Zeytin Fidanı Ne Zaman Dikilir? Zeytin Fidanı Nasıl Dikilmeli?
Zeytin fidanları genel olarak ülkemizde, Akdeniz bölgesinde yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Zeytin ağacı fidanı dikilmeden önce, mutlaka sonbahar mevsiminde toprak çeşitli, işlemler ile işlenmesi gerekmektedir. Mutlaka ilk önce toprağa, drenaj ve tesviye işlemleri yapılması gerekmektedir. Bu husus zeytin fidanlarının varlığını sürdürmesi için, yapılması gereken önemli bir işlemdir. Ayrıyeten zeytin fidanlarının toprağına, dikim işlemi yapılırken özellikle de gübre kullanılması şarttır. Bu durum zeytin fidanlarının verimliliği için, oldukça önemlidir. Zeytin fidanlarının dikim işlemi ise, Ekim veya Mart ayları içerisinde dikilmesi gereklidir. Zeytin fidanını dikeceğiniz zaman ise mutlaka, toprağın donuk olmamasına özen göstermeniz gereklidir. Donuk bir zaman diliminde dikilen zeytin fidanları, oldukça fazla bir şekilde hasar görebilmesi mümkündür.
Zeytinlik bir alan oluştururken, dikim aralıkları zeytin fidesinin çeşidine ve türüne, ağacın alacağı yer büyüklüğüne ve dikim yapılacağı bölgenin mutlaka iklim koşullarını dikkate almanız önerilir. Bu hususa dikkat ettiğiniz takdirde verim sağlamanız kolaylaşır.
Zeytin Fidanı Dikilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Zeytin fidanı dikildikten sonra mutlaka, toprak ilk zamanlarda düzenli olarak sulanmalıdır. Böylelikle fidanın kök oluşturmasına katkıda bulunmuş olursunuz. Ayrıca ilk dikildiği zamanlarda zeytin fidanının etrafında çıkan, yabancı otlar mutlaka temizlenmelidir. Ayrıca çapa yöntemi ile oluşmuş olan, bazı çanaklara zarar veren kaymalar temizlenmelidir. Mutlaka topraktaki azot miktarı ölçülerek, gübreleme işlemi yapılması tavsiye edilir. Zeytin ağaçlarının ilk zaman meyve vermesi oldukça azdır. Bu ağaç türü ise, 7 ila 8 sene sonraki süreçte verimliliğe geçtiği söylenmektedir. Ayrıca bu zeytin ağaçları 100 yıl sonraki süreç içerisinde meyve verebilmesi için, mutlaka yenilenmesi gerekir. Dolayısıyla zeytin ağaçları oldukça bakım isteyen bir ağaç türüdür. Dikkatli ve özenli bir şekilde bakımı sağlandığı takdirde meyve vermektedir.