Zorlayıcı Nedenler Nelerdir? İş Kanunu Zorlayıcı Sebepler Nelerdir?
Zorlayıcı nedenler nelerdir? konusu ile ilgili olarak herhangi bir iş yerinde ithalat yasağı, yangın, deprem ya da işin durmasını sağlayan herhangi bir durum söz konusu olması oluyor. Yani bu noktada dikkate alınması gereken en önemli şey işçinin kontrolü dışında var olan bir durum olacaktır. Bu sebepten dolayı da bu tip durumlara istinaden zorlayıcı sebep ya da zorlayıcı neden şeklinde bir kanun yapılmıştır.
İş Kanunu’na Göre Zorlayıcı Neden Nedir?
Genel olarak iş kanununda bir takım kalıplaşmış durumlar vardır ve bu durumlar çeşitli yasalara dayalıdır. İş kanununa göre zorlayıcı neden nedir? İş yerinde meydana gelmiş olan ve işleyişin durmasını bir haftadan uzun süre sağlayan sebeplerden her birine iş hukukunda zorlayıcı sebep deniyor. Bu durumda işin durmasından dolayı işçinin herhangi bir hükmü söz konusu değildir ve tamamen farklı bir bağlamda gerçekleşmiş olan bir durumdan ötürü işleyiş durmuş demektir.
Zorlayıcı Nedenle Fesih Nedir?
Birtakım sebepler neticesinde işçinin işten çıkması bazı zorlayıcı nedenlere dayanmış olabilir. İşçinin iş durumunun fesih edilmesi bu durumda işverene karşı zorlayıcı bir sebep oluyor. Zorlayıcı nedenle fesih nedir? Konusunda bir haftadan uzun sürmüş olan iş durdurma zorunluluğu örnek verilebilir. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman işçinin herhangi bir şekilde bekleme süresini doldurmasına gerek kalmadan işten ayrılma durumu haklı görülecektir. Bu durumda iş sözleşmesi önelsiz bir şekilde son bulur.
Ancak zorlayıcı nedenler işverenin ya da işçinin kontrol altında olmadan gerçekleşmiş olan istem dışı nedenlerdir. Bu sebepten dolayı da mutlaka nedenlerin incelenmesi gerekli olacaktır ve işçinin sözleşme fesihi için zorlayıcı neden süresi bir haftadan uzun olmalıdır.