Tarhana Hamuru Kıvamı Nasıl Olmalı? Tarhana Hamuru Tarifi?



Tarhana hamuru nasıl yapılır? Bu soru kışa hazırlık yapıldığı şu günlerde birçok kişi tarafından araştırılıyor. Bizde sizler için tarhana hamurunun tarifini paylaştık. İşte detaylar...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Tarhana Hamuru Kıvamı Nasıl Olmalı? Tarhana Hamuru Tarifi?

Bütün hastalıklara şifa olarak bilinen tarhanalar kışın gelmesiyle hazırlanmaya başlandı. Bu nedenle de en çok araştırılan konuları arasında “Tarhana hamuru nasıl yapılır?” konusu bulunuyor. Siz de kışın gelmesiyle tarhanalarınızı hazırlamak istiyorsanız, bu yazımızda bütün detaylara ulaşabilirsiniz. Tarhana hamurunun nasıl yapılacağından bütün püf noktaları paylaştığımız yazının detaylarına gelin birlikte inelim.

Tarhana Hamuru Tarifi

Tarhana hamuru tarifi için gerekli olan bazı malzemeler bulunmaktadır. 6 ila 8 kişinin tüketebileceği tarhana için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir.

  • 1 kg domates
  • 1 kg kuru soğan
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg yoğurt
  • 4 ya da 5 kg un
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • ½ demet taze maydanoz
  • ½ kg nohut

Tarhana Hamurunun Tarifi

Malzemelerini öğrendiğimiz tarhana hamurunun şimdi tarifine geçelim. Tarhana yapımının uzun ve yorucu bir iş olduğunu hatırlatarak, tarifimizi detaylarına geçelim.

  1. İlk aşamada tencerenizin içerisinde domatesinizin kabuklarını alarak 4’e bölerek, tencerenize ekleyin.
  2. Sonrasında kabuklarınızı soyduğunuz kuru soğanı büyük paralara bölerek, tencerenize ekleyiniz.
  3. Sonrasında biberinizi, taze maydanoz ve naneyi güzelce yıkayıp incecik doğrayın ve tencerenize ekleyin.
  4. Bütün bu ürünleri birleştirip ezilecek kıvama gelene kadar pişirin ve tencereniz ılınana kadar bekleyin.
  5. Diğer tarafta daha önceden haşladığınız nohutu tencereniz ılınınca tencereye ekleyin.
  6. Bütün malzemeleri harmanladıktan sonra mutfak robotunuzdan geçirin ve süzgeçten geçirin. Kalan ürünleri isterseniz tekrardan mutfak robotundan geçirebilir ve süzebilirsiniz.
  7. Süzdüğünüz ürünleri geniş bir kaba alın. Süzme yoğurdu ve tuzu da ekleyerek, tarhana hamurunuzu yoğurmaya devam edin.
  8. Elenmiş unu da ekleyerek, tarhana hamurunuzu katı bir hamur kıvamına getirin. Bu şekilde üzerini örterek, tarhana hamurunuzu 5 ila 7 gün arasında dinlenmeye bırakın.
  9. Dinlenmeye bıraktığınız hamurunuzu her gün sabah, öğle ve akşam havalandırmak için karıştırın. Eğer hamurunuzun sulu olduğunu düşünüyorsanız, azar azar un ekleyebilirsiniz.
  10. Bu şekilde dinlendirdiğiniz hamurunuzu artık bezelere ayırarak kurutabilir ve isterseniz de toz haline getirerek, kavanozlara koyabilirsiniz.

Bu şekilde hazırladığınız tarhana hamurunuzun mayalanması oldukça önemlidir. Ekşi ya da tatlı bir hamur yapmanın sırrı tarhana hamurunuzun mayalanma süresinden geçer. Ekşi bir tarhana hamuru yapmak istiyorsanız, hamurunuzu ortalama 6 gün civarında bekletmeniz gerekmektedir. Tatlı bir tarhana hamuru yapmak için ise 21 gün bekletmeniz gerekiyor. Ekşi veya tatlı bir tarhana hamuru yapmanız tamamen tarhana hamurunuzu bekletmenize bağlıdır. Kendinizin ve ev halkının damak tadına göre tarhana hamurunuzu bekletebilirsiniz.

Beklettiğiniz tarhana hamurunu büyük bezelere ayırarak kurumaya bırakabilirsiniz. Güneşte ve serin bir yerde bekleteceğiniz tarhana hamurunuzun kurutma aşaması çok önemlidir. Yıl boyunca küflenmemesi ve böceklenmemesi için tarhana hamurunuzu uzun süre güneşte bekletmenizi tavsiye ediyoruz. Fakat tarhana hamurunuzun daha açık renkte olmasını istiyorsanız, güneşte bekletmenize gerek yoktur. Gölge bir yerde de tarhana hamurunuzu bekletebilirsiniz.

Son olarak ise yoğun işlemler uygulayarak kuruttuğunuz tarhana hamurunuzu toz haline getirmeye geldi. Kuruttuğunuz tarhana hamur bezelerini mutfak robotuna atarak çektirebilir ve un haline getirebilirsiniz. Kenarları kuru içi hafif yaş olan tarhana hamurlarınız mutfak robotundan geçmeye uygundur. Ayrıca mutfak robotundan geçirdiğiniz tarhana hamurlarınızı isterseniz süzgeçten geçirebilir ve incecik olmasına özen gösterebilirsiniz. Süzgeçten geçirdikten sonra kalan parçaları ise istediğiniz takdirde mutfak robotundan tekrardan geçirebilirsiniz. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz tarhana hamurlarınızı gönül rahatlığıyla tüketebilir ve kış boyu hasta olmaktan da kurtulabilirsiniz. Doktor reçetelerinde yerini alan tarhanalar, bu kışta sofranızdan eksik olmasın. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar