Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır? Kaç Çeşit Kürtaj Vardır?



Kürtaj ne gibi durumlar olursa yapılabilir ve kaç çeşit kürtaj vardır


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır? Kaç Çeşit Kürtaj Vardır?

Kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılabildiği gibi sağlık sorunu tespit edilen gebeliklerin sonlandırılması için de yapılır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması dışında kürtaj işlemi bebeğin kalp atımının durması, sakıncalı ilaç kullanımı, annenin hayatını tehlikeye atacak durumların oluşması, boş gebelik gibi durumlarda da uygulanır.

Bunların dışında kürtaj işlemi rahimde istenmeyen lezyonların olması, miyop bulunması ve biyopsi yapılması gerektiğinde, vajinal kanaması olan hastalarda kanamayı durdurmak ve tanı koymak içinde uygulanır. Ayrıca düşük yapılan durumlarda rahim içinde kalan gebelik dokusu kendiliğinden düşmez ise kürtaj işlemi uygulanabilir.

Kürtaj Çeşitleri

Kürtaj genellikle istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılır. Ancak kürtajın gebelik dışında uygulandığı farklı durumlarda vardır. Bunlar:

Probe Kürtaj (P/C) : Biyopsi amaçlı rahim içinden parça alınması.

Rest (revizyon) kürtaj: Düşük sonrası rahmin içinde parça kalmışsa onların temizlemek amacıyla yapılan kürtaj çeşididir.

Bumm kürtaj: Doğum sonrası rahim içinde kalan parçaların kanama ve enfeksiyon oluşturmaması için yapılan kürtajdır.

Fraksiyone küretaj: Adet dışı kanama yaşanıyorsa rahim ağzı ve rahim içinden parça alınarak nedenini saptamada yapılır.

Pipel ile küretaj: Menopoz döneminde yaşanılan kanamanın yerini saptamak ince kanüllerle rahim ağzı ve içinden örnek alınmasıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar