Dava Açmak İstiyorum Ama Param Yok? Dava Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Dava Nasıl Açılır?
Dava açmak isteyen kişi öncelikle davayı hangi mahkemede ve hangi adliyede açması gerektiğini öğrenmelidir. Dilekçesini yazmalı tüm olayları dilekçede açıkça anlatmalı, delillerini ve tanıklarının neler olduğunu da dilekçesine yazmalıdır. Dava açmak isteyen kişi davacı olarak nitelendirilmektedir.
Davacının dikkat etmesi gereken bir diğer husus da davanın konusu gereğince zorunlu arabuluculuk kapsamında kalıp kalmadığıdır. Zorunlu arabuluculuğa başvurulması gereken konularda davacı tarafın mutlaka bu yola başvurması gerekmektedir. Çünkü bu husus dava şartıdır. Eğer kanunda belirtilen dava şartı arabuluculuk kapsamında kalan bir konuda dava açılıyorsa ve işbu yol tüketilmez ise dava, dava şartı yokluğundan reddedilebilir.
Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Dilekçede özellikle davacı ve davalı kişilerin isim, TC kimlik numarası ve adres bilgileri bulunmalı, tanıkların da aynı şekilde bu bilgilerine ve hangi konuda tanıklık edeceklerine yer verilmelidir. Tüm bu bilgiler sırasıyla davacı, davalı, dava konusu, açıklamalar, hukuki deliller ve sonuç-istem şeklinde dilekçede belirtilmelidir. Herhangi bir tamamlanabilir nitelikte eksiklik durumunda, mahkeme tarafından taraflara süre verilip eksiklik tamamlatılabilecektir. Dava açmak isteyen kişinin, davasını açmak üzere dilekçe yazarken olayları ve gelişmeleri dikkatli bir biçimde ifade etmesi ve yasal dayanakları ile açıklayıp talepte bulunması önemlidir. Bir davanın çatısı ne kadar doğru kurulursa devamı da o kadar iyi ilerler. Dava dilekçesi yazıldıktan sonra davanın açılacağı yetkili mahkemenin bulunduğu adliyeye gidilir.
Dava Dilekçesi Nereye Verilir?
Adliyede “Ön Büro” denilen birime ve “Mahkemeler Veznesi” ne başvurulup görevlilerin yönlendirmesi ile gereken masraf ve harçlar yatırılır. Bu işlemin ardından “Ön Büro” görevlisi size davanızın hangi mahkemede olduğuna ve dosya numarasına ilişkin bir belge verecektir. Davanız hayırlı olsun. Artık mahkemeden gelen tebligatı bekleyebilirsiniz. Gelen tüm evrak, gerek tebligat zarfı gerek içinde yazılı olan hususlar dikkatli bir biçimde okunmalıdır. Mahkeme yapılması gerekenleri açıkça yazacaktır.
Ancak bir davanın açılması ve yargılama süreci çok daha zor ve profesyonellik gerektiren başkaca işlemleri de beraberinde getirecektir. Bu nedenle her ne kadar bu yazıda dava açmak İçin izlenmesi gereken yol, başlangıç düzeyinde anlatıldıysa da profesyonel bir hukuki yardım almak daima fark yaratacaktır. Önemle hatırlanmasında fayda vardır ki dava başında masraf yapmak istememek dava sonunda daha büyük zararlara sebep olabilir.