Anksiyete Bozukluğu Olanların Yorumları? Anksiyete Bozukluğu Belirtileri?
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Gerek Dünyada gerekse Türkiye’de en çok rastlanılan psikolojik vakalar arasında yaygın anksiyete bozukluğu ilk sıralarda yer almaktadır. Kaygı bozukluğu olarak da anılan bu rahatsızlık kişilerin kaygı ve korku gibi dürtüleri kontrol edememe durumudur. Kişiler kaygıyı diğer bireylere nazaran çok daha yoğun bir şekilde hissetmekte ve bu durumdan kaçma gereksinimine ihtiyaç duyabilirler. Öyle ki bu duruma maruz kalan bireyler kontrolü elden kaybedeceği sanrısına kapılabilmektedirler.
Kaygı yani bir diğer adı ile yaygın anksiyete bozukluğu genellikle travmalar sonucunda gelişen bir durumdur. Kişi çok fazla strese maruz kalıyorsa, sürekli ezildiğini hissediyorsa, hayatı önemli etkileyen sınavlar için bir takım kaygılar duyuyorsa, taciz ve tecavüz gibi durumlara maruz kaldıysa, terkedilme sorunları ile uğraştıysa yaygın anksiyete bozukluğu rahatsızlığına çok daha yatkın olabilmektedir.
Yaygın anksiyete kişinin gündelik yaşamını etkileyen psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Kişi kaygı duyacağı durumlar ile karşı karşıya kaldığı takdirde sürekli huzursuzluk hissetmektedir. Hastalığın tedavisi bu açıdan oldukça önemlidir. Tedavisi geciken hastalarda depresyon, panik bozukluk gibi farklı sorunlar ortaya çıkabilmekte ve kişi kendini yaşayabileceği kaygı durumlarına karşı sürekli olarak sınırlandırmalara gitmektedir. Hastalık ilerledikçe ise konfor alanından çıkmak istemeyecek ve yaşam kalitesi bir hayli düşüş gösterecektir.
Temelde kaygı duygusu insan yaşamının devam edebilmesi ve tehlikelere karşı bireylerin kendini koruması açısından önemli bir olgudur. Fakat kaygı bozukluğunda bireyler hayati bir sorun olmasa dahi yoğun bir şekilde en ufak şeylere karşı dahi kaygı duymakta ve bazen ise fiziksel olarak tepki verebilmektedir.
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alan anksiyete bozukluğu kişilerde genellikle bir takım belirtiler vermektedir. Bu belirtiler arasında en çok görülen ise bireyin kendini aşırı kaygılı hissetmesi ve bu durum karşısında gerginlik yaşaması, kaygılı durumlarda tarif edilemeyen bir iç sıkıntısı olması, dikkat eksikliği, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekmek ve uykuyu alamamak sürekli olarak uyanmak, bulantı, el ve ya vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen istemsiz titreme, ter basması, tahammül durumunun azalması olarak sıralanabilir.
Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Anksiyete bozukluğu bireylerin gündelik yaşamını etki altına alan ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Psikolog ve psikiyatri uzmanları tarafından ele alınması gereken bu rahatsızlıkta psikoterapi en sık tercih edilen tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra bireyler kaygı duygusunu çok yoğun bir şekilde hissediyor ve kontrol duygusunu kaybettiğini düşünüyorsa ilaç tedavisi de psikoterapiye ek olarak kullanılabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklarda tanı oldukça önemlidir. Zira yanlış tanı hastalığın tedavi edilmesini zorlaştırmakta ve daha çok bu duruma maruz kalınmasına sebep olmaktadır.
Anksiyete bozukluğuna ek olarak başka bir ruhsal bozukluğun olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Zira birey anksiyete tedavisi görse dahi başka bir rahatsızlığın var olması durumunda tam anlamı ile tedaviye cevap verememektedir. Anksiyete bozukluğu ve diğer ruhsal rahatsızlıklarda b12 ve d vitamini düşüklüğü oldukça sık rastlanmaktadır. Bu sebeple tedavi sırasında kan değerlerine baktırmak doğru olacaktır. Zira tiroid hormonlarındaki dengesizlikler de bu rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.