Bitkiler Nasıl Korunmalıdır? Ekim Öncesi Toprak Hazırlığı?

Sulama: Aşırı sulamadan kaçınarak, düzenli, daha sık aralıklarla sulama yapılması gerekir. Sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde sulama yapmak tehlikeli olabilir. Sulama için akşam güneş batarken veya sabah çok erken saatler seçilmelidir. ( Aslında en iyisi gece yapılm

Bitkiler Nasıl Korunmalıdır? Ekim Öncesi Toprak Hazırlığı?

Ağaç ve Çicek Bitki Bakımı Aşırı Sıcaktan Nasıl Korunur?

Dikim Öncesi:

Yaz sıcaklarına karşı alınabilecek önlemler dikim öncesinden itibaren planlanmalıdır. Bulunduğumuz

bölgenin iklim şartlarına uygun çeşitleri tercih etmek bu anlamda önemlidir. Bitkilerin dikim planlamasında sırık çeşitleri daha küçük boylu bitkilerin güneyine veya batısına dikerek daha küçük boylu bitkilere gölge yapmalarını sağlamak ta düşünülmesi gereken bir tedbirdir.

Havalandırma:

Bitkilerin dikimi havalanma durumu düşünülerek planlanmalıdır. Daha iyi havalanma sıcaklığın stresini azaltacağı için sık dikimden kaçınılmalıdır. Sık dikim bitkilerimizin havalanmasını da zorlaştıracağı için hastalık riskini arttırdığını da unutmayalım.

Malçlama:

Sıcak havalarda toprağın ve bitkinin sıcaktan en fazla etkilendiği, toprağın nemini kaybettiği yerlerin çıplak toprak olduğunu unutmayalım bunun için malçlama önemlidir. Malçlama bu amaçla

kullanılan plastik örtülerle yapılabildiği gibi saman, kuru ot, ağaç talaşı gibi daha doğal malzemelerle veya kabak, karpuz, kavun gibi canlı bitkilerle de yapılabilir.

Gölgeleme:

Bitkilerin aşırı sıcaklara karşı korunması için alınabilecek bir diğer tedbir de gölgelemedir. Bunun için özel olarak üretilen % 75, % 85, % 95 gibi farklı değerlerde gölgeleme sağlayan gölgeleme fileleri bulunmaktadır. Büyük bahçeler için zor olsa da küçük çaplı bahçelerde aşırı sıcaklara karşı iyi bir çözüm olabilmektedir.

Sıcaklığın bitkilerimiz için gerekli olduğu gibi fazla sıcaklığın bitkilerimize zarar verebileceğini de unutmayalım. Her bitkinin sıcak havaya karşı dayanımı ve göstereceği tepkisi farklıdır. Sıcaklıklar bitkinin tolerans gösterebileceği dereceyi geçtikçe çiçeklenmeme, çiçeklerin dökülmesi, çiçeklerin tozlaşamama dolayısıyla meyveye dönüşememesi, meyve kalitesinde bozukluk, meyvelerin dökülmesi, yaprakların sararması, kuruması dökülmesi ve sonuçta bitkinin tamamen kuruması gibi sonuçlara sebep olabilecektir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar