Çocuğa Bilgisayar Ne Zaman Alınmalı? Yaşa Göre Teknoloji Kullanımı?
Pandemi döneminden en çok etkilenen kesim çoğunlukla çocuklar oldu. Sevimli, masum dünyalarına birden maskeler girdi. Anne babanın tembihiyle “dışarı çıkamam çünkü firüs var” açıklamaları geldi. Özelliklede okul hayatları tamamen etkilendi. İlkokula başlayacak olan çocuklar sınıfta ders işlemenin tadını alamadan, ekran başına geçtiler. Mezuniyet kutlamalarını görmeden sınıf atladılar, mezun oldular. Sınıfı görmeden zoom uygulamasını öğrendiler. Çevrimiçi, çevrimdışı oyunlar nedeniyle zaten ekranlardan ayıramadığımız çocuklarımızı gönüllü olarak “hadi bilgisayarın, tabletin başına geç, dersin başlıyor” diye uyarır olduk. Uzun saatler ekran başında zaman geçirdiği için çok ufak yaşlarda, 7-8 yaşına yeni varmış çocuklarımızdan başım ağrıyor cümlesini duymak oldukça keyif kaçırıcı.
Çocuklarımızı bu ekranların başında kontrollü kalmasını sağlamak için anne-babanın örnek davranışlar sergilemesi gerekir. Evde “ekran başında çok zaman geçirdim, işimi bitirdim artık mutfağa yardım edebilirim” ya da “ işim bitti artık kitap okumalıyım” sesleri olursa çocuğun bilinçaltında ekrandan kalkma düşüncesi oluşur. Aile oyun saatleri yaratmak çocuklar için çok önemli, zira dışarı çıkma saatleri de oldukça azaldı. Çocuklarımızın ekrana olan uzaklığı da çok önemli. Mavi ışığın 60-70 cm ötesinde olmalı çocuklar. Dik oturur pozisyonu korumaya çalışmalılar. Kambur oturuşun zararlarını hepimiz aşağı yukarı biliyoruz.
Ebeveynin her an bilgisayar yanında olması çocuğun özel alanına müdahale ve bir zorlukla karşılaştığında kendi kendime çözme becerisini köreltmekte bu nedenle ebeveynler öğretmenlerden bir rica gelmedikçe öğrencinin yanında oturmamalı. Sınıf içerisinde çocuklar kendi kendilerine kaldıkları için özgüven gelişimine katkı sağlamaktalar ama ebeveyn desteğini her an bilgisayar başında alırsa özgüvenleri daima birine sığınmak, destek almak mecburiyeti çerçevesinde gelişir.
Ders dışında çocuklarınızın arkadaşlarıyla da görüntü konuşmasını sağlamakta fayda var. Her şeyden önce akran öğrenmesinden geri kalmamaları, sosyal yaşamdan uzaklaşmamaları için arkadaşları ile irtibatı sürdürmeleri gerekir.
90’larda 2000’lerin başında “hadi eve gel artık” nidalarının yerini “dışarı çık da biraz hava al” oldu. Artık çocuklarımıza “Ekranın bilgisayar değil penceren olsun” der olduk. Hepimiz için bu dönem oldukça zor. Yakınlarımızın birbiri ardınca hastalık haberlerini çok sık duyuyoruz. Kayıp haberlerini derin üzüntüyle karşılıyoruz. Bu zor dönemin en az hasarla, sağlıkla geçmesi dileğiyle.