Kurnaz İnsan Özellikleri? Kurnaz İnsan Nasıl Anlaşılır?
Pek çok insan zekayla kurnazlığı karıştırıyor olsa da ikisi birbirinden çok farklı şeylerdir. Zekâ, bir insanın herhangi bir şeyi algılama ve anlama hızına denir. “Leb demeden leblebiyi anlamak” deyimi buradan gelir. Kurnazlık ise daha çok ufak tefek oyunlarla karşı tarafı kandırma anlamına gelir.
Doğru olmayan bir şeyi karşı tarafa doğruymuş gibi gösterip şahsi çıkarı için karşı tarafı kandırma olarak da açıklanabilen kurnazlık özelliği bazen olumlu sonuçlar veriyor olsa da bazı durumlarda da son derece ciddi sorunlara neden olabilir.
Kurnazlık Nedir
Kurnazlığın olumlu bir şekilde tanımını yapacak olursak karşı tarafından yalanlarını yakalama becerisine kurnazlık diyebiliriz. Her zaman uyanık olan bu insanların başkaları tarafından kandırılma ihtimalleri oldukça düşüktür. Genellikle yakın çevremizde bulunmasına rağmen kurnazlıkları nedeniyle pek de fark edemediğimiz kurnaz insanların özellikleri arasında en başta sinsi olmaları gelir.
Kurnaz insanlar kendi duygularını açığa vurmazlar. Çünkü karşılarındakiyle ters düştükleri zaman onların kendileri hakkında bir bilgiye sahip olmalarını istemezler. Ancak buna rağmen yeni tanıştıkları bir insana karşı oldukça samimi bir şekilde yaklaşırlar. İlk zamanlarda son derece güler yüzlü ve güven verici bir hava oluşturan kurnazlar aynı zamanda kolay kolay sinirlenmezler.
Kurnazlık bir nevi içten pazarlıklı olmaktır. O yüzden sürekli olarak gizli ajandayla hareket eden bu insanlar sinirlendikleri zaman bunu oldukça usta bir şekilde bastırmayı becerirler. Her kurnaz çok iyi bilir ki bir insanın en doğal hali sinirli olduğu zamanlarda ortaya çıkar.
Kurnaz İnsan Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kurnaz insanlar bazı durumlarda art niyetle hareket edip çevrelerine zarar verebilirler. O yüzden kurnaz insan nasıl anlaşılır sorusuna cevap verecek olursak ilk olarak onun sizde neye odaklandığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kurnazlar insanların zayıf yönlerini araştırarak ne olur ne olmaz diye bunu bir koz olarak saklarlar.
Moraliniz bozuk olduğunda veya boşlukta olduğunuz zamanlarda iç dünyanızı daha net bir şekilde açmak isteyebilirsiniz. İşte bu zamanlar tam kurnazların zamanlarıdır. Size adeta bir yılan gibi sokularak sanki derdinizle dertleniyormuş gibi yapar. Fakat asla bu insanlara sorunlarınızdan, dertlerinizden yani kısacası zayıf bölgelerinizden bahsetmeyin. Çünkü bir gün bu sorunlarınızı size zarar vermek istediği zaman diline dolayacaktır.
Kurnazlık Nasıl Yapılır?
Elbette kurnazlık sadece olumsuz tarafları olan bir özellik değildir. Her insan bir parça kurnaz olmalıdır ki kendisini üstün zekalı zannederek saf insan avlamaya çıkan ahmaklara karşı dikkatli olabilsin. Kurnazlığa karşı kurnazca düşünmek gerekir. İyi ve saf niyetli bir insan kendisinden çok daha düşük bir zekâ seviyesine sahip olmasına rağmen tam bir kurnaz tilki olan birisine karşı kaybedebilir.
Nasıl Kurnaz Olunur?
Nasıl kurnaz olunur sorusu daha çok başkaları tarafından sömürülmek istemeyen kişiler tarafından sorulur. Kurnazlık iyi bir şekilde kullanıldığında son derece olumlu sonuçlar doğurabilir. Kurnaz olmak isteyen bir kişi ilk olarak olaylara negatif yönden bakmalıdır. Örneğin bir iş yerine girdiğiniz zaman orada yükselmekten önce patronunuzu nasıl dolandırabileceğinizi düşünün. Böylelikle bunu yapmaya çalışan birisini kolaylıkla fark edebilir ve yarın kendi iş yerinizi açtığınızda yanınızda çalışan işçilerinizin sizi dolandırmasının önüne geçebilirsiniz.
Zekâ ve Kurnazlık Arasındaki Fark
Pek çok insan kurnazlık ve zekâ kavramlarını birbirine karıştırmaktadır. Her ne kadar birbirine yakın kavramlar olsa da bu ikisi arasında büyük farklar bulunur. Zekâ bir insanın anlatılan herhangi bir şeyi algılama kabiliyetidir. Kurnazlık ise karşı tarafı kandırabilmek veya asla kandırılamıyor olmaktır.
Kurnazlık ve zekâ arasındaki fark olarak söylenebileceklerden birisi de kurnazlık günü kurtarmaktır, kısa vadeli geçici çözümler üretmektedir. Zekâ ise daha kalıcı ve uzun yıllar süren bir çözüm getirmektir.
Akıl ve Kurnazlık Arasındaki Fark
Kurnazlık ve akıl da tıpkı zekâ ve kurnazlık gibi birbiriyle karıştırılan kavramlardır. Kurnazlığın ne olduğunu yukarıda detaylıca anlattığımız için bu başlıkta akılın ne olduğundan bahsedelim. Akıl, bir insanın gerçeği görme ve sağlıklı bir şekilde değerlendirebilme yetisidir. Her akıllı kurnaz değildir ama her kurnaz insan akıllıdır.