Yaygın Eğitimin Amaçları? Yaygın Eğitim Nedir Makale?

Doğduğu andan itibaren yaşamını çeşitli öğrenmelerle geçiren insanoğlu için eğitimin önemi oldukça büyüktür.

Yaygın Eğitimin Amaçları? Yaygın Eğitim Nedir Makale?

Doğduğu andan itibaren yaşamını çeşitli öğrenmelerle geçiren insanoğlu için eğitimin önemi oldukça büyüktür. Farklı şekil ve şartlarda gerçekleştirilen eğitimler farklı isimlerle kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler içerisinde en bilindik ve en sık karşılaşılanlardan biri yaygın eğitimdir. Yaygın eğitimin en ayırt edici yönlerinden biri eğitimin “yaşam boyu” devam edebilir olmasıdır. Ayrıca yaygın eğitimde örneğin örgün eğitimde olduğu gibi herhangi bir yaş sınırlaması da bulunmamaktadır. Yaygın eğitim en güzel yanlarından biri de eğitim görmek isteyen kişi ya da kişilerin kendi meraklarına özel ilgi alanlarına, kendi plan ve programlarına ve hedeflerine göre bir eğitime başlayabilme imkanıdır.

Ülkemizde Yaygın Eğitim

Ülkemizde genel olarak yaygın eğitim özel kurslarda ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı halk eğitim merkezlerinde verilmektedir. Ayrıca eğitim sürecini başarı ile tamamlayan adaylar bu hizmeti yürüten kurumlar tarafından sertifika ile ödüllendirilmektedir.

Genellikle yaygın eğitimde, eğitimi verilecek olan kurslar halkın talebi ya da tespit edilen toplumsal ihtiyaçlara göre belirlenir. Örneğin okur-yazarlığın çok düşük olduğu yıllarda halk eğitim merkezleri bünyesinde çoğunlukla okuma-yazma kursları bulunmaktaydı.

Yaygın Eğitimin Avantajları

Yaygın eğitimde genel olarak eğitim süresi örgün eğitimde olabileceği gibi çok uzun değildir. Bu sebeple ekonomik açıdan da bir kolaylık sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yaygın eğitim en önemli fonksiyonlarından biri de bireylerin meslek sahibi olmalarına katkıda bulunmasıdır. Meslek edindirme ile bireylerin toplumda yer edinmesini sağlamakla da önemli bir toplumsal görev üstlenmektedir.

Yaygın eğitimde ders saatlerinin son derece esnek olması ise kişilerin eğitime katılımını kolaylaştırmakta ve ölü zamanı oldukça verimli bir şekilde kullanmak adına kişiye imkan sağlamaktadır.

Yaygın Eğitimin Faydaları

Ayrıca diyebiliriz ki, yaygın eğitime katılarak kendisini geliştirmek ya da yeteneklerini arttırmak isteyen bireyler, topluma ve kendilerine faydalı olmayı tercih etmiş örnek bireylerdir. Bu sebeple gençlerin ya da yetişkinlerin yaygın eğitim içerisinde kendi zevk ve ilgi alanlarına göre bir eğitime teşvik edilmeleri bireylerin kendi fiziki ya da mental sağlığı için oldukça önemlidir. Sağlıklı bireyler, sağlıklı toplumların temelini oluşturduğundan bu durum ayrıca toplumsal bir katkı anlamına da gelmektedir. Tüm bunlarla birlikte yaygın eğitim süreci ebeveynler ve çocuk arasında iyi bir sosyalleşme aracı olarak da hizmet görebilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar