Genetik Doktoru Ne Yapar? Genetik Doktoru Neye Bakar?
Genetik isminden de anlaşılacağı gibi insanların, genleri üzerinde araştırma yapar. Canlı olan bütün organizmalarda kalıtım ve çeşitli DNA gelişmeleri ile ilgili konularla genetik doktoru ilgilenmektedir. Genom ise, canlı yaşamdaki kromozomlar ile ilgili araştırma ve çalışmalar yapmaktadır. Özellikle de genomik ve genetik bilimi insanlar açısından oldukça büyük önem taşıyan ve insanlara çağ atlatabilecek olan, bir bilim dalıdır.
İnsanların aile bireylerini ve bilgilerini araştırarak oluşabilecek hastalıkların önüne geçmeye çalışırlar. Böylelikle bir problem ilerlemeden sonuca ulaşmamız için, yöntemler geliştirilmiş olmaktadır. Ayrıyeten doğacak bebeğinizde çıkabilecek rahatsızlıklar ve sonradan gelişebilir olan rahatsızlıkları da araştırmakta. Kalıtım konusunda bulunan ilk bilgi ve fikirler Yunan filozofları tarafından gerçekleştirilmiştir.
Genetik Uzmanı Ne İş Yapar?
- Başhekime idari yönden bağlı olmaktadır. Ancak teknik yönden ise, genetik laboratuvarı başkanına veyahut amirine bağlı çalışmaktadırlar.
- Sağlık merkezlerinde veyahut kuruluşlarında genetik hastalıkları konusunda hizmet sunmaktadır.
- Diğer ekip arkadaşlarıyla uyumlu bir şekilde koordine olarak, laboratuvar çalışmaları ve araştırmaları yaparlar.
- Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalar üzerinde bir sonuca vararak, bunu ilgili mecralara yayınlar.
- Tüp bebek tedavilerinde, anne ve babanın isteği ile yardımcı olmak gibi sorumluluğu da bulunmaktadır.
- Kullanılan ve üretilen ilaçlar, üzerinde araştırma yaparak kullanılan ilaçların, gelişmesi için bir takım çalışmalar ve araştırmalar yapar.
- Özellikle de son zamanlarda oldukça bilinen ve ilgiyle karşılanan kök hücre tedavileri hakkında, çalışma ve araştırmalar yapmaktadır.
Genetik bölümünde çalışmak isteyenler, lise ve dengi okulları sayısal bölüm olarak okunmalıdır. Daha sonrasında ise TYT sınavından iyi bir puan alarak, moleküler biyoloji ve genetik bölümünü tercih etmelidir. Eğer uzman genetik doktoru olmak istiyor iseniz, yüksek lisans yapmanız şarttır. Böylelikle genetik uzmanı olabilirsiniz.