Hamilelikte Vücuttaki İlk Değişiklikler? Kamile Kadındaki Değişiklikler Nelerdir?



Özellikle bebek anne karnında büyüdükçe yaşanan sıkıntıların başında kabızlık sorunu gelmektedir. Bebek büyüyerek bağırsaklarda baskı yaptığı için anne adayı büyük tuvaletini yapmakta zorlanmaya başlar.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Hamilelikte Vücuttaki İlk Değişiklikler? Kamile Kadındaki Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelikte Vücutta Meydana Gelen DeğişikliklerSpermin yumurtaya ulaşmasıyla başlayan ve doğuma kadar süren bu mucizevi yolculukta anne adayının vücudunda değişiklikler meydana gelir. Anne adaylarını bekleyen bu değişimler herkeste aynı şekilde gerçekleşmez ve her annenin yaşadığı değişimler kendine özgüdür. Genel olarak yaşanan değişiklikler şöyledir:

İlk Haftalarda Meydana Gelen Yerleşme Kanaması

Spermle döllenen yumurtanın rahme yerleşmesiyle anne adayı bel ağrısı ve adet sancısı yaşar. Genellikle adaylar adet öncesi belirtileri ile bu belirtileri karıştırır. Pms belirtilerinden farklı olarak döllenmiş yumurta yerleşirken iç çamaşırında koyu renkli lekelenmeler gözlemlenir. Bunları gözlemleyen anne adayı  erken gebelik testi alarak durumdan emin olmalıdır.

Meme Hassasiyeti ve Meme Başlarında Koyulaşma

Bazı anne adaylarında meme hassasiyeti ve memede dolgunluk hissiyle hamilelikten şüphelenilir. Memeye dokunduğunda dahi bundan rahatsız olunabilir. İleriki haftalarda ise meme başlarında koyulaşma ve büyüme görülür.

Uykuya Düşkünlük

Anne adayını doğum sonrasına hazırlayan uykuya düşkünlük hali en yoğun ilk 3 ayda yaşanır. Burada amaç doğum sonrasında uykusuz kalınan günlerin stokunu yapmaktır.

Mide Bulantısı ve Kusma

Bazı anne adaylarında kokulara karşı hassasiyet ve mide bulantısı çok yoğun yaşanırken bazı anne adaylarında ise bu belirtiler hiç görülmez. Hatta bazı anne adaylarında sadece tek bir besine (sakız, süt ) karşı tiksinme oluşur.

Göbek Deliği Hizasında Çizgi

Çoğu anne adaylarında göbek deliğine dik olarak göğüs altından kasıklara doğru ten renginden 2-3 ton koyu renkte çizgi oluşur. Bu çizginin kalıcı olma ihtimali anne adaylarını endişelendirir ancak doğumdan sonra bu çizginin kaybolduğu gözlemlenir.

Ayak Numarasında Büyüme

Genellikle hamileliğin üçüncü döneminde görülen bir diğer değişiklik de ayak büyümesidir. Anne adaylarının ayakları yaklaşık yarım ya da bir numara büyür. Eğer ödem kaynaklı bir büyüme ise doğumdan sonra eski numarasına dönebilmekle beraber genel olarak doğumdan sonra ayak numarası küçülmez. Anne adayları yeni ayakkabı almak zorunda kalır.

Saçlarda Gürlük, Parlaklık, Canlılık

Hamilelik sürecinde salgılanan hormonlardan ötürü anne adayının saçlarında gürlük, parlaklık ve canlılık gözlemlenir. Aynı zamanda annenin saçlarının da hızlı uzamasına neden olan bu hormonlar doğumdan sonra azalacağından dolayı hamilelik boyunca dökülmeyen saç telleri dökülmeye başlar. Ancak bu olağan bir durumdur ve anne adayı endişelenmemelidir.

Kabızlık ve Sık İdrara Çıkma

Özellikle bebek anne karnında büyüdükçe yaşanan sıkıntıların başında kabızlık sorunu gelmektedir. Bebek büyüyerek bağırsaklarda baskı yaptığı için anne adayı büyük tuvaletini yapmakta zorlanmaya başlar. Aynı şekilde bebek büyüyerek mesanede baskı yapmaya başlamasıyla anne adayı sürekli idrara çıkma isteği duyar. Bu durum gebeliğin son aylarına doğru idrar kaçırma sorunu olarak annenin karşısına çıkar.

Mide Ekşimesi ve Gebelik Reflüsü

Bazı anne adaylarını belli başlı besinler rahatsız ederken bazılarını ise her yediği besin rahatsız eder. Boğazda yumru hissi, boğazda kazınma hatta bazen gece uyurken ağza acı su gelmesiyle kendini gösterir. Bu durumu azaltmak için anne adayları bol su içmeli ve yatmadan 1-2 saat evvel bir şey yememelidir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar