Küresel İklim Değişikliği Etkileri? Küresel Isınmanın Nedenleri?
İklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık tehtididir ve dünya çapındaki sağlık uzmanları, ortaya çıkan bu krizin neden olduğu sağlık zararlarına şimdiden yanıt vermektedir.
Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli, yıkıcı sağlık etkilerini önlemek ve iklim değişikliğine bağlı milyonlarca ölümü önlemek için dünyanın sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlaması gerektiği sonucuna varmıştır. Geçmişteki emisyonlar, halihazırda belirli bir düzeyde küresel sıcaklık artışını ve iklimdeki diğer değişiklikleri kaçınılmaz hale getirdi. Bununla birlikte, 1,5°C'lik küresel ısınma bile güvenli kabul edilmez; bir derece daha fazla ısınmanın her onda biri, insanların yaşamları ve sağlıkları üzerinde ciddi bir hasara yol açacaktır.
Hiç kimse bu risklerden güvende değilken, iklim krizinden önce ve en kötü şekilde sağlığı zarar gören insanlar, krizin nedenlerine en az katkıda bulunan ve kendilerini ve ailelerini buna karşı en az koruyabilen insanlar - düşük düzeydeki insanlar. -Gelir ve dezavantajlı ülkeler ve topluluklar.
İklim krizi, kalkınma, küresel sağlık ve yoksulluğun azaltılmasında son elli yılda kaydedilen ilerlemeyi geri almak ve nüfuslar arasında ve nüfus içindeki mevcut sağlık eşitsizliklerini daha da genişletmekle tehdit ediyor. Genel sağlık sigortasının gerçekleştirilmesini çeşitli şekillerde ciddi şekilde tehlikeye atıyor – mevcut hastalık yükünü birleştirerek ve sağlık hizmetlerine erişimin önündeki mevcut engelleri, genellikle en çok ihtiyaç duyulan zamanlarda, şiddetlendirerek.
930 milyondan fazla insan - dünya nüfusunun yaklaşık %12'si - hane halkı bütçesinin en az %10'unu sağlık hizmetleri için harcamaktadır. En yoksul insanlar büyük ölçüde sigortasızken, sağlık şokları ve stresler halihazırda her yıl yaklaşık 100 milyon insanı yoksulluğa itiyor ve iklim değişikliğinin etkileri bu eğilimi daha da kötüleştiriyor.
İklime Duyarlı Sağlık Riskleri
İklim değişikliği, sıcak hava dalgaları, fırtınalar ve sel gibi giderek daha sık görülen aşırı hava olaylarından ölüme ve hastalığa yol açma, gıda sistemlerinin bozulması, ve gıda-, su- ve vektör kaynaklı hastalıklar ve akıl sağlığı sorunları.
Ayrıca, iklim değişikliği, geçim kaynakları, eşitlik ve sağlık hizmetlerine ve sosyal destek yapılarına erişim gibi iyi sağlık için birçok sosyal belirleyicinin altını oyuyor. İklime duyarlı bu sağlık riskleri, kadınlar, çocuklar, etnik azınlıklar, yoksul topluluklar, göçmenler veya yerinden edilmiş kişiler, yaşlı nüfus ve altta yatan sağlık sorunları olanlar dahil olmak üzere en savunmasız ve dezavantajlı kişiler tarafından orantısız bir şekilde hissedilmektedir.