Hukukun TEMEL KAVRAMLARI Anayasa? Yazılı Hukuk Kuralları?

Hukukun Temel Kavramları Nelerdir Yargı Adli Konular Hukukun Temeli Nelerdir Hukuk Sistemleri Nelerdir Hukuk Düzeni Nedir

Hukukun TEMEL KAVRAMLARI Anayasa? Yazılı Hukuk Kuralları?

Hukukun Temel Unsurları: Kişi ve Eşya 

Hukukun Temel Kavramları Unsurları Nelerdir Kişi ve Eşya Hukuk, toplumsal yaşamda ilişkileri düzenleyen bir kurgusal oluşumlar bütününe verilen addır. Bu toplumsal yaşamda bulunan unsurlar ikiye ayrılır. Hukukçular, toplumdaki ilişkileri daha kolay düzenleyebilmek için belli kurgusal kavramlar oluşturmuşlardır.

Bu kavramların temelini ise kişiler ve eşyalar oluşturur. Kişiler denilince genel olarak insan akla gelse de hukuk kişiyi sadece insan olarak tanımlamaz, kişi kavramı bu nedenle doğal oluşumlu bir nesne olmayıp hukukçuların kurguladıkları bir kavram niteliğindedir.

Hukukta kişi ikiye ayrılır ilk kolu gerçek kişiler oluşturur ki bu gerçek kişilerden kasıt insanlardır ikinci kol tüzel kişiler olarak sınıflandırılır.

Tüzel kişilerden kasıt devlet eliyle oluşturulmuş veyahut kanunlar çerçevesinde belirlenmiş kurumlardır işte hukuk bu kurumları da kişi olarak niteler. Hukuk tüzel kişileri de kendi içerisinde iki grupta inceler bunlar özel hukuk tüzel kişileri ve kamu hukuku tüzel kişileridir.

Özel hukuk tüzel kişileri, özel bir elle oluşturulmuş tüzel kişiler olarak sınıflandırılır bunlar vakıflar, dernekler örnek verilebilir.

Kamu hukuku tüzel kişileri ise devlet eliyle oluşturulmuş tüzel kişiler olarak nitelik kazanır bu kategoriye ise örnek olarak direkt devlet verilebilir bunun yanında devlet üniverisiteleri de kamu hukuku tüzel kişileri niteliği taşımaktadır.


İkinci kurgulanan kavram ise eşya kavramıdır. Eşya hukukta çok kapsamlı bir kavramdır. Kısaca tanımı kişi dışındaki her şey şeklinde yapılabileceği gibi günlük dilde kullanılan cansız varlıklarla sınırlı değildir. Cansız varlıklarla sınırlı olmamasını söylememizin sebebi hukuk, canlı olan hayvanları da eşya olarak kategorilendirir ve bu şekilde müeyyidelendirme yapar.

İşte hukuk bu iki kavramdan oluşur ve kurgusal bir alemde bu kavramlar belirlenerek toplumsal yaşama uyarlanır bunun sonucunda ise hukuk kuralları oluşur.


Hukuk kuralları, toplumsal yaşamda, toplumsal ilişkileri düzenleyen kurallardır. Buradaki toplum eşya ve kişilerden oluşur ancak unutulmaması gereken bir nokta vardır ki hukukun öznesi her zaman her daim kişi olmalıdır bu noktadan kaynaklı olarak hukuk kişi-kişi ve kişi-eşya ilişkilerini incelerken eşya-eşya ilişkisini incelemez çünkü eşya hukukun öznesi olma niteliğinde değildir. Eşya sadece ve sadece hukukun konusu olabilir.


Hukuk fakültelerinde ilk ve en temel olarak bu konu anlatılır ve öğrenciye öğretilmeye çalışılır. Bunun nedeni ise hukukun temelinin bu iki unsur olması ve geri kalan kısımların bu unsurlar üzerine yani bu temel üzerine inşa edilmesidir.

Hukuk kendi içinde bölümlere ayrılsa dahi bu iki unsur hep vardır ve var olacaktır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar