Ağaçlar Ne Zaman Aşılanır? Kalem Aşısı Hangi Ayda Yapılır?
Araçların ne zaman aşılanacağı ağacın türüyle alakalı olan bir konudur. Ağaçların aşılanma birçok nedeni bulunmaktadır. Ama aşılama işlemleri özellikle ağaçlar için gerekli ve sağlıklı büyümesi adına oldukça önemlidir. Ağaçların aşılanması sebebine baktığımız zaman hastalıkların kontrol altına alınmasından tutun da iklim şartlarına uyum sağlamak için bu ağaçlara yardımcı olmak anlamında birçok faktör göz önüne çarpmaktadır. Ağaçların korunması gerekmektedir. Ve ağaçları korumak ve sağlıklı gelişimini sağlamak açısından aşılamada çok önemli yöntemler arasında yer almaktadır.
Ağaçların Aşılanma Nedenleri
Ağaçların aşılanma nedenleri birden fazla nedene bağlıdır. Burada ağacın ihtiyacı ve ağacın türü de çok önemlidir. Ama genel olarak baktığımız zaman ağaçların aşılanma nedenleri aşağıdaki şekildedir
- Hastalıkları kontrol altına alınması için ağaçlar aşılanmaktadır
- Meyve verimliliğini arttırmak için
- İklim şartlarına uyum sağlamak
- Estetik görünümün gerçekleştirilmesi için
- Ağaçların büyüme hızını arttırmak için
Gibi sebeplerden kaynaklı olarak aşılama işlemleri yapılmaktadır. Ağaçların aşılanması ile alakalı olarak bilgi sahibi olmayan kişilerin bilgi sahibi olan kişilerden yardım alması çok önemlidir. Özellikle ne zaman yapılacağı ve nasıl yapılacağıyla alakalı uzman bir elden geçmesi gerekmektedir.
Ağaç Aşı Çeşitleri
Ağaç aşı çeşitleri bulunmaktadır. Çünkü her aşılama yöntemi farklı sebep ve gerekçeler ile yapılmaktadır. Ama aşılama ağaçların belirli özelliklerini geliştirmek veya hastalıklara karşı direnç oluşturmak için yapılmaktadır. Genel olarak kullanılan ağaç aşıları şu şekildedir
Göz Aşısı
Göz aşısı meyve ağaçları ve bazı süs bitkilerine yaygın olarak yapılmaktadır. Yaz sonu ve sonbaharda yapılır.
Kök Aşısı
Kök aşısı ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılmaktadır. Kök sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır.
Kalem Aşısı
Kalem aşısı ilkbahar ve yaz başlangıcında yapılmaktadır. Ağacın üst kısmının veya dalına başka bir bitkinin dallarını kalem çıkmalarını engellemesiyle yapılmaktadır.