DGS’den Sonra Kaç Yıl Okunur? DGS Giriş Şartları ve Hakkı?



Açılımı Dikey Geçiş Sınavı olan DGS sınavına 2 yıllık ön lisans bölümü mezunları katılabilmektedir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


DGS’den Sonra Kaç Yıl Okunur? DGS Giriş Şartları ve Hakkı?

Halk arasında 4 yıllığa tamamlama sınavı olarak da bilinen DGS’ye girebilmek için bir ön lisans programından mezun olmak gerekir. Dikey Geçiş Sınavında sorulan sorular eşit ağırlık tarzındadır. Yani bu sınava katılan öğrencilere hem sözel hem de sayısal sorulardan oluşan 120 soru sorulur. Her iki alanda da soru sayısı 60’tır.

DGS’de kaç yanlış bir doğruyu götürür diye merak ediyorsanız ÖSYM’nin hazırlamış olduğu diğer tüm sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.

DGS Nedir?

Üniversitelerde bölümler arasında geçiş yapmanın iki yolu bulunur: Yatay geçiş ve dikey geçiş. Yatay geçişler genellikle öğrencilerin not ortalaması alınarak gerçekleştirilirken dikey geçişlerde hem not ortalaması hem de DGS sınav puanları baz alınmaktadır.

DGS’ye Kimler Girebilir?

Dikey geçiş sınavına giriş şartları listesinin başında herhangi bir meslek yüksekokulu ya da ön lisans bölümünden mezun olmak vardır. Ayrıca 2 yıllık bölümlerin son sınıf öğrencileri de bu sınava girebilir. DGS sınavının amacı ön lisans programlarından sonra lisans yapmak isteyen öğrenciler için dikey geçiş kapılarının açılmasıdır.

DGS Soruları

Dikey geçiş sınavı soruları 60 Türkçe, 60 matematik olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. Her ne kadar ilk bakışta sadece iki ders olduğu için kolay bir sınavmış gibi görülüyor olsa da sınavda sorulan sorular son derece zor ve belirleyicidir. Test usulü yapılan bu sınavın süresi ise 150 dakika yani 2 buçuk saattir. DGS çıkmış sorular kitapçıklarına internet üzerinden rahatlıkla ulaşarak çalışabilirsiniz.

DGS Giriş Hakkı

2007 yılından öncesine kadar DGS’ye sadece üç kere başvurulabiliyordu. Fakat günümüzde bu kanun kaldırılmış olduğu için DGS giriş hakkı sınırsızdır. Yani bu sınava istediğiniz kadar girebilirsiniz.

DGS’den Sonra Kaçıncı Sınıftan Başlanır

Gelelim birçok öğrencinin cevabını en çok merak ettiği soruya. Bilindiği üzere DGS sınavına iki yıllık bölümlerden mezun olan kişiler katılmaktadır. Bundan dolayı çoğu insan DGS’yi kazandan sonra doğrudan üçüncü sınıftan eğitim hayatına devam edebileceğini düşünür.

Normal şartlar altında durum böyle olsa da bazı üniversiteler DGS sınavını kazanarak kayıt yaptıran kişileri hemen üçüncü sınıftan başlatmıyorlar. 2011 senesine kadar DGS sınavıyla bir lisans programını kazanmış olan öğrenci intibak süreci yaşardı. Okullar açılmadan dört hafta boyunca almış oldukları iki yıllık eğitimi hızlı bir şekilde geçiren lisans öğrencisi adayları, intibak sürecinin sonunda bir sınava girer ve eğer bu sınavdan başarılı olurlarsa lisans programına üçüncü sınıftan devam edebilirdi.

Günümüzde intibak süreci kaldırıldığı için DGS ile kayıt yaptıran öğrencilerin kaçıncı sınıftan başlayacağına dair karar üniversite yönetimlerine bırakılmıştır. Bazı üniversiteler, DGS öğrencilerini doğrudan üçüncü sınıftan başlatırken bazıları birinci; bazılarıysa ikinci sınıftan başlatabilmektedir. Ayrıca öğrencinin iki yıl boyunca almış olduğu eğitimin konularını içeren bir üniversite içi sınav yaptıktan sonra, üçüncü sınıftan başlatan okullar da bulunmaktadır.

DGS Sınav Konuları

DGS sınavında matematik ve Türkçe olmak üzere iki dersten sorular gelir. Bu soruların konu dağılımları ise son derece geniş kapsamlıdır. Ayrıca DGS Geometri dersi her ne kadar matematiğin içerisinde yer alıyor olsa da konuların ağırlığından dolayı ayrı bir ders olarak kabul edilebilir.

DGS Türkçe sınavında gelen sorular bilgiden çok sorun çözme becerisine yöneliktir. Paragraftan çıkarılan anlamın ve anlam bütünlüğünü bozan kelimeleri bulmanın belirleyici olduğu bu sınavdan başarılı olmak için bol bol kitap okunması gerekir. DGS Matematik ise Türkçe sınavının aksine bilgi isteyen bir sınavdır. Ülkemizdeki pek çok öğrencinin matematik konusunda pek de iyi olmadıklarını düşünürsek bu sınavdan yapılacak her net sizi, rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır.

DGS Geçiş Bölümleri 2021

Dikey Geçiş Sınavı Geçiş Bölümleri oldukça kapsamalıdır. Örneğin eğer okuduğunuz sürece not ortalamanızı yüksek tuttuysanız ve DGS sınavından yüksek bir puan aldıysanız adaletten hukuka geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca laborant bölümünü bitirdikten sonra DGS’den iyi, bir puan almanız halinde veterinerlik bölümü okuyabilirsiniz.

DGS sınavı her yılın temmuz ya da ağustos ayında ÖSYM kurumu tarafından yapılan bir sınavdır. Her sene milyonlarca öğrenci bu sınava girerek hayallerini gerçekleştirmeye daha çok yaklaşıyorlar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar