Çoçuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri? Dikkat Eksikliği Olan Çocuğun Özellikleri?
Çocuklarda Dikkat Eksikliği
Çocuklarda dikkat eksikliği davranışsal ve ruhsal hastalıklar sınıfındadır. çocuklarda dikkat eksikliği dürtüsel davranışlar ve otokontrol bozukluklar olarak kendin gösterir. Bunlara ek olarak hiperaktivite de görülebilir. Dikkat eksikliğinin çocuklarda görülme oranı % 8’ dir. Bu durum ergenlik döneminde de görülebilir. Bu dönemde rahatsızlığın oranı % 6 olarak belirtilmiştir. Çocukluk çağı rahatsızlığı olmakla birlikte yetişkinlerde de yaşanabilir. Bu dönemde oran % 4 civarındadır.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda dikkat eksikliği okul başarı düşüklüğü ile anlaşılır. Bir çocuğun okuldaki başarı oranı düşükse bu dikkat eksikliğine işaret eder. Zira çocuk ders boyunca başka şeylerle meşgul olur, dikkatini öğretmeninin anlattıklarına veremez. Dikkat vermeden büyük zorluk yaşar. Dikkat eksikliği olan çocuk, genellikle dalgındır. Aklı, fikri sürekli başka şeylerle meşguldür. Aklı meşgul olduğu için söyleneni geç duyar, verilen komutlara uyum sağlamakta zorlanır.
Bunların dışında, çocuk her hangi bir aktivite ya da etkinlik yaparken sırasını beklemek istemez, sabırsızlanır, karşısındakinin sözünü keser, uzun süre kimseyi dinlemek istemez, bağırma ve her şeye gülme eğilimi gösterir. Bu belirtiler çocuklarda dikkat eksikliğini gösterir.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Dikkat eksikliği hakkında pek çok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde bu durumun beyin fonksiyonlarında ve anatomisindeki bozukluklardan kaynaklandığı saptanmıştır. Araştırmada dikkat toplamayı sağlamakta olan beyin bölgelerinde küçülme ya da düşük fonksiyon gözlemlenmiştir. Bununla beraber genetik geçişlerde bu duruma neden olur. Anne ya da babada DEHB olan çocukları DEHB gelişme oranı çok daha yüksektir. Son olarak annenin hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketimi de DEHB’ ye neden olur.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Tanısı Nasıl Konur?
Öncelikle çocuğun öyküsü dinlenir. Aile içinde şiddet, boşanmış anne baba, aile içinde yaşanan bir ölüm ya da yer değişikliği gibi bir durumun varlığı sorgulanır. Zira bu tip problemler dikkat eksikliği sorununa sebebiyet verir. Bunların yanı sıra, tiroit sorunları, uyku düzeni bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi sorunlar da çocuklarda dikkat eksikliğine neden olabileceği için bu durumlar üzerinde gerekli tetkikler yapılır. Eğer bu durumlar söz konusu değilse yaşanan belirtilerin ışığında tanı konur.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi için kişiye özel bir tedavi programı uygulanır. Yaş, cinsiyet, bulgular ve varsa diğer hastalıklar dikkate alınarak tedaviye başlanır. İlaçlı ya da ilaçsız tedavi uygulanabilir. Genel olarak her iki tedavi bir anda uygulanır. İlaçsız tedavi fiziksel egzersizlerdir. Bununla beraber terapi uygulanır. Çocuk terapi ve eğitimler alır. Anne ve baba da konuya dair eğitim alır. Tedavi döneminde anne babanın sabırlı olması gerekir. Zira bu bir süreçtir. Uzman hekim gerekli görürse ilaç tedavisi uygular. Reçete edilen ilaçlar, düzenli kullanılmalıdır. Aynı zamanda uzaman hekimin önerdiği dozlarda kullanılması da önemlidir. Çocuğun tedavisi süresince başarılı sonuçların elde edilmesi için hekim ve aile iletişim halinde olmalıdır.