Faturalardan Tasarruf Etme Yöntemleri? Enerji Tasarrufu Örnekleri?

Elektrik tasarrufu nedir elektrik tasarrufu sağlamak için ne gibi önlemler alınabilir açıklayalım. Elektrik Su Gıda tasarrufu için neler yapmalıyız. Evde enerji tasarrufu için neler yapabiliriz

Faturalardan Tasarruf Etme Yöntemleri? Enerji Tasarrufu Örnekleri?

Faturalardan Tasarruf Etme Yolları

Günümüzde birçok insan faturaların yüksek gelmesinden şikâyetçi. Hal böyle olunca insanlar kendi ekonomilerini düşünerek faturaları düşürmenin bir yolunu aramaktadır. Her ne kadar son zamanlarda zamlar alıp başını gitse de, biraz olsun faturaları düşürmenin bir yolu var.

Doğalgaz Faturasından Tasarruf Etmenin Yolları

Doğalgaz faturasının en yüksek geldiği aylar şüphesiz kış aylarıdır. Eğer kış aylarında dışarı çıktığınız zamanlarda fatura az gelsin diye kombiyi kapatanlardansanız yanlış yoldasınız. Kombiyi sürekli açıp kapatmak hem kombi devreye geçtiği için birden elektrik harcaması olacaktır ve ev soğuk olduğu için petekler evin içini ısıtma gereği duyacaktır. Bu sebeple kombinizin ayarını en düşükte tutarsanız evin içi ılık olacağından aşırı enerji harcanmasını önleyeceksiniz. Bir de evin büyüklüğü-küçüklüğü, dış cephesi var mı yok mu?

Petek temizliği her yıl veya 2 yılda bir yapılıyor mu? Kombiniz yoğuşmalı mı değil mi? bunlar da doğalgaz faturasını etkilemektedir.  Bu basit önlemlerle doğalgaz faturasını %60’a varan oranda azaltmak mümkün. Eğer petek temizliğine önem vermezseniz, kombinin derecesini ne kadar yukarı çıkarırsanız çıkarın ısınamadığınızdan dolayı bu sefer yüksek faturalarla karşılaşacaksınız. Bu sebeple her yıl olmasa bile 2 yılda bir petek temizliği ve kombi bakımı yapılması gerekmektedir.

Su Faturasından Tasarruf Etmenin Yolları

Evimizde sürekli kullandığımız ve her ay faturasını ödediğimiz bir diğer kalem su faturası. Su faturalarını düşürmek için birkaç ipucu bulunuyor. Bunlar; bir evde harcanan suyun % 10’u mutfakta kullanılmaktadır. Mutfaktaki musluk için tezgâh altlarında açma kısma vanaları bulunmakta ve bu musluklardan suyun fazla akmasına gerek bulunmamaktadır. Muslukları biraz kıstığınızda su harcamanızda düşüklük olacağı için faturalarında da düşüş yaşanacaktır. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkadığınız zaman su harcamanız azalacaktır. Gerçi her evde bulaşık makinesi olmak zorunda değil. Bunun için elde bulaşık yıkarken, bulaşıkların kolay durulanabilmesi için deterjanı az kullanın. Bulaşıkları durularken bulaşıkları musluğun altına tutarak durulamak yerine bir leğene suyu doldurup orada durulayın.

Aynı zamanda sebze ve meyveleri musluk altında değil, bir leğene su doldurarak veya derin bir kaba su doldurarak sebze meyveleri yıkayabilirsiniz. Bu sayede musluk altında yıkamayla boşa akan suyun önüne geçmiş olur, aynı zamanda su faturasında az da olsa etkisi görülür. Evde harcamış olduğumuz suyun %30 u çamaşır ve bulaşık yıkamak için kullanılmaktadır. Yarı dolu veya birkaç parça eşya bulunan çamaşır veya bulaşık makinelerinizi çalıştırmak daha fazla su harcamaya sebep olmaktadır.  Bu sebeple çamaşır ve bulaşık makinesini tam doldurmadan çalıştırmayın. Evde en çok su harcanan yer ise %40 ile banyodur. Bunun için uzun süreli banyo yapmak yerine duşu tercih edebiliriniz. Banyodayken ya da duştayken suyun ısınmasını beklerken boşa akıtmayıp bir kovada biriktirin. Suyun ısınmasını beklerken kovaya doldurduğunuz suyu balkon yıkaması yapıyorsanız, bahçedeki/balkondaki çiçekleri suluyorsanız bu suyu kullanabilirsiniz. Bu gibi işlemler için sonradan ekstra su harcamamış olursunuz. Diş fırçalarken, tıraş olurken musluğu kapatarak da suyun boşa akmasını engelleyerek tasarruf yaparsınız.

Elektrik Faturasından Tasarruf Etmenin Yolları

Yüksek gelmesinden şikâyetçi olduğumuz bir diğer fatura elektrik faturası. Tabi elektrik faturasını düşürmek için neler yapılabilir diye düşünülüyor. Öncelikle elektrik faturalarını düşürmek için aklımıza ilk gelen yöntemlerden biri ampulleri açık bırakmamak ve prizde fiş bırakmamak. Bunların yanında elektrik faturalarını düşürmek için ampullerin tasarruflu olmasına dikkat edin.

Bu sayede enerji tasarrufu sağlanacaktır. Ütü, ısınma sırasında çok elektrik harcadığı için ütüyü mümkün olduğunca toplu halde ve elektriğin en ucuz olduğu zaman diliminde yapın. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi elektriğin indirimli olduğu yani ucuz olduğu gece saatlerinde çalıştırın. Ev içinde kullanmadığınız elektrikli cihazların fişlerini çekmeyi ihmal etmeyin. Televizyon açık değil, telefon şarjda takılı değil diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü prizde takılı olan her fiş çok düşük bir kullanımda olsa elektrik harcamaktadır. Bu sebepten dolayı kullanmadığınız elektronik aletlerin fişlerini prizde bırakmayın. Donmuş yiyeceklerinizi bir gece önceden çıkarıp dolabın alt tarafına koyup çözdürün. Bu dolabın enerji tasarrufu yapmasını sağlamaktadır. Fırını, kettle’ı ve klimayı mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.

Bunlar elektrik faturasının kabarmasına sebep olur. Klima yerine vantilatörleri kullanın. Kettle yerine ise suyu ocakta ısıtın. Sebebi ise doğalgaz, elektrikten ucuz olmasından dolayıdır. Yemeklerinizi asla sıcakken dolaba koymayın. Yemeklerinizi dolaba sıcak koyarsanız, dolap onu sıcakken soğutmaya çalışacaktır ve bu da enerji harcamasına sebep olacaktır. Beyaz eşyalarınızı A++ kullanın.  Bunlara dikkat ederek elektrik faturasının yüksek gelmesini engellemiş olursunuz.

Faturaların düşürülmesi için bu yöntemleri uygularsanız, faturalarınızda yükseliş yerine düşüş yaşanacaktır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar