Tükenmişlik Sendromu Testi? Tükenmişlik Sendromu Tedavi Edilmezse?



Tükenmişlik sendromu nasıl atlatılır. Tükenmişlik sendromu ve belirtileri hakkında. Tükenmişlik sendromu tedavisi


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Tükenmişlik Sendromu Testi? Tükenmişlik Sendromu Tedavi Edilmezse?

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hayatta huzursuz hissettiğiniz zamanlar deneyimlediğiniz çok sayıda durumun, tükenmişlik bozukluğunun belirtileri olabileceğini düşündünüz mü? Evden çıkmak istemediğiniz, çalışmak istemediğiniz veya uyuyamadan uzun süre yatakta kaldığınız dakikaları hatırlayın. Karşılaştığınız fiziksel ve psikolojik durumlar nelerdir? İşte tükenmişlik testi pozitif çıkacak bireylerin yaşadığı fiziksel ve zihinsel değişimler.

Tükenmişlik sendromu; stres, gerginlik veya hayal kırıklıkları nedeniyle tükenmişlik bozukluğu; ilham kaybı, isteksiz veya bitkin hissetme ve dolayısıyla sorumluluklara karşı enerji kaybı gibi belirtiler gösterir. Birey, tükenmişlik bozukluğunun en açık belirtilerinin neler olduğu, bu yan etkilerden hangi yollarla kurtulabileceği sorularına verilen yanıtları bilmeli, yaşamını doğrudan etkileyen bu soruna karşı durup mücadele etme seçeneğine sahip olmalıdır.

En Çok Hangi Ortamlarda Görülür?

Bu bozukluk, günlük yaşamda özellikle büyük şirketlerde çalışan insanlarda düzenli olarak görülebilir. İlerleme kaygısı içinde kendini güçsüz ve bitkin hisseden çalışanlar için berbat yöneticiler ve kötü ortaklar bu hastalığın kahramanlarıdır.

Bununla birlikte araştırmalar, bu bozukluğun sağlık çalışanlarında, öğretmenlerde ve yardım alanında çalışan, özellikle acil servislerinde çalışan ve günlük olarak birçok hastayı yöneten bireylerde güçlü bir şekilde görüldüğünü göstermektedir.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Bu bozukluğun herkesin hissedebileceği çok sayıda belirtisi vardır. Bunlardan yaygın olarak görülen belirtiler; yorgunluk, uyku sorunları, güçsüzlük ve hayattan tat alamama gibi etkilerdir.

Bu belirtileri daha ayrıntılı olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Karamsarlık

Birey, önceden son derece parlak ve pozitif bir biriyken tükenmişlik sendromuyla birlikte karamsar ve kötümser bir ruh haline sahip olabilir.

2. Unutkanlık

Eğer bir durumdan dolayı tükenmişlik yaşıyorsanız, unutkan ve dalgın bir hale sahip olmanız çok doğal. Bu sendromun en önemli belirtileri arasında unutkanlık da yer alıyor.

3. Sürekli Yorgunluk Hissi

Kendinizi sürekli bitkin, yavaş ve isteksiz hissediyorsanız; bir şeyi başarmak için gereken güce, enerjiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz.  

4. Uyku Sorunları

Belki de bozukluğun en yaygın olarak tanınan belirtileri, uyku sorunlarıdır. Sürekli olarak uykudan uyanma, uyandıktan sonra uykuya dalamama gibi durumlar, tükenmişlik sendromunun önemli belirtileridir.

5. Değersiz Hissetmek

Tükenmişliğin dışavurumları arasında etkileyici bir yeri olan bir başka davranış da kendini işe yaramaz ya da yetersiz hissetme eğilimidir. Sıradan durumlarda, rahat ve özgüvenli davranan kişiler, bu durumla karşı karşıya kaldıklarında kendilerini işe yaramaz olarak görürler. Bu sendroma sahipseniz çevrenizdekiler, hakkınızda "neden bu kadar alışılmadık davranıyor?" şeklinde düşünebilir.

6. Dikkat Dağınıklığı

Başladığın noktada n Hiç yapmadığınız hataları yapmak, abartılı bir şeyi atlamak veya yeteneğinizin çok altında bir şeyde yetersiz kalmak, sakinleşin. Durumu araştırın. Karşılaştığınız şeyin farkında olun. Kesinti romanınız o güne mi kaldı? Yoksa son birkaç gündür karşılaştığınız bir şey mi? Aynı şekilde tükenmişlik testi yaptırıp tedavi için başvurmalısınız.

7. Çalışma İsteksizliği

Sevdiğiniz bir işte hiç çalışma isteğiniz yok ve işinizden uzaklaşıyor musunuz? Öncelikli olarak sakin kalın. Bu geçici bir dönemdir ve her halükarda işinize sağlam bir şekilde devam edeceksiniz. Şimdi teslim olursanız, işler kötüye gidebilir. Bu nedenle, dinlenmek için birkaç gün tatil yapabilir veya bir süreliğine çalışma ortamınızdaki büyük sorumluluklardan kaçınmanız gerekebilir. Bunun için yöneticinizle mevcut durum hakkında görüşebilir ve ondan destek alabilirsiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar