Kislik Yoğurtlu-Tarhana Nasıl Yapılır? Kışlık Tarhana Yapımı Malzemeleri?
Kışlık tarhana çok eski yıllardan beri sofraların vazgeçilmezidir. Yapımı biraz zahmetli olsa da yerken oldukça lezzetlidir. Bununla birlikte tarhana tam bir şifa deposudur. Tarhana vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı vücudu korur. Anadolu’nun tescilli yiyeceği olan tarhananın içeriği ise oldukça zengin. Büyük küçük herkesin yiyebileceği tarhananın içerisinde sağlığa zararlı hiçbir madde bulunmuyor. Tarhana tamamen sağlıklı malzemelerin harmanlanması ile ortaya çıkmış bir lezzettir. Tarhana ülkemizin her yerinde aynı şekilde yapılır ve benzer saklama koşulları ile muhafaza edilir. Yaş tarhana ve kuru tarhana olmak üzere iki farklı yapım şekli olan tarhananın lezzeti ve tadı ise hemen hemen birbirine yakındır.
Kışlık Tarhana Malzemeleri Nelerdir?
Kışlık tarhana yapmak istiyorsanız alacak olduğunuz malzemeler yapacağınız miktara göre artırılıp eksiltilir. Kışlık tarhana için gerekli olan malzemeler ise şu şekildedir:
- 1 kilo domates
- Bir kilo kırmızı biber
- Bir kilo kuru soğan
- 1 kilo süzme yoğurt ya da normal yoğurt
- 4-5 kilo un
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet nane
- 4-5 yemek kaşığı kadar tuz
- İsteğe bağlı olarak yarım kilo nohut
- 1 tatlı kaşığı tarhana kurusu
Kışlık Tarhana Yapımı?
Öncelikle kışlık tarhana için domateslerin kabuklarını soyup robotta püre haline gelene kadar çekin. Daha sonra soyulmuş olan soğanları kırmızı biberi yeşil biberi naneyi maydanozu ve isteğe bağlı olarak koyacağınız nohutu haşlanmış bir şekilde ayrı ayrı olarak püre olana kadar robotta çekin. Daha sonra çekmiş olduğunuz tüm malzemeleri bir araya getirerek güzelce harmanlayın. Daha sonra yoğurdu tarhana kurusunu unu ve tuzu da ekleyerek homojen bir hamur haline gelinceye kadar ortalama 5 dakika kadar yoğurun. Yoğurma işleminden sonra üstünü bir tepsi ile kapatarak her gün sadece tahta kaşık ile karıştırın. Kışlık tarhana yapımında bu işlemi sabah öyle ve akşam günde 3 kez tekrarlamalısınız. Bu işleme Bir hafta boyunca düzenli olarak devam etmelisiniz. Bir haftanın sonunda tarhanaları temiz bir çarşaf üzerine evin az kullanılan bir bölümüne serin. Tarhana kurutma işlemi bittikten sonra size uygun bir şekilde saklama aşamasına geçebilirsiniz.