İyi Kurbanlık Nasıl Seçilir? İyi Kurbanlık Koç Nasıl Anlaşılır?

İyi bir kurbanlık hayvan nasıl anlaşılır? kurbanlık nasıl olmalı? Büyükbaş hayvan kaç yaşında kurbanlık olur?

İyi Kurbanlık Nasıl Seçilir? İyi Kurbanlık Koç Nasıl Anlaşılır?

İyi Kurbanlık Nasıl Seçilir?

2022 yılının Kurban Bayramı 9 Temmuz Cumartesi günü başlayıp 12 Temmuz Salı günü sona erecek. Kurban Bayramına az bir zaman kala kurbanlık bakma telaşı başlamış bulunmakta.

Herkes hem uygun hem dini koşullara uygun hem de sağlıklı bir kurbanlık ararken biz de bu yazımızda iyi kurbanlık nasıl seçilir, iyi kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladık.

İyi Kurbanlık Hayvan Nasıl Anlaşılır?

Kurbanlık keseceklerin kurbanlık hayvan alırken hayvanın bazı koşulları taşıyıp taşımadığına dikkat etmesi gerekir. Kurbanlık hayvanın bir hastalığının olup olmadığına bakılmalıdır. Hasta bir hayvanı kesmek kurbanlık olarak kesmek uygun olmaz. Sağlıklı bir kurbanlık almak istiyorsanız hayvanın besiye çekilmiş yani iyi beslenmiş semirtilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Hayvanın gebe olmaması ve hiç bir uzvunda bir özrü bulunmaması gerekir.

Kurbanlık hayvan bakılırken yaş çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Büyükbaş hayvanların 2 yaşını, küçükbaş hayvanların 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İyi kurbanlık nasıl seçilmeli konusunda dini kurallar vardır. Dini koşullar açısından önem arz eden başka bir konu kurbanlık hayvanın dişleridir. Büyükbaş hayvanın dişlerine bakıldığında süt dişlerin yerini en az 2 kalıcı dişin aldığı görülmelidir.

İyi Kurbanlık Kilosu Nasıl Anlaşılır?

İyi kurbanlık seçerken hayvanın kilosu konusunda öncelikle gözlem yaparak bir karara varabilirsiniz. Kurbanlık hayvanın semiz ve gösterişli olduğunu ilk gözlemde fark edersiniz.

Fakat hayvanın kilosunu net olarak öğrenip sonrasında pazarlık yapmak isterseniz Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Göğüs Ölçüsüne Göre Tahmini Ağırlık Cetveli yol gösterici olacaktır. Bu cetvelde kurbanlık hayvanın göğüs ölçüsüne göre sahip olması gereken kilosu belirlenmiştir. Örneğin göğüs ölçüsü 177 cm olan bir kurbanlık hayvanın kesilmeden önceki ağırlığının 500 kiloya yakın olduğu öngörülüyor. Ayrıca cetvel hayvanın kesildikten sonraki et miktarı ile ilgili de tahmini açıklamalar vermektedir.

Hayvanın kesilmeden önceki ağırlığının yüzde 60’ı hesaplanarak kesimden sonraki et miktarı tahmin ediliyor  Hem hayvanı gözlemleyip hem yapacağınız pazarlığı garanti etmek istiyorsanız cetveldeki tahminleri kullanmak sizin için faydalı olacaktır.

İyi Kurbanlık Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İyi kurbanlık nasıl seçilir hususunda alıcıların dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Kurbanlık hayvan seçiminde gözlemin çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Hayvanı gözlemlerken öncelikle yürüterek ayaklarını yere tam bastığına ve diğer uzuvlarına bakmak gerekir. Hayvanın burnu dikkatli incelenmelidir. Herhangi bir akıntı, kuruluk ya da çatlak oluşması hayvanın halihazırda hasta olduğuna veya bir hastalık geçirdiğine işaret eder.

Aynı şekilde hayvanın memelerinde çatlak ya da soyulma olmamalıdır. Kurbanlık seçilecek hayvanın kulağında küpe olmalıdır. Hayvanın tüyleri parlak bir görünümde olmalıdır. Dokunduğunuz da tüylerde yumuşaklık ve nemli bir doku hissetmelisiniz. İyi bir kurbanlık seçmek istiyorsanız hayvanın gözlerini de incelemelisiniz. Kurbanlık hayvanın gözleri canlı ve diri olmalıdır. Özellikle büyükbaş hayvanlarda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da hayvanın arkadan görüntüsüdür.

Sağlıklı ve semirtilmiş bir hayvan arkadan orantılı bir ölçüde görünür. Besiye çekilmemiş veya hasta bir hayvana arkadan bakıldığında sırt kısımlarında çökmeler olduğunu görebilirsiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar