İyi Bir Kurbanlık Hayvan Nasıl Anlaşılır? Kurbanlık Hayvanlar ve Özellikleri?
İYİ BİR KURBANLIK NASIL SEÇİLİR?
Müslümanlar için önem arz eden Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Kurban kesecek olanlar iyi bir kurbanlık nasıl seçilir sorusunun cevabını arıyor. Bu yazımızda kurbanlık hayvan bakanlar için iyi bir kurbanlık hayvanda nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladık.
İyi Bir Kurbanlık Nasıl Anlaşılır?
Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesecek olanlar küçükbaş ve büyükbaş hayvan bakmaya başladılar. İyi bir kurbanlık hayvanın kolay anlaşılabilmesi için alıcıların önemli püf noktalarına dikkat etmesi gerekir.
Kurbanlık hayvan seçerken dini koşulları sağlaması açısından yaş kriterine çok dikkat edilmelidir. Kurbanlık olma kriterine göre büyükbaş hayvanlar 2 yaşını, küçükbaş hayvanlar 1 yaşını bitirmiş olmalıdır. Büyükbaş hayvanlarda dişlere bakıldığında tüm süt dişlerini dökmüş olduğu ve önde kesici ana dişlerin çıkmış olduğu görülmelidir. Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvanlarda küpe kaydının olmasına bakmak büyük öneme sahiptir. Küpe kaydı kurbanlık hayvanın Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından onaylı ve kayıtlı olduğu anlamı taşır. Kurbanlık hayvanın küpe kaydını internet üzerinden sorgulayarak yaşı hakkında emin olabilirsiniz.
İyi bir kurbanlık hayvanda dikkat edilmesi gereken konulardan biri de hayvanın fiziki görünüşüdür. Hayvana karşıdan, yandan ve arkadan bakıldığında sırtı dik ve yukarıda görülmelidir. Kurbanlık hayvanın sırt bölgesinin geniş ve büyük olup olmadığına bakılmalıdır. Hayvanın gözlerine ve bakışlarına dikkat edilmelidir. Hasta bir kurbanlık hayvan cansız bakar. Kurbanlık hayvanın tüylerinin rengi ve canlılığı da hayvanın hastalık sahibi olup olmadığı hakkında bilgi verir.
İyi Bir Kurbanlık Hayvanda Yağ ve Et Oranı Nasıl Anlaşılır?
İyi bir kurbanlık hayvan seçerken yağlı ve etli olmasını anlamak için en önemli yöntemlerinden biri hayvanın belirli kısımlarının elle bakılarak kontrol edilmesidir. Hayvanın kontrol edilmesi gereken bölgeleri sırt ve bel bölgesidir. Kurbanlık hayvanın sırtı ve beli el yordamıyla bakıldığında hayvanın kemikleri hissedilmemelidir. Dolgun bir et tabakası olduğu görülürse kurbanlık hayvan hakkında besili ve gelişmiş olduğu anlaşılır. Ayrıca hayvanın sırtı dik ve yukarıda olmalıdır. Sırtı ve karnı aşağı sarkık kurbanlık hayvanların besisiz ve zayıf olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.
İyi bir kurbanlık hayvanda ön bacakların vücutla birleştiği döş adı verilen bölümde dolgunluk ve şişkinlik olmalıdır. Döş kısmındaki bu dolgunluk kurbanın yeterince yağlı ve etli olduğunu gösterir. Bu nedenle kurbanlık hayvan bakarken döş kısmına çok dikkat edilmelidir.
Göğüs Ölçüsüne Göre Tahmini Ağırlık Cetveli
Hayvan pazarından kurbanlık hayvan bakarken çok basit bir yöntemle hayvanın kesilmeden önce de kilo ve yağ oranı hakkında gerçeğe çok yakın bir tahminde bulunabilirsiniz. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı göğüs ölçüsüne göre tahmini ağırlık cetveli ile et oranı istenen ölçüde iyi bir kurbanlık hayvan seçmek mümkün. Tek yapmanız gereken kurbanlık hayvan bakmaya giderken yanınıza bir mezura almak olacaktır.
Öncelikle yapılması gereken hayvanın ön ayaklarının hemen arkasından mezurayı tüm göğsüne sararak göğüs ölçüsünü almaktır. Kurbanlık hayvanın göğüs ölçüsü ile beraber kesilmeden önceki canlı ağırlığı aşağıdaki tabloya göre tespit edilir.