Doktor Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
Doktor olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir? Bu konu hakkında bilgi arıyorsanız bu arayışınızı sonlandırabilirsiniz. Çünkü şimdi sizlere bu konudan detaylı bir şekilde bahsetmek istiyoruz.
Günümüzde en zor eğitimi olan meslek doktorluk olarak bilinir. Doktorluk mesleğine ilgi duyan birçok öğrenci bulunur. Doktor olmak isteyen öğrencilerin ise tıp okuması gerekmektedir. Tıp okuma hayali olan bireyin ise girdiği sınavdan başarılı olması ve aynı zamanda derecesinin maksimum düzeyde olması şarttır. Öğrencinin zayıf bir dersi olduğunda maalesef ki tıp bölümünü okuyamaz. Doktor olmak isteyen kişilerin ise matematik, Türkçe, biyoloji, kimya ve fizik derslerinin çok iyi olması gerekir. Aynı zamanda felsefe, tarih ve coğrafya derslerini de iyi bilmek bu dönemde size yardımcı olacaktır.
Lise dönemlerinde bu derslerinizin iyi olmasına özen gösterirseniz tıp fakültesini kazandığınızda bu derslerinizin iyi olması sizin avantajınız olacaktır.
Doktor Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?
Doktor olmak için özel bir lise bulunmuyor. Bu sebepten dolayı da doktor olmak isteyen bir öğrencinin derslerinin iyi olması ve aynı zamanda girdiği sınavdan çok başarılı olması gerekir. Öğrenci sınavdan başarılı not aldığı takdirde tıp fakülteleri için tercih yapabilir. Yani herhangi bir lisede okuyup sınavdan başarılı olarak, doktor olma imkânına sahip olabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken lise dönemlerinde matematik, türkçe ve kimya derslerinize ağırlık vererek bu derslerden başarılı olmaktır.
Doktor Olmak İçin Kaç Sene Okumak Lazım?
Doktor olmak için öncelikle bir devlet veya vakıf üniversitesini kazanmanız gerekmektedir. Peki, kaç sene okumak gerekiyor? Doktor olmak için 6 sene okumanız gerekmektedir. Bu eğitim kapsamında teorik eğitimi, uygulamalı eğitim ve aynı zamanda klinik eğitim verilmektedir.
Tıp Bölümü Dersleri Nelerdir
Doktor olmak isteyen herkesin tıp bölümünü kazanması ve bunun ardından ise 6 senelik eğitimini başarılı bir şekilde bitirilmesi gerekir. Peki, tıp bölümü dersleri nelerdir?
- İç hastalıkları
- Kas-iskelet ve hematopoetik sistem
- Endokrin sistem ve metabolizma
- Solunum sistemi ve dolaşım
- Hastalıkların biyolojik temeli
- Cerrahi tıp bilimleri
- Doku biyolojisi
- Dâhili tıp bilimleri
- Gelişim ve kan dokusu ders kurulu
- Hücre ders kurulu
Tıp Bölümünü Tercih Edenlerin Seçebileceği Uzmanlık Dalları
Tıp fakültesini kazanan ve bu bölümü başarı ile bitiren bireylerin uzmanlık yapabilme hakları bulunur.
Uzmanlık yapmak isteyen kişiler ise aşağıdaki uzmanlık dallarından bir tanesini tercih edebilirler.
- Göğüs hastalıkları
- Enfeksiyon hastalıkları
- Radyoloji
- Üroloji
- Patoloji
- Kulak, burun boğaz hastalıkları
- Dermatoloji
- Çocuk psikiyatrisi
- Kardiyoloji
- İç hastalıkları
Tıp Okumak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Özellikler
Tıp okumak yani doktor olmak isteyen her bireyin sahip olması gereken belirli özellikler mevcuttur. Doktor olmak isteyen bir kişinin dikkatli, çalışkan, sorumluluk sahibi ve cesur olması çok önemlidir. Aynı zamanda bu bireylerin özellikle Matematik, Fen bilgisi ve Türkçe derslerinin üst düzeyde olması şarttır.
Tıp okumak isteyen bireyler sınava girdiklerinde tam net yapmalı ve iyi bir puan almalıdır.
Doktor Olmak İçin Lisede Ne Yapılmalıdır?
Doktor olmak istiyorsunuz ve ne yapacağınızı tam olarak bilmiyor musunuz? O zaman şimdi sizlere bu konudan bahsedelim. Öncelikle doğru ders çalışma tekniğini bulmalısınız ve ona uymalısınız. Liseye başladıktan itibaren mutlaka biyoloji, kimya, fizik, matematik ve türkçe derslerine önem vermelisiniz. Bu derslerin üst seviyede olması tıp fakültesini kazanmanız da yardımcı olacaktır. Dersleriniz iyi olur ise tıp fakültesini kazandığınızda o bölümü okumakta zorlanmazsınız.