Zararlı Böcekler İle Mücadele? Böceklerle Mücadele Yöntemleri?
Meyve Ağacı Zararlıları İle Mücadele Yöntemleri Hangileridir . Meyve Ağaçlarını Böceklerden Nasıl Kurtara Bilirim. Meyve Ağaçlarının Bakımı Hakkında Bilgiler Nelerdir Yazıcı Böcek
Yazıcı Böcekler: Scolytus spp.
- Ülkemizde meyve ağaçlarının çoğunda görülen ve zarara sebep olabilen bu zararlı böcekler daha çok elma, armut, kiraz, erik, şeftali, kayısı, ayva, badem, fındık ve kestane gibi ağaçlarda zarar yaparlar.
- Bu zararlı böcekleri görmek mümkün değildir. Çünkü ağacın dal ve gövdesinde odun ve kabuk dokusu içerisinde galeriler açarak beslenmekte ve yaşamlarını sürdürmektedirler.
- Zararın meydana geldiği bölgeye dışarıdan bakıldığı sürece zararlının giriş yaptığı bölgeler adeta delik deşik olmuş şekilde karşımıza çıkmaktadır.
- Erginler doku içerisinde ilk galerileri açarlar ve açıkları galeriler içerisine bırakmış oldukları yumurtadan çıkan larvalar kendi ikincil galerilerini açarlar. Bu şekilde her larva kendi galerisini açarak beslendiği için odun dokusu veya kabuk dokusu içerisinde adeta bir sanat eseri gibi meydana gelmiş galerileri görmek mümkün olabilmektedir.
- Yazı böceğin zararına uğramış bir dalın kabuğunu kırdığımızda içerisinden küçük bir ana galeri ve odun tozları ile dolu yan galeriler görülebilmektedir.
- Bu zararlı böcekler öncelikle zayıf düşmüş ve bakımı iyi yapılmamış ağaçlara saldırmaktadır. Bu yüzden bu zararlının zararını gördüğünüz zaman kesin
- olmamakla birlikte ağacınızın bakımında bir sorun olduğunu veya herhangi bir sebepten dolayı zayıf düştüğünü düşünebilirsiniz.
- Saldırıya uğramış olan dalların besin düzeni gittikçe bozulur ve sonuç olarak kuruma ve ölümlere sebep olur. Ayrıca dallar beslenmediği için meyvelerde de gelişim sorunlarına sebep olabilmektedir.
- Ağaçlarda bu tarz zararların tespiti yapıldıktan sonra erken mücadele edilemezse yaklaşık 2-3 yıl içerisinde kurumalar gözlemlenebilir.
MÜCADELE EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
- Özellikle zayıf ve bakımsız kalmış ağaçlarda görüldüğü için ağacın bakımına
- kesinlikle dikkat edilmeli. Budama, sulama, gübreleme ve toprak işleme düzenli şekilde yapılmalıdır.
- Zararlı ile bulaşık olan delik deşik olduğu görülen dallar budanarak araziden uzaklaştırılmalı ve kesinlikle imha edilmelidir.
- Komşu bahçelerde de aynı sorun görülüyorsa bahçe sahibi uyarılmalı ve imhası için bahçe sahibine bilgiler verilmelidir. Çünkü siz ne kadar önlemeye çalışırsanız çalışın komşularınız önlem almıyorsa sorun elbette sizin bahçenize birgün sıçrayaraktır.
⛔ FEROMON TUZAK KULLANIMI:
Zararlının erginlerini cezbeden renk kırmızıdır. Bu yüzden kırmızı yapışkan
tuzak tercih edilmelidir. İnternet sitelerinde satılan hazır kırmızı yapışkan tuzakların altında bir de plastik şişe bulunmaktadır. Plastik şişe içerisine %96 Etil Alkol + %1 Toluen eklenerek bahçe içerisine 15-20 m aralıklarla ağacın yerden 1,5 - 2m yüksekliğine asılır.
⚕️ KİMYASAL MÜCADELESİ:
İlk Döl İçin; Tuzaklarda ilk ergin yakalandığı zaman veya ilkbaharda Mart-Nisan aylarında kurumuş olan dallardan böcek çıkışı görüldüğünde
İkinci Döl İçin; Temmuz-Ağustos aylarında böcek çıkışı görülür görülmez mücadele edilmektedir.
ANCAK KİMYASAL MÜCADELE İÇİN ÜLKEMİZDE RUHSATLI BİR İNSEKTİSİT
BULUNMAMAKTADIR!
Kültürel önlem ve Feromon tuzak kullanımına dikkat edildiği sürece zararlı ile mücadele edilebilmektedir.