Yüksek Lisans Tezi Nasıl Yazılır? Yüksek Lisans Tez Konusu Nasıl Belirlenir?



Uygun niteliklere sahip bir konu belirledikten sonra nihayet tez yazımına başlayabiliriz. Bu noktada ilk yapılması gereken elbette konunuzun başlık ve alt başlıklarının belirlenmesi olacaktır.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Yüksek Lisans Tezi Nasıl Yazılır? Yüksek Lisans Tez Konusu Nasıl Belirlenir?

YÜKSEK LİSANS TEZİ NASIL YAZILIR?Eğer bu yazıyı tez yılınızdan önce henüz ders yılından iken okuyorsanız sizin için ilk tavsiyem tez konunuzu daha ilk dönemden belirlemenizdir. Bu durum sizin için sayısız avantaj sağlayacaktır. Elbette henüz belirlemediyseniz ve tez yılınızdaysanız bu kötü bir noktada olduğunuz anlamına gelmiyor. Doğru bir konuya sahipseniz hiçbir şey için geç kalmış sayılmazsınız.

Nasıl Bir Tez Konusu Belirlemeliyim?

Her şeyden önce bilmeniz gerekir ki tez yazım süreci birkaç haftaya sığdırılabilecek kısa bir zaman diliminden oluşmaz. Bu sebeple uzun vadede sıkılmadan çalışabileceğiniz, ilginizi çeken hatta sizin için tutkuya dönüşen bir konu bulmaya çalışmalısınız. Aynı zamanda üzerinde çalışacağınız konu ile ilgili yeterli kaynağın bulunduğundan emin olmalısınız. Aksi taktirde bir noktadan sonra konuyu bırak zorunda bile kalabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus çalışmanızın özgünlüğüdür. Yani çalışmanız daha önce çalışılmamış olmalıdır. Çalışmayı arzu ettiğiniz konunun daha önce çalışılıp çalışılmadığını YÖK-Tez gibi sayfalardan kontrol edebilirsiniz. Bu kontrolleri yapmadan bir konu üzerinde çalışmaya başlamak tüm emeklerinizin zayi olması gibi kötü bir durumla sonuçlanabileceği için bu konuya oldukça dikkat etmekte yarar var.

Özetle; tutku ile çalışabileceğiniz, kaynak sorunu yaşamayacağınız daha önce biri ya da birileri tarafından çalışılmamış özgün ve alanınızda boşluk doldurucu niteliğe sahip bir konu belirlemelisiniz.

Yüksek Lisans Tezimi Nasıl Yazabilirim?

Uygun niteliklere sahip bir konu belirledikten sonra nihayet tez yazımına başlayabiliriz. Bu noktada ilk yapılması gereken elbette konunuzun başlık ve alt başlıklarının belirlenmesi olacaktır. Bu noktada danışman hocanız size yön gösterecektir. Başlık ve alt başlıkların belirlenmesinden sonra aslında tek yapmanız gereken bu başlıkların altını doğru bilgiler ışığında ve ortaya koymaya çalıştığınız fikir çerçevesinde doldurmaktır. Süreç içerisinde bazı alt başlıklarınız değişebilir, bazıları kaldırılabilir ve bazı başlıklarda eklenebilir. Bu noktada esnek olmanız gerektiğini unutmayın.

Fişleme Yöntemi

Bugün asistanından profesörüne kadar neredeyse tüm akademisyenler, akademik çalışmalarını bu yöntemle yazmaktadır. Daha önceleri fişlemeler elle yapılırken teknolojinin gelişmesi ile artık bilgisayarımızda çok daha rahat bir şekilde yapabiliyoruz.

Fişleme yöntemi, kısaca yazmakta olduğumuz akademik metinle ilgili yaptığımız bir okumada karşımıza çıkan önemli yerleri, dipnot olarak kullanabileceğimiz bilgileri, ya da konuya ilişkin metnimize almamız gereken tanımları belirleyip bunları dipnotlu bir şekilde uygun alt başlıkların altına yığmaktır. Alt başlıklarımız, yaptığımız okumalardan elde ettiğimiz metinlerle yeterli bir hacme eriştiğinde artık o bölümü yazmaya yetecek kadar referansımız ve bilgimiz olmuş demektir. Bu noktadan sonra tek yapmanız gereken biriktirdiğiniz bilgileri belirli bir sıraya sokarak bölümü yazmaya başlamaktır.  

Para Karşılığında Tez Yazdırmak

Özellikle son zamanlarda popülaritesi artmakta olan para karşılığında tez yazdırmak girişimi akademi camiası için hızla önlem alınması gereken konuların başında gelmektedir. Eğer temiz bir isimle, akademi camiasında saygın bir yer edinmek istiyorsanız bu tür girişimlerden uzak durmak zorundasınız.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar