Polis Mesleği İle İlgili Bilgiler? Polislik Mesleği Hakkında Yorumlar?



Ana görevi halkın güvenliğini sağlamak olan polisler aynı zamanda anayasal düzeni korumakla da görevlidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Polis Mesleği İle İlgili Bilgiler? Polislik Mesleği Hakkında Yorumlar?

Düzeni sağlamak, yasaları korumak; kamunun mallarını emniyete alarak suçun önüne geçmek gibi son derece ağır bir sorumluluk sahası olan polisler aynı zamanda insanların hayat standartlarını yükseltmek için çalışırlar. İnsanları koruyarak, suç işleyen kişileri tespit etmek ve yasaları çiğneyenlerin peşine düşerek yeri geldiğinde canını ortaya koyan polislerin yaptığı iş tıpkı hemşireler ve doktorlar gibi kutsaldır.

Polisin görevleri arasında sadece organize suç ile mücadele etmek gelmez. Aynı zamanda ülkenin bölünmez bütünlüğünü tehdit eden terör tehdidine karşı koyarak çalışan polisler anti sosyal bir şekilde davranan insanları da engellemekle mükelleftir.

Nasıl Polis Olunur?

Polisler, insanların mal ve can güvenliğini koruyabilmek için çalışan devlet memurlarıdır. O yüzden polis olmak için gereken şartlar son derece geniş kapsamlıdır. Polislik sınavları üç aşamadan oluşmakla birlikte bu sınavlara başvurabilmek için lise mezunu olmak şarttır. Son yıllarda artış gösteren lise mezunu polis alımı ile birlikte pek çok insan bu sınavların içeriğini merak ediyor.

Lise mezunu polis nasıl olunur ve üniversiteden sonra polis olmak gibi pek çok sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Polis Olma Şartları

Polis olmak için şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise mezunu olmak
  • Eğer yurt dışındaki bir okuldan mezun olduysanız YÖK’ten denklik belgesi almak
  • KPSS’den baraj puanını geçmek
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • 30 yaşından büyük olmamak
  • Silah taşımak için herhangi bir engeli olmamak
  • Daha önce ceza almamış olmak

Polis olmak için fiziksel özellikler ise kadınların boyunun 1.62’den erkeklerin ise 1.67’den uzun olmalarını kapsar.

Polislik Sınavında Ne Soruluyor? 

Polis Meslek Eğitim Merkezleri tarafından yapılan polislik sınavlarına katılabilmek için yukarıda saymış olduğumuz şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartları sağladıktan sonra KPSS Lisans sınavından P3 puan türünden 60 puan aldıysanız POMEM’in gerçekleştirdiği polislik yazılı sınavı için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu sınavdaki soruların dağılımı ise aşağıdaki gibidir: 

  • 10 soru Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi
  • 10 soru Genel Kültür (İnternet, AİHM, Trafik)
  • Geri kalan 30 soru ise atasözleri ve deyimlerle ilgili bilgiler

Yazılı sınavdan başarılı olan polis adayı POMEM’in gerçekleştirmiş olduğu mülakatlara girmeye hak kazanır. Polislik sözlü mülakatı sabah saatlerinde gerçekleştirilir. Bu mülakattan başarıyla ayrılanlar öğleden sonra polislik spor mülakatı görüşmelerine girmeye hak kazanır.

Polislik Parkuru Zor Mu?

Polislik parkuru spor mülakatı esnasında adayın girmiş olduğu ve belirli bir süre içerisinde bitirmesi gereken parkurdur. Bu mülakatta başarılı olabilmek için erkek adayların 48 saniye içerisinde, kadın adayların ise 50 saniye içerisinde parkuru bitirmesi gerekir.

Fiziki yeterlilik parkurunu 40 saniye ya da daha az bir sürede tamamlamış olan erkekler, 42 saniye ya da daha az bir sürede tamamlamış olan kadınlar tam 100 puan alarak sınavı geçerler. 

Polislik İçin Kaç Net Puan Gerekir

PMYO sınavına katılmak için gereken ham puan TYT sınavı için 250 puandır. Bir polis adayı 45 net yaparak bu puanı yakalayabilir ancak bu sınava giren milyonlarca insan olduğunu düşünürsek ne kadar yüksek puan alınırsa o kadar iyi olacaktır.

Lisans mezunu polis adaylarının KPSS sınavından alması gereken puan ise 60’dır. TYT sınavında olduğu gibi her yıl KPSS’ye milyonlarca insan girdiği için bir polis adayı KPSS’den ne kadar çok puan alırsa, sınavlara kabul edilme oranı da o kadar artacaktır. Polislik için netler minimum seviyede bu şekilde olmasına rağmen bu sınavlardan başarılı olmak polis olmak için tek başına yeterli olmaz.

Polis Maaşları

Verilen hizmet süresine ve alınan kıdeme göre polis maaşları değişkenlik göstermektedir. Yeni başlayan polis maaşı 2021 yılı için 4500 lira civarındayken bu durum görev yapılan yere göre değişkenlik gösterebilir. Terör faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde görev alan polislerin maaşı, batı bölgesinde rahat yerlerde hizmet veren polislere göre daha yüksektir.

Ayrıca meslekte geçirilen her yıl sonrasında bir polisin alacağı maaş oranı da yükselir. Mesleğinin zirvesinde olan ve emniyet müdürü olarak görev yapan bir polis aylık 12 bin lira civarında kazanabilir.

Not: Burada Verilen Bilgiler Tamamen Bilgilendir Amaçlıdır ve Maaş Bilgiler Ortalamalar Baz Alınarak Verilen Bilgilerdir Kesinlikle Net Maaş Bilğisi Değildir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar