Spiker Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?



Ekran karşısında söyleyeceklerini şaşırmadan bir haberi okumak ya da heyecanlı bir spor müsabakasını oyuncuların adını bir kere bile karıştırmadan söylemek oldukça zor bir iştir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Spiker Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?

Ancak bütün bu zorluklarına rağmen çoğu insan hayatının bir döneminde spiker olmanın hayalini kurmuştur. Fakat bazı nedenlerden dolayı -ki bunun başında üniversite meselesi gelir- spiker olma hayali kuranların %99’unu bu hayalin peşinden gitmiyor.

Her meslekte olduğu gibi spiker olmanın bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartların başındaysa konuşulan dili oldukça akıcı ve etkili bir şekilde konuşmak gelmektedir. Bunun yanı sıra anlattığı bir olayı duygusuz, monoton bir şekilde izleyicilerine aktaran bir spikeri hiç kimse dinlemek istemeyecektir. Yani üniversite meselesinden önce gelen bazı spiker olma şartları bulunmaktadır. 

Spiker Olmak İçin Gerekenler 

Spiker, sunduğu programı izleten bir nevi seyircilere “satan” kişidir. Programın içeriği ne kadar kaliteli olursa olsun eğer programın sunucusu yeteri kadar iyi değilse hiç kimse o kanalı izlemeyecektir. Kaleciyle karşı karşıya kalan futbolcunun attığı çalımı sanki her gün gerçekleşen basit bir olaymış gibi ruhsuz bir şekilde anlatan spikerleri siz de görmüşsünüzdür. Böyle kimseler insanları hem spor müsabakalarından hem de kendi çalıştıkları kanallardan uzaklaştırırlar. 

İyi bir spiker olmak için sahip olmanız gereken ilk özellik etkili bir diksiyondur. Türkçe ’ye tam anlamıyla hâkim olmalı ve kelimeleri nerede, ne zaman ve nasıl söyleyeceğinizi iyi bilmelisiniz. Türkçe’ ye hâkim olmak derken kelime kurallarını, cümle kalıplarını ya da yapım-çekim eklerini iyi bir şekilde ezberlemekten bahsetmiyoruz. Bir spikerin her şeyden önce kelime dağarcığı çok geniş olmalıdır. Yeri geldiğinde iki kelimeyle anlatılacak bir olayı yirmi kelimeyle; otuz kelimeyle anlatılması gereken bir şeyi de üç kelimeyle anlatmak gerekir.  

Spikerlik Bölümü 

Ülkemizdeki hiçbir üniversitede spikerlik bölümü adı altında eğitim veren bir fakülte yoktur. Ancak bazı bölümlerden mezun olmak, bu meslekte size yarımcı olabilir.

Örneğin Radyo-Televizyon, Basın-Yayın, Medya, Gazetecilik ya da İletişim gibi bölümleri okuyarak medya sektörünü daha yakından tanıyabilirsiniz. Spiker olmak için illaki bu bölümlerden mezun olma şartı yoktur. Fakat bu bölümleri okuduğunuzda medya sektörünün içerisinde yer alan kişilerle doğrudan temas kurabileceğiniz fırsatlar yakalayabilirsiniz. 

Spiker Nasıl Olunur? 

Her ne kadar Türkiye’de spikerlik üniversitesi diye bir kurum olmasa da bu işin eğitimini profesyonel bir şekilde veren bazı kuruluşlar bulunmaktadır. Eğer sizler de hayatınızı bu mesleği icra ederek kazanmak istiyorsanız bu kuruluşların verdiği eğitimlere katılabilirsiniz.  

Bir spiker tabiri caizse konuşarak para kazanır. O yüzden spikerlerin ses tonu en az kelime dağarcığı kadar önemlidir. Anlatılan olayın türüne göre ses tonunu ayarlamak gerekir. Bunun yanı sıra dış görünüş de spikerlikte oldukça öneli bir faktörüdür. Televizyonlarda insanlar normalde olduklarından beş kilo daha fazla çıkarlar. Bu yüzden bir spikerin olması gerekenden en az beş kilo daha zayıf olması gerekir. Ayrıca cilt bakımına, diş temizliğine ve saçların düzenine de dikkat etmelisiniz. 

Spiker Olmak İçin Ne Gerekli? 

Spiker olmak için gerekenler arasında ilk olarak beden diline hâkim olmak gelir. Ekran karşısına ilk kez çıkıyorsanız heyecanlanmanız son derece normaldir. Fakat heyecanınızı içinizde tutmanız ve kesinlikle kameranın arkasına yani seyircilere aktarmamanız gerekir. Ayrıca canlı yayınlar her türlü aksiliğe açık ortamlardır. İşlerin ters gitmesi halinde olayı kontrol altına alabilmek, hiçbir şey olmamış gibi kameralara gülümseyebilmek zor bir iştir. Fakat spikerlik zaten başlı başına zor bir meslek dalıdır. Bu yola çıktıysanız zorluklara göğüs germeyi değil onları birer birer aşmayı kafanıza koymalısınız. 

Spiker Maaşları 

Şimdiye kadar spikerliğin hep zor yanlarından bahsetmiş olsak da bu işin güzel tarafını en sona sakladık. Spiker maaşları ülkenin ortalamasından oldukça yüksek bir seviyededir. Elbette bunu büyük kanallarda çalışan spikerlerden yola çıkarak söylüyoruz. Hangi meslekte olursa olsun yeni başlayan birisinin alacağı maaş asgari ücreti geçmez. Fakat spikerlik mesleğinde kendinizi geliştirip doğru adımları atarsanız oldukça iyi paralar kazanabilirsiniz. Ülkenin en bilinen televizyon kanallarının ana haber spikerlerinin maaşları aylık 25 bin liradan başlamaktadır. Bu durum reyting skoruna yani izlenme oranına göre daha da yükselebilir. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar