Toplardamar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır? Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Sağlık uzmanları halk arasında az bilinen ancak ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan bacak ve akciğer damarlarında ortaya çıkan toplardamar tıkanıklığı hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. Toplardamar tıkanıklığının ön belirti göstermediği için sessiz ölüm olarak nitelendiriliyor. Gebelik ,lohusalık dönemi ,doğum kontrol hapları ,şişmanlık, hastanede uzun yatış ,dört saatten fazla yolculuk, dar kıyafetler ,lastik çoraplar ,ortopedik ve genel cerrahinin büyük ameliyatları ve sigara kullanımı toplardamar tıkanıklığını tetikliyor.
Bacakta şişlik, ağrı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve öksürük toplardamar tıkanıklığı belirtileridir. Toplardamarda kan pıhtılaşmasının günlük hayatta birçok risk faktörünün bir araya gelmesinden kaynaklandığını belirtilen uzmanlar yılda 300 bin kişinin ölümüne neden olan trombozun meme kanseri AIDS ve trafik kazalarından daha fazla ölümlere neden olduğunu söylüyor. Hastalara teşhis konulmadan 3’te 2’sinin hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor.
Trombozdan kaynaklı ölümlerin yüzde 70 oranında önlenebilir olduğuna dikkat çeken uzmanlar erkeklerde daha fazla görülmesine rağmen östrojen hormonun arttığı hamilelik dönemleri ve bazı doğum kontrol haplarının riski 2 ila 3 kat arttığını söyledi.Uzmanlar ayrıca kanser kalp yetmezliği, hastaneye yatış gerektiren dahili hastalıklar, felç ve böbrek-karaciğer gibi organ yetersizlikleri de risk faktörlerini artırıyor.
Tromboz genetik olarak da geçebiliyor. Ailede tormboz bozukluğu varsa gençlerde de ortaya çıkabiliyor . Bacak ve akciğerlerde kan pıhtısı oluşumu önlenebilir.Uzun seyahatler tromboz riskini 4 kat arttırıyor.Dört saatten uzun süreli hava ve otobüs yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi ,seyahat esnasından ,sigara kullanmaktan kaçınılması ,baskı oluşturmayan rahat giysilerin tercih edilmesi önemli.
Ayrıca sağlık uzmanları bacakların sık olarak kasılıp gevşetilmesi , oturma pozisyonunun sık değiştirilmesi ,sıvı kaybının önlenmesi ve bu amaçla tercihen alkol içermeyen sıvıların içilmesi, varis çoraplarının kullanımı, yolculukta dar kıyafet giyilmemesi , ve uzun süreli hareketsizliğe yol açabilecek yatıştırıcılar ile alkol kullanımından kaçınılması gerektiğini söylüyor.