir süre kavanozun kapağını açmadan bekleyin. Bu anlattığımız yolu izleyerek emeklerinizin boşa gitmesinin önüne geçersiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar