Gaz Ayarı Nasıl Yapılır? Gaz Ayarı Hangi Durumlarda Yapılır?
LPG gaz ayarı nasıl yapılır, LPG’li araç kullanan pek çok kişi tarafından sorulan konular arasındadır. LPG ile çalışan araçlar, günümüzde pek çok kişi tarafından yaygın bir şekilde kullanım görmektedir. Bu sistemin ayarını doğru bir şekilde yapmak şarttır.
Sıralı sistemli araçlarda söz konusu ayar, bilgisayar sistemleri kullanılarak yapılmaktadır Otomobilin LPG’yi geçme ısısı ayarlanmaktadır. Diğer ayar ise yakıt hava ayarıdır. Söz konusu ayar ile birim zamanda verilmekte olan yakıtı ayarlamaktadır.
Bilgisayar üzerinde otomobilin devir bandına göre ayarı gerçekleştirilmektedir. Karbüratörlü araçlar doğrudan devir bandına göre çalışmakta olup bu bakımdan herhangi bir geçiş ayarı söz konusu olmamaktadır. Lakin yakıt hava ayarı yer almaktadır. Bu ayarlar LPG regülatörü üzerine mevcut olan vidalar ile gerçekleştirilmektedir.
LPG gaz ayarının düzenli olarak kontrol edilmesi, daha verimli bir yakıt kullanımına olanak tanır. Dolayısıyla düzenli bir şekilde kontrol ettirilmeli, gerekli önlemler de alınmalıdır.
Gaz Ayarı Nasıl Yapılır?
LPG gaz ayarı nasıl yapılır? Söz konusu ayarın gerçekleştirilebilmesi için motorun sıcak olması gerekir. Motor ısınmalı ve fan açılıp kapatılmalıdır. Araç stop ettirildikten sonra yar işlemlerine geçilir.
Rölanti ayar vidası tamamen sıkılmakta, ardından da 3 tam tur gevşetilmektedir. LPG regülatörünün alt tarafında mevcut olan üst limit vanası sonuna kadar açılmakta, araç çalıştırılmaktadır. Eğer otomobil çalışmıyorsa rölanti ayar vidası yarım tur sıkılır ya da gevşetilir.
Böylece otomobilin çalışma devri de ayarlanmış olur. Rölanti ayarı bu sayede kısa sürede yapılabilir. Ancak çözümlerin profesyonel teknik servisler tarafından gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Böylece ne iyi sonuçlar alınabilir.
Gaz Ayarı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
LPG gaz ayarı nasıl yapılır? Bu esnada özen gösterilmesi gereken farklı noktalar vardır. Bunlardan bir tanesi motorun hava girişinde kaçak olmamasıdır. LPG sisteminin verimli olarak çalışması için sisteme takılan LPG mikseri ve uzantısı hiçbir biçimde hava kaçağına sahip olmamalıdır. Bakımsızlık sebebiyle karbüratörde hava kaçakları meydana gelebilmekte, böylece LPG sisteminin çalışmasında sorunlar oluşmaktadır.
Filtre kapları hava kaçağının da farklı bir sebebidir. Zaman geçtikçe söz konusu kaplar aşınmadan, eskimeden mütevellit hava kaçaklarına yol açmaktadır.
Bunun yanı sıra hava kısıtlayıcı mikserler de araca uygun bir yapıya sahip olmalıdır. Hava kısıtlayıcı mikser, motorun hava emme potansiyeline uygun büyülükte bulunmalıdır. Dolayısıyla karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır diyorsanız, kısıtlayıcı mikserin büyüklüğüne bakılmalıdır. Mikser küçük olursa aracın gere geç hızlanmasına gerekse belirli bir devrin üstüne çıkmamasına sebep olur.
Hava filtresinin temizliği ve boyutları da yine önemlidir. Otomobil LPG’li ise hava filtrelerinin değişimi sıkla yapılmalıdır. Hava filtreleri tıkandığı zaman motor vakumu doğrudan regülatöre yöneltir. Böylece daha fazla yakıt tüketimi olur. Bu bakımdan karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır diyorsanız, uzman çözümler alınmalıdır.