Huntington Hastalığı Neden Olur? Huntington Kore Hastalığı?
Huntington hastalığı tek bir gende meydana gelen bir kusurdan, dolayı ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık çeşitli işlev bozukluklarına yol açmaktadır. Ayrıca oldukça nadir görülen hastalıklardan bir tanesidir. Genel olarak bu hastalığın türü, beyindeki sinir hücrelerinin belirli bir kademe şeklinde, ortaya çıkan çeşitli parçalanmalarına (dejenerasyonuna) neden olan bir hastalıktır.
Hareket Bozuklukları
Huntington hastalığında, hasta bireyler hem istekli olarak hem de isteksiz olarak ortaya çıkan hareket problemleridir. Ayrıca hareket bozukluğuna örnek olarak kas problemleri, yavaş ve anormal bir şekilde olan göz hareketleri, yürümede meydana gelen bozukluk, dengede duramama ve son olaraktan konuşma bozukluğu gibi çeşitli hareket bozukluklarına yol açmaktadır.
Bilişsel Bozukluklar
Bilişsel Bozukluklar örneğin konsantrasyon bozukluğu, öğrenme eksikliği veyahut bir eyleme takılı kalma, düşünmeden yapılan çeşitli hareketler, düşünmeden yapılan hareketlerin yanlışlığının farkına varılamaması ve son olaraktan yeni bilgi öğrenmede meydana gelen çeşitli sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunlar tedavi edilmediği takdirde ilerleyebilmektedir.
Ayrıca bilişsel bozuklukların yanı sıra, meydana gelen çeşitli psikiyatrik belirtiler de olmaktadır. Örneğin sinirlilik, üzüntü, sosyal çevreden uzaklaşma isteği, uyuma problemleri, uykuya dalarken zorluk ve son olaraktan sürekli düşünülen intihar düşünceleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi durumlar oldukça tehlikelidir. Mutlaka doktorunuz ile paylaşmanız gerekir.
Fiziksel Değişiklikler
Fiziksel değişikliklere örnek olarak yürümeyi etkileyen çeşitli sert kaslar, fiziksel olarak ortaya çıkan titreme ve istemsizce yapılan vücut hareketleri, sık sık meydana gelen çeşitli sakatlıklar ve son olaraktan nöbetler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel değişiklikler ileri seviyede fark edildiğinde oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Beyinsel hastalıklarda mutlaka hastanın çeşitli vücut ve beden dilini gözetim altında tutmaya çalışmalısınız. Böylelikle hareketlerinde iyi veyahut kötü değişimlerin farkında olmuş olursunuz.